Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЦИОНАЛИЗАМ ГУТА НАЈВЕЋУ ДЕМОКРАТИЈУ СВЕТА: А у његовом средишту лежи КРАВА

26.04.2017. 18:24
Пише:
Србија Данас
Krava
Крава / Извор: Профимедиа

Влада премијера Модија заступа изузетно снажан хиндуистички национализам и анти-исламске ставове

Свима је познато да су хиндусима краве свете животиње. Истовремено, бизони нису, те је за разлику од производње говеђих производа нашироко распрострањена индустрија производње бизонског меса за муслиманско и друго нехиндуско становништво Индије.

Међутим, у последње се време чују све снажнији гласови против муслиманских клаоница које оптужују да редовито процесирају говедину, посебно у становништвом богатој и политички важној држави Uttar Прадесх.

СРБИ ИМАЈУ НЕШТО ШТО СТРАНЦИ ПЛАЋАЈУ "СУВИМ ЗЛАТОМ": Сваки дан газите по томе, а можете га продати и зарадити!

На хиљаде кланица затворено је широм провинције, а у држави Гујарат се променио закон, те они који убију краву не добијају више само седам година затвора, већ доживотну затворску казну.

Успон националиста

Narendra Modi, Indija
Нарендра Моди, Индија / Извор: Профимедиа

Индија је службено секуларна држава у којој ни једна верска заједница нема превласт. Међутим, јасно је видљива хиндуистичка већина, а влада премијера Нарендре Модија и његова странка БЈП заступају изузетно снажан хиндуистички национализам и анти-исламске ставове. Није случајно да је управо Моди био премијер државе Гујарат до 2014.

Некада је било и горе. У прошлости је индијска власт убијала свакога ко је случајно или намерно убио краву. Од 19. века индијска нација изнедрила је пуно милитантних хиндуистичких друштава окренутих заштити крава. Због таквог верског статуса и наслеђа данас краве слободно шетају градским улицама и селима, те уживају заштиту са свих страна. Али, колико год да је то хиндуистичко наслеђе било јако, Индија је уједно трећа највећа земља муслимана, одмах након Индонезије и Пакистана.

Камионџија у Индији изгубио контролу над возилом и УБИО 20 ФАРМЕРА!

У последње време почело је да се сужава подручје верских слобода у "највећој демократији света". Прво се смањила могућност слободног исповедања хришћанске вере, а онда је почео обрачун с муслиманима, а спорадично и против атеиста.

Од 198 земља на свету, Индија је данас на четвртом месту по броју друштвених напетости због религије - испред ње су Сирија, Нигерија и Ирак. У Индији се све чешће нападају хришћански свештеници, часне сестре и верници, док се цркве уништавају. Више од 25 милиона хришћана у Индији осећа све већи притисак и страх од радикалних група које тврде да их штити БЈП.

На ред су дошле краве

Често се говори да хиндуси обожавају краве. На годишњем фестивалу крава ове се животиње купају, улепшавају и негују на начин који се може учинити странцу као клањање кравама. Хиндуистички теолози ипак сматрају да се краве само часте, а не обожавају. Разлог томе јесте њихова блиска веза с боговима, нарочито са Шивом, Нандијем и Кришном, који је као младић био кравар.

СТРАШНО: Војска Индије користила цивила као живи штит! (ВИДЕО)

Кроз векове је чашћење крава био извор хиндуистичке етничке солидарности и идентитета наспрам ширења ислама, те уједно темељ њиховог непријатељства у 21. веку. И Махатма Ганди, особа која је највише надахнула Индијце на модерну и независну Индију, написао је да је заштита крава за њега један од најлепших феномена људске еволуције.

Premijer pokrajine Uttar Pradesh Yogi Adityanath
Премијер покрајине Uttar Прадесх Yogi Adityanath / Извор: Профимедиа

Но, сада су и свете краве постале циљеви радикалних групе које су међусобно повезане у хиндуистичку националистичку и политичку групу под називом RSS. Премијер Моди је доживотан члан RSS-a, а чланови овог покрета су били кључни у подстицању грађана на гласање за БЈП и његову победу 2014. Од тада је RSS најекстремнији националистички покрет који често излази на улице и насиљем и застрашивањем покушава да успостави чисто хиндуистичку Индију. Муслимани се неретко терају на преобраћење на хиндуизам, њихови домови се пале, а убијају се људи за које се сматра да једу говедину.

RSS у преводу значи Национална добровољачка организација, а осим свог политичког крила има и паравојну добровољачку организацију. Не само то, RSS је и једна од најстаријих индијских политичких покрета, јер је настао у септембру 1925.

РУПА НА ПУТУ ПРОГУТАЛА АУТОБУС: Општи хаос на улицама Индије (ВИДЕО)

Критичари указују да је организација врло милитантна, да промовише уверење у хиндуистичку супремацију и ствара мржњу против муслиманске и хришћанске мањине. RSS има за циљ изградњу егалитарног друштва и јаке Индије, с фокусом на социјалну реформу, економски опоравак сиромашних крајева, заштиту културне разноликости Индијаца која се темељи на класичним и традиционалним хиндуистичким уверењима и вредностима.

Paljenje islamske zastave u Indiji
Паљење исламске заставе у Индији / Извор: Профимедиа

Но, кад се ради о нехиндуистичким народима, онда они требају да прихвате хиндуистичку културу и језик, морају научити и поштовати хиндуистичку религију, славе само хиндуистичку расу и културу - другим речима морају постати сами хиндуси. У супротном могу остати у Индији, али подчињени хиндуистичкој нацији, не тражећи никакве привилегије па чак ни грађанска права.

Оваква радикална идеја изнедрила је БЈП и поставила Модија на чело најмногољудније земље на свету. Путем политичке моћи почели су с мењањем уџбеника у неким индијским савезним државама, као и одржавањем кампова за обучавање тинејџера у којима се уздиже хиндуистички и патриотски дух, уз вежбе кориштења оружја.

ПРОНАШЛИ СУ ДЕВОЈЧИЦУ У ШУМИ: Ходала је на 4 ноге, није причала и дружила се са мајмунима, а онда су сазнали ТУЖНУ ИСТИНУ (ВИДЕО)

Међу првим утицајем који је RSS имао на нову индијску владу управо је заштита свете краве. Многе државе су и раније имале законодавство које је макар контролисало ниво клања крава. Но, националисти су почели да захтевају строже тумачење закона и затражили свеопшту забрану производње говедине.

Почевши с државом Махарасхтром, све регионалне владе којима управља БЈП почеле су да уводе потпуну забрану продаје и конзумације говедине. На нивоу улице, међутим, и сама сумња да је неко јео говедину изазива долазак батинаша. Тако се идеја ненасиља и познате индијске трпљивости преокренула у снажан избој насиља и нетрпељивости.