Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРИТАНСКА МОНАРХИЈА У ОЗБИЉНОМ ПРОБЛЕМУ: Шта кад Елизабета умре? Скандали уништили углед монархије, хоће ли Чарлс моћи да влада?

20.04.2021. 11:55
Пише:
Србија Данас/Курир
Kraljica Elizabeta II i princ Čarls
Краљица Елизабета II и принц Чарлс / Извор: Профимедиа

Шта ће се догодити са Уједињеним Краљевством када краљица умре?

Аутомеханичар, новинар, колекционар маркица, модна икона, најдуговечнији владар у историји Уједињеног Краљевства - Елизабета II има ненадмашиву биографију. Али, чак и најфасцинантнији животи се у једном тренутку заврше, на шта је свет подсетила смрт њеног мужа, принца Филипа. А како 21. априла краљица пуни 95 година, припреме за пренос власти постале су горуће питање како за краљевску породицу, тако и за земљу чија је краљица.

КОЛУМБИЈСКЕ ВЛАСТИ ОДМАХ РЕАГОВАЛЕ: Руски "Иљушин" улетео у ваздушни простор љутог ривала Венецуеле!

КОЛУМБИЈСКЕ ВЛАСТИ ОДМАХ РЕАГОВАЛЕ: Руски "Иљушин" улетео у ваздушни простор љутог ривала Венецуеле!

"ОН СЕ МЕНИ ДОПАДАО, КАО И ЈА ЊЕМУ" Трамп открио детаље односа са Путином, САД данас праве огромну грешку!

"ОН СЕ МЕНИ ДОПАДАО, КАО И ЈА ЊЕМУ" Трамп открио детаље односа са Путином, САД данас праве огромну грешку!

ФОРМИРА СЕ НОВА ПОЗОРНИЦА СУКОБА: Погледајте где ће се водити ратови будућности, Вашингтон се тога највише плаши

ФОРМИРА СЕ НОВА ПОЗОРНИЦА СУКОБА: Погледајте где ће се водити ратови будућности, Вашингтон се тога највише плаши

Иако је краљица лично и даље изузетно популарна, низ скандала уништио је углед остатка краљевске породице. Недавно спроведено испитивање јавног мњења показало је да 70 процената људи у Шкотској, Велсу и централној Енглеској цени краљицу. Свега 50 процената Велшана и становника централне Енглеске има такво мишљење о њеном сину и наследнику, принцу Чарлсу. У Шкотској га још мање цене, свега 41 проценат испитаника.

Овде није ствар о томе да ли ће монархија у Британији нестати са краљицом Елизабетом - монархија има широку подршку - већ да ли ће нови монарх моћи да држи под контролом шкотске сепаратисте и последице Брегзита.

Kraljica Elizabeta II i princ Filip
Краљица Елизабета II и принц Филип / Извор: Реутерс

Једна епизода која добро илуструје потенцијално проблематичан пут који је пред монархијом је начин на који је 2019. краљица решила захтев британског премијера Бориса Џонсона да суспендује рад парламента на врхунцу дебате о Брегзиту. Одлука краљице да допусти суспензију парламента изазвала је бес код оних који су се противили изласку Британије из Европске уније и позове да се реформише британски устав. Али, и поред тога, краљица је из целе приче изашла без иједне огреботине.

Не зна се да ли би њен син прошао исто тако. "Да је принц Чарлс био на њеном месту, да ли би уживао исти ниво подршке медија и јавности", пита се Кетрин Хадон, историчарка Владиног института и уставни експерт.

- Народ за њу мисли да жели да уради праву ствар и да она, шта год да се деси, не жели да игра политичке игре - додала је.

Држање Британије на окупу а истовремено бити и аполитични гарант британског политичког система није лако. Постоји толико "сивих области" око којих модерни монарх мора да меандрира и Хадон сматра да су пред Чарлсом неки озбиљни и врло, врло тешки изазови.

- Не кажем да он то не може. Кажем само да морамо да будемо свесни овог проблема - рекла је она.

Princ Čarls
Принц Чарлс / Извор: Реутерс

Запрљана круна

Планирање смрти, нарочито смрти која може да дестабилише земљу, је деликатно питање. Због тога свака смрт у краљевској породици има различито шифровано име. Елизабетина је "операција Лондонски мост". Али постоји једна ствар над којом ни најбољи стратези и планери немају контролу шта следи после.

Оног тренутка када краљица умре, пре него што то буде јавно саопштено а заставе спуштене на пола копља, Чарлс ће постати краљ. Моментално ће наследити титуле и земље и постати глава краљевске породице која је поново у расулу. "Фирма" - како понекад зову краљевску породицу - често је имала проблема са скандалима и контроверзом, али се последњих година хаос захуктао.

У интервјуу који су дали Опри Винфри, син принца Чарлса, Хари је са супругом Меган Маркл оптужио краљевску породицу за расизам. Меган је рекла да је, пре него што се њен син Арчи родио, један члан породице био забринут које ће боје коже бити Харијево дете. Хари је касније потврдио да тај члан породице нису били ни краљица ни њен супруг, што је изазвало нову туру спекулација ко би мистериозни краљевски расиста могао да буде.

У међувремену, Чарлсов млађи брат, принц Ендру наставио је да показује да то што сте "краљевске крви" не значи да сте и краљевског држања и владања. Отпуштен је из "Фирме" због својих веза са педофилом и сексуалним преступником Џефријем Епстајном. Свега 7 процената Британаца има позитивно мишљење о Ендруу, и свега 4 посто Шкота.

А ту је и Нетфликсова "Круна", серија о животу краљевске породице која је изазвала ново интересовање за распад брака принца Чарлса и Дајане Спенсер, мајке Харија и принца Вилијама који је следећи у реду за престо. Иако серија прилично лабаво описује дешавања и хронологију, за многе млађе гледаоце она је била први увид у краљевску породицу.

ПР речником говоречи, серија је "јебена катастрофа", рекао је Политику један неименовани члан краљевске породице.

Мајка и син

Контроверзе нису ни дотакле краљицу, али ће сасвим сигурно отежати живот Чарлсу који ће од тренутка када дође на престо бити под константном лупом јавности. Принцу од Велса недостају мајчине политичке вештине. Елизабета је агресивно гајила репутацију непристрасности. Чак и када је унија била угрожена референдумом о шкотској независности, она је само поручила да се нада да ће "људи пажљиво размислити о будућности".

За разлику од ње, Чарлсови ставови о различитим питањима, од климатских промена до становања, су свима познати. Лист Гардијан се десет година борио да добије на увид Чарлсове чувене "паук белешке" - назване тако по принчевом рукопису - које су откриле да је лобирао код владе за читав низ питања, од заштите угрожених врста риба до наручивања војне опреме за трупе у Ираку до борбе против пољопривредних патогена.

Megan Markl i princ Hari
Меган Маркл и принц Хари / Извор: Профимедиа

Иако последњих година не открива своје ставове, штета је начињена, каже Хадон.

- Иако пажљивије, бар у јавности, износи своје мишљење о неким питањима, нисам сигурна да поверење постоји - рекла је она.

Краљичине дипломатске вештине биле су корисне Британији а то је нешто што Чарлс тешко да ће моћи да изведе.

- Она разуме суптилности боље од других. Врло је свесна чињенице да је она не једна већ четири краљице Енглеске, Шкотске, Велса и Северне Ирске и ради у складу са тим - рекла је Хадон.

У време напетог референдума у Шкотској 2014. године, националисти су тражили да Елизабету зову "краљицом Шкота" чак и ако се Шкотска одвоји. "Њено величанство краљица ће бити шеф државе", наводи се у нацрту плана за шкотску независност који је тада објављен. Уз то, краљица је и шеф 15 других држава, укључујући Аустралију и Канаду.

ТВ серије, јавност и медији, сви сматрају да краљица својом дуговечношћу и понашањем игра уједињујућу улогу, што није случај са Чарлсом. Шкотски националисти, али и чланови британског парламента сматрају да ће краљичина смрт бити природан тренутак за Шкотску да се одцепи.

kraljica Elizabeta
краљица Елизабета / Извор: Профимедиа

Политика

Када краљица умре, Чарлс ће постати и шеф Комонвелта, групе 54 нације чији су корени у Британском царству. Иако положај није наследан, лидери Комонвелта су се 2018. обавезали, на захтев краљице, да та позиција буде прослеђена њеном сину. Неки, међутим, сматрају да би Комонвелту много више користио ротирајући председавајући из земаља чланица јер би на тај начин одражавао модерне односе равноправних земаља.

Краљичине дипломатске вештине ипак ће највише недостајати у самој палати, где је успешно држала под контролом фракције у породици. Фирму чине три домаћинства: краљичино у Бакингемској палати, Чарлсово у Кларенс хаусу и Кенсингтонска палата где живе принц Вилијам са супругом Кејт Мидлтон. Свака кућа има своју канцеларију за медије, своје особље, своје дипломате и званичнике који годинама, ако не и деценијама, раде за истог припадника краљевске породице стварајучи тако такозвани "бункер менталитет".

Сви они се сада не слажу око тога како треба извести пренос власти. Кларенс хаус и Бакингемска палата су више за традиционалнији пренос власти, док Кенсингтонска палата жели да свету понуди имиџ модерне монархије, што би значило давање истакнутије улоге Вилијаму.

Чарлс је исто тако врло рад да "редукује величину краљевске породице", са свега неколико чланова на платном списку, каже Роберт Хазел, професор Универзитетског колеџа у Лондону. "Што је породица већа, то је већи ризик да неко застрани", каже Хазел.

Чарлсови планови изазвали су додатне тензије унутар породице и оног тренутка када Чарлс преузме круну, уједињени фронт Фирме можда више неће постојати.

Нежно регенство

Забринутост око преноса власти је толико велика да се сада прила о такозваном "нежном регенству", пребацивању неких дужности краља Чарлса Вилијаму, чија би млада породица и опуштенији односи са штампом донели мало популарности породици, а истовремено би се и даље поштовала династичка правила континуитета. Испитивање јавног мњења из октовра показало је да су Британци подељени по питању тога да ли Чарлс или Вилијам треба да преузму круну од Елизабете. Када су их питали ко има више утицаја на будућност краљевске породице, 65 посто испитаника је изабало сина а свега 10 посто оца.

Традиционално, регентство се дешава када је монарх сувише млад или болестан и регент нема сва олашћења шефа нације. Чарлс и Вилијам би могли да поделе своје функције и створе незваничну верзију регентства, сматра Хазел.

У том случају, Чарлсова улога шефа државе би била релативно огрнаичена и краљ би, преузевши на себе само најважније активности као што су недељни састанци са премијером и аудијенције амбасадора, махом био ван ока јавности.

Princ Vilijam i Kejt Midlton
Принц Вилијам и Кејт Мидлтон / Извор: Профимедиа

Вилијам би де факто био шеф државе, што је улога где монарха "морају да виде да би веровали", каже Хазел. То би значило путовања, хуманитарне посете, отварање важних институција, пројеката и догађаја.

Инсајдери у краљевској породици рекли су Политику да се о "нежном регенству" већ разговара али да постоји дубока подела по том питању. Другим речима, биће потребна два мушкарца да испуне празнину која ће остати после Елизабете.