Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИЈЕ МОГЛА ДА ИСПЛАТИ КРЕДИТ, па је намамили једним ОБЕЋАЊЕМ: "Нисам спавала 72 сата"

26.03.2023. 08:00
Пише:
Србија Данас
Tužna devojka
Тужна девојка / Извор: Профимедиа

Иза обећања о брзој заради крила се пирамидална превара, а своје агенте држали су у покорности класичним методама култова‚.

Брена Кинцаид остала је без оца са 18 година и од тада је морала сама да се издржава, а са 22 године је, осим животних трошкова, на леђима имала и позамашан студентски кредит. "Не сматрам се жртвом, али свакако сам била савршена мета“, говорила је о култу у који је била увучена. "Живела сам у Бостону, сама, никога нисам познавала, радила сам пуно радно време и једва спајала крај с крајем“, објаснила је Кинцаид за "Daily Стар".

"ПРЕСЕКАО САМ ЈОЈ ГРКЉАН ДА СЕ УВЕРИМ ДА ЈЕ МРТВА" Даниел брутално убио жену, злочин решен на невероватан начин

"ПРЕСЕКАО САМ ЈОЈ ГРКЉАН ДА СЕ УВЕРИМ ДА ЈЕ МРТВА" Даниел брутално убио жену, злочин решен на невероватан начин

ЗБОГ МАШИНОГ ЦРТЕЖА У ШКОЛИ ОДМАХ ПОЗВАНА ПОЛИЦИЈА: Отац завршио у кућном притвору (ВИДЕО)

ЗБОГ МАШИНОГ ЦРТЕЖА У ШКОЛИ ОДМАХ ПОЗВАНА ПОЛИЦИЈА: Отац завршио у кућном притвору (ВИДЕО)

"НАЈТЕЖИ И НАЈШОКАНТНИЈИ СЛУЧАЈ КОЈИ САМ ВИДЕО" Тинејџер избо другарицу (13) ножем 114 пута, уследио шок на суђењу (ФОТО/ВИДЕО)

"НАЈТЕЖИ И НАЈШОКАНТНИЈИ СЛУЧАЈ КОЈИ САМ ВИДЕО" Тинејџер избо другарицу (13) ножем 114 пута, уследио шок на суђењу (ФОТО/ВИДЕО)

"Лако упаднеш у замку"

"Када ти се с 22 године, док финансијски једва држиш главу изнад воде, док тражиш своје место под сунцем и треба ти подршка, појави на око сјајно пословно менторство, лако упаднеш у замку“, описује како је прихватила да постане део пирамидалне шеме компаније која се бави маркетингом.

Иако тај принцип звучи као тек један од низа корпоративних фраза, у питању је опасан принцип који, као и друге пирамидалне шеме, користи тек малом броју људи на врху пирамиде, док велику већину гура у дугове.

Опасна и раширена шема продаје која уништава животе

Обећања о лакој заради углавном се врте око: "Треба привући само пет (осам, десет...) нових људи који ће даље продавати уместо вас, а кад они привуку нове, ви ћете добијати профит од свих испод вас."

Други важан елемент МЛМ шема је и "што више купиш одједном, то ћеш више уштедети". Ухваћени у замку, често се задужују како би купили што више, а с обзиром на то да не успевају да регрутују војске продавача, често остају са дуговима и читавим складиштима козметике, додатака прехрани или шта год већ продаје конкретна МЛМ шема. А једном кад се крене, не могу стати због наметнутих норми.

Devojka plače
Девојка плаче / Извор: Профимедиа

"Продавао је своју крв да испуни квоту"

"Имала сам пријатељицу чијег су дечка (сада супруга) наговарали да продаје своју крв како би могао да купи још производа да испунити квоту. И он ју је продао“, описује данас 28-годишња Кинцаид.

Такво "улагање" звучи потпуно неразумно, али што је особа више укључена у МЛМ шему, то разум игра мању улогу јер пирамидалне шеме користе низ механизама које иначе користе култови. И у томе су прилично успешне, те тако слободни агенти постају фанатични војници.

"Сада, када гледам унатраг, неке од ствари које су људи радили и које смо сматрали нормалнима, су потпуно сулуде", каже Кинцацид.

"Трудовима је доказивала оданост послу"

"Једна жена је имала трудове на пословном састанку како би показала оданост послу“, описује. Притом вреди напоменути да пословни састанак није разговор у канцеларији, него фанатично масовно окупљање на стадиону.

"Данас схватам да је то све део БИТЕ модела", каже Кинцаид, циљајући на принципе које је први описао др Стивен Хасан у књизи "Борба против контроле ума култова".

