Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРАЗИЛ ПОТПУНО ПОДЕЉЕН: Лула демонстранте назвао "терористима", левичари спремају контру, земља срља у РАТ!

12.01.2023. 07:02
Пише:
Србија Данас
Lula da Silva i Žair Bolsonaro
Лула да Силва и Жаир Болсонаро / Извор: Профимедиа

Бразилски политички сценарио је све напетији

Протести против Луле расту из дана у дан, са хиљадама људи који излазе на улице у неколико градова тражећи опозив изборног процеса 2022. године. Недавно, у акту вандализма и презира према најосновнијим грађанским вредностима, про-Болсонаро милитанти су напали Бразилију, оштетивши јавне зграде и објекте извршне, законодавне и судске власти. Као резултат тога, Лулине власти извеле су оштар одговор за оне који су умешани, кажњавајући демонстранте и мешајући се у регионалну политику Бразилије.

ЏИЛ БАЈДЕН МОРА ДА БУДЕ ОПЕРИСАНА И ТО ДАНАС! Лекари јој прегледали кожу и открили ОПАСНОСТ по здравље прве даме САД!

ЏИЛ БАЈДЕН МОРА ДА БУДЕ ОПЕРИСАНА И ТО ДАНАС! Лекари јој прегледали кожу и открили ОПАСНОСТ по здравље прве даме САД!

МИСЛИО ДА МОЖЕ ДА ИЗВЕДЕ САВРШЕН ЗЛОЧИН: Био фасциниран серијским убицама, имао диплому криминологије, надао се да га неће никада ухватити, међутим...

МИСЛИО ДА МОЖЕ ДА ИЗВЕДЕ САВРШЕН ЗЛОЧИН: Био фасциниран серијским убицама, имао диплому криминологије, надао се да га неће никада ухватити, међутим...

ХОРОР НА ПРОМЕТНОЈ РАСКРСНИЦИ! Возач (22) џипом "BMW" улетео у масу људи! Има мртвих и повређених, тела леже на улици! (ВИДЕО)

ХОРОР НА ПРОМЕТНОЈ РАСКРСНИЦИ! Возач (22) џипом "BMW" улетео у масу људи! Има мртвих и повређених, тела леже на улици! (ВИДЕО)

Федерални округ Бразилија био је мета сцена разарања 8. јануара. Хиљаде Болсонарових присталица – који се обично називају "болсонаристи" – напале су парламент, Врховни суд и палату Планалто седишта Три гране Републике. Уништена су и историјска уметничка дела која су се чувала на тим местима, стварајући праву сцену варварства.

Већина милитаната носила је мајице бразилске фудбалске репрезентације и држала заставе Бразила, САД и Израела – што је већ постало уобичајено у демонстрацијама Болсонариста. Као и на другим протестима широм земље, болсонаристи су у Бразилији тражили крај Лулине владе и расписивање нових избора. Неки радикалнији милитанти позвали су на војну интервенцију – што је такође уобичајена агенда међу бразилским десничарима. Инвазија је трајала неколико сати, али су власти пре краја дана повратиле контролу над ситуацијом.

У ствари, ако је намера болсонариста била да ослабе Лулину владу, план је пропао. Председник Бразила, уз широку подршку националних медија и међународних власти, преузео је контролу над ситуацијом оштрим мерама уз гарантовање реда и закона. Не само да су демонстранти одбијени, већ су стотине њих идентификоване и ухапшене. Лула је потписао декрет којим се намеће федерална интервенција у јавну безбедност Бразилије, предузимајући изузетне мере да гарантује ред и оконча вандализам. Спроводе се и мере за разбијање телефонских тајни и дубинске обавештајне истраге како би се открили сви кривци, укључујући и њене могуће спонзоре.

Заиста, масовни протести у Бразилији нису уобичајени. Бразилска престоница има урбану структуру која не дозвољава да велике народне масе врше притисак на власти које тамо раде. Изолација политичара и владиних објеката била је управо централни циљ архитектонског пројекта Бразилије 1960-их. Раније, када је главни град био Рио де Жанеиро, федерални објекти су били лако доступни становништву, што је омогућавало масовне протесте и друштвени хаос. Бразилија је, пак, другачије изграђена, са приступним путевима који су веома ограничени и лако блокирани од стране власти, тако да до великих окупљања може доћи само у случају немара или допуштања полиције.

Ово је навело бразилску владу да идентификује шефове јавне администрације у Бразилији као болсонаристе који су у дослуху са демонстрантима, отпуштајући их из њихових канцеларија и преформулишући административну структуру града са савезницима неке нове владе. Бразилски медији су овај говор усвојили као званичан и називали бивше шефове полиције Бразилије болсонаристима, јачајући коалицију у подршци Лулиним мерама. С друге стране, лидери десничарских партија у Бразилу тврде да је постојала нека врста "операције под лажном заставом", где би власти намерно дозволиле вандализам бесне масе управо да би подстакле радикализацију Лулине владавине. Чини се да се рат наратива неће ускоро завршити.

Оно што је заиста важно, међутим, није политичка позиција бивших шефова полиције Бразилије, већ оно што следи. Бразилска влада и медији формално су класификовали демонстранте као "терористе", што поставља низ питања. Иако је несумњиво било вандализма и бројних тешких дела, класификовање ових дела као "тероризам" је упитно и оправдава све врсте изузетних мера. За борбу против тероризма важе ванредне радње које оправдавају кршење правно-уставних норми за успостављање реда.

Неки Лулини критичари страхују да ће нова влада починити злоупотребе и од декрета од 8. јануара направити неку врсту бразилског "патриотског закона". Ова критика је валидна и радње се морају пратити како не би постале злоупотребе, али најважније је, уместо критиковања Лулиних мера, пронаћи потребне механизме за пацификацију земље.

Lula da Silva
Лула да Силва / Извор: Профимедиа

Бразил је апсолутно подељен, поларизован и напет. С једне стране, радикални болсонаристи који не прихватају пораз бившег председника; с друге стране, слично радикални про-Лулини милитанти – који сада чак позивају на мобилизацију народа да би "зауставили" десничарске демонстранте. Као резултат тога, Бразил остаје запаљен политичким партијама, без стварне бриге за пројекат бразилске државе који превазилази идеолошке и партизанске антагонизме.

Лула покушава да пронађе одговорне за протесте у престоници. Он оптужује Болсонара да је био подстрекач акција и да је чак добио подршку кључних чланова америчке Демократске партије, који сада траже од Вашингтона да "изручи" бившег бразилског председника који је у САД од децембра. Међутим, још увек не постоји тужба која легитимише такво "изручење", а наставак покушаја да се пронађу "кривци" је можда само начин да се додатно продуби поларизација.

Žair Bolsonaro, predsednik Brazila
Жаир Болсонаро, председник Бразила / Извор: Профимедиа

Лулин велики изазов неће бити да казни чланове бивше владе, па чак ни да стане на крај радикалном десничарству у земљи. Његов велики задатак је да превазиђе непријатељства у друштву и пронађе начин да пацификује Бразил. Можда називање хиљада бразилских грађана "терористима" није најбољи начин да се то уради. Вандализам несумњиво мора бити кажњен, али крајњи циљ мора бити национално помирење.

Аутор текста је геополитички аналитичар Лукас Леироз, истраживач друштвених наука на Руралном федералном универзитету у Рио де Жанеиру.