Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧЕЛИЧНА ДАМА ЕВРОПЕ" НА ПУТИНОВОЈ ПОТЕРНИЦИ: Ко је ОВА жена и зашто ју је Русија ставила на списак тражених лица? (ФОТО/ВИДЕО)

14.02.2024. 22:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kaja Kalas
Каја Калас / Извор: Профимедиа

Русија поручује да је "ово тек почетак"

Москва је ставила естонску премијерку Кају Калас на списак тражених лица, у време кад Талин упозорава на повећање руске војске дуж своје границе, а његови обавештајци упозоравају да се Русија припрема за војни конфликт са Западом у наредној деценији.

УЗБУНА! Путин се спрема, НАТО има три или четири године!Vladimir Putin

УЗБУНА! Путин се спрема, НАТО има три или четири године!

ЧЕКА НАС ЈОШ ЈЕДАН РАТ?! Израел ЖЕСТОКО удара на Либан - Да ли смо на ивици још једног КРВАВОГ сукоба?Foto:Youtube/Printscreen/CRUX/Shutterstock

ЧЕКА НАС ЈОШ ЈЕДАН РАТ?! Израел ЖЕСТОКО удара на Либан - Да ли смо на ивици још једног КРВАВОГ сукоба?

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ УЗБУНЕ У АМЕРИЦИ?! Извори трвде да Руси смерају нешто ОПАСНО, сви чланови Конгреса хитно позвани!Putin i Bajden

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ УЗБУНЕ У АМЕРИЦИ?! Извори трвде да Руси смерају нешто ОПАСНО, сви чланови Конгреса хитно позвани!

Док се на руској потерници нашло, како пише "Гардијан", неколико десетина балтичких политичара – укључујући државног секретара Естоније Тајмара Петеркопа, литванског министра културе Симонаса Кајриса и летонску министарку унутрашњих послова Марију Голубеву – Калас, коју неки називају "челичном дамом Европе", рекла је да овакав потез Москве није "ништа изненађујуће".

Москва је од почетка рата ставила на потерницу украјинске званичнике и генерале, али Калас је први познати шеф владе који је на списку тражених лица у Русији. Естонска премијерка једна је од најснажнијих присталица Украјине и један од најјачих заговорника повећања војне помоћи Кијеву а пооштравање санкција Москви.

- Проблеми наших комшија данас су наши проблеми сутра - рекла је она магазину "Њу стејтсмен" у интервјуу објављеном у уторак.

Зашто је Калас на руској потерници?

Руске власти нису откриле тачне оптужбе. Тамошње Министарство унутрашњих послова објавило је да је Калас уврштена на списак тражених у Русији и да је "основа за претрес потрага по члану Кривичног закона", али није наведено о ком члану је тачно реч.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да су Калас, Петеркоп и Кајрис оптужени за "уништавање споменика совјетских лидера", што се односи на уклањање споменика из совјетске ере у Другом светском рату.

- Ово је само почетак. Злочини против сећања на ослободиоце од нацизма и фашизма морају да буду процесуирани - рекла је Захарова.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да се Калас нашла на потерници због "скрнављења историјских споменика". Он је новинарима рекао да је естонска премијерка "предузела непријатељске акције против наше земље и сећања на историју".

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko/Pool

Шта је рекла Калас?

- Руски потез није изненађујући. Ово је још један доказ да радим праву ствар. Снажна подршка Европске уније Украјини представља успех и то боли Русију - навела је Калас на "X".

Истакла је да се руска тактика није променила и да је реч о држави која је "кроз историју крила своју репресију иза такозваних агенција за спровођење закона".

- Знам ово из историје моје породице. Када су моја бака и мајка депортоване у Сибир, КГБ је издао налог за хапшење. Кремљ се сада нада да ће овај потез помоћи да се ја и други ућуткамо, али то се неће догодити. Управо супротно - рекла је Калас и додала да ће наставити да снажно подржава Украјину и да се залаже за јачање одбрамбених капацитета Европе.

Какве ће последице имати овакав потез Москве?

Стављање Каласове на потерницу додатно ће повећати тензије у региону у време кад многе западне престонице оглашавају аларм због растуће руске војне претње.

Уклањање совјетских споменика је деликатно питање у Естонији, бившој републици СССР од 1944-1991. у којој скоро четвртину популације од 1,3 милиона људи чине етнички Руси. Овај процес се убрзао откако је почела инвазија на Украјину, а Калас је обећала да ће уклонити све комунистичке споменике.

- Совјетски споменици морају да се склоне са свих јавних простора и то ћемо да урадимо што је брже могуће - рекла је Калас у лето 2022., кад су званичници уклонили меморијал совјетских тенкова из Нарве, града близу руске границе у којем се углавном говори руски језик.

Естонија је желела за избегне немире са каквима се суочила 2007., након што је склонила статуу Бронзаног војника у Талину, што је довело до две ноћи нереда и пљачки, али и великог сајбер напада за који су естонски званичници окривили Русију. Земља се такође супротставља проруском наративу о рату у Украјини, са забраном за четири руска канала на кабловској телевизији.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
"Русија се припрема за сукоб са Западом"

Тензије остају повишене, а у уторак је естонска Спољна обавештајна служба упозорила да Русија намерава да удвостручи број својих војника стационираних дуж границе са балтичким државама и Финском, у оквиру припрема за потенцијални војни конфликт са НАТО у следећих 10 година.

- Русија је изабрала пут дугорочног сукоба, а Кремљ вероватно предвиђа могући конфликт са НАТО у следећој деценији - рекао је шеф обавештајне службе Каупо Росин.

Он је позвао Европу да се припреми и наоружа. Росин је оценио да је војни напад Русије у краткорочном смислу "мало вероватан", али је упозорио да ће та вероватноћа, "ако нисмо спремни, бити знатно виша".

Естонија и друге балтичке државе су повећале своје војне потрошње преко два одсто вредности њихових привреда након руске анексије Крима 2014, а НАТО савезници су подигли своје присуство у тим земљама, пише