Др Хасан истиче како су утемељене четири методе контроле понашања, информација, мисли и емоција (Бехавиорал, Информатион, Thought Емотион).

umor
умор / Извор: Профимедиа

Испирање мозга депривацијом сна

"Ишли бисмо на пословне састанке на велике стадионе где би било 10.000 људи и практино 72 сата не бисмо спавали. Сада знам да је то кључни део БИТЕ модела. Депривација сна је, мислим, једна од њихових главних тактика прања мозга. Ако доведеш некога до тачке преморености, да не спава 72 сата, можеш му рећи било што и то ће му се увући у подсвест". каже.

Као и многе друге, и њу су испочетка привукла обећања која су се показала као чиста лаж. Рекли су јој да, ако ће марљиво да ради и ако буде чинила све што јој се говори, након пет година ће зарадити и до милион долара.

Убрзо радила и по 60 сати, неплаћено

"Нисам дошла ни близу те своте. Била сам у самом врху, 0,003 посто, а мислим да сам зарадила око 5000 долара", каже. А за тих 1000 долара по години се прилично нарадила.

"Говорили су ми како се то може радити уз нормалан посао, али то уопште није тачно. Кад сам коначно напустила, радила сам и по 40 до 60 сати недељно. Очито, то је све било неплаћено, јер се зарађује на провизији. Већину времена заправо идеш уназад јер радиш бесплатно", каже.

Како, као и сваки култ, и њена компанија све чвршће индоктринира своје чланове, није ни схватила да је у раљама култа. Све док није погледала документарац о вођи култа Кејту Раниеру.

"То је био "аха" тренутак. Чинило ми се као да гледам документарац о свом животу. Морала сам га гледам из шест пута јер је било превише за мене", присећа се. Ипак, њен култ имао је одговор и на такве оптужбе.

Култ има одговор на све

"Говорили би: "Људи мисле да смо култ, али они једноставно не разумеју да шта је све потребно како би био успешан. Људи чланом култа називају сваког ко марљиво ради", каже.

Ипак, почела је све више да сумња, посебно након што се култ нашао под истрагом савезних тела САД-а. То није промакло вођама, па су је послали на терапију.

"Рекли су да ме шаљу како би ми ојачали сампоуздање, али сви знамо да је прави разлог био да се доведем у ред", каже. Ипак, њихов покушај "репрограмирања" им се обио о главу јер је, каже, изградила сјајан однос с терапеутом.

Tužna devojka
Тужна девојка / Извор: Профимедиа

Почињеш да верујеш да су они једини

"Након неког времена (у култу) почињеш да верујеш да је та скупина једини начин да стекнеш финансијску независност и слободу. Заиста сам мислила да је то једини пут", каже те додаје како је терапеут мало по мало отварао њен ум.

"Потражила сам и специјалисту који се бави култовима и почела се са њом да се састајем у тајности", додаје.

У априлу прошле године коначно је почела да се извлачи из раља култа, али то није било нимало лако.

"Јако су добри у томе да те увере како је то само тренутак, како си луда и како допушташ да ти "они споља" диктирају живот" , описује и наставља:

"Пет година нисам гуглала ништа (о послу) јер ти они говоре да то не чиниш. Када сам их коначно претражила, остала сам шокирана: "О Боже, па све то је на интернету све време?". Контрола информација је такође један од елемената модела БИТЕ."

Њен одлазак, наравно, није прошао без отпора, од вређања до претњи судским тужбама.

"Највише ме је шокирало то што су почели да ме називају Јудом и да ми говоре да сам опседнута демонима", каже. Библијска терминологија је, додуше, у складу с реториком њеног посла јер су јој, док је била одани члан, исто тако говорили да Бог жели да се обогати и изгради посао. Сваког дана је морала да нађе три нова имена са бројем телефона.

Када је одлазила, почели су да је нападају како није хршћанка, а њен одговор како одлази јер ова шема штети људима, само је погоршао ствари.

Када прање мозга не успе, наступају адвокати

"Послали су ми писмо својих адвоката у којем су, како су то формулисали, навели да ће предузети све нужне мере како би заштитили свој посао“. каже.

Након одласка, чланови култа су отварали лажне профиле, понекад се представљали као чланови који желе изаћи, само како би је подстакли да напише било шта на основу чега би могли да подигну тужбу.

"Ако не купују, онда те не воле"

Излазећи из култа, страховала је како ће изгубити све пријатеље и новац, али Кинцаид истиче да јој данас иде сјајно и да је успешна.

"Учили би те како они људи који не желе да купе твој производ те заправо не воле и не подржавају. Тако би те и изоловали од било кога ко би ти могао да открије истину", закључује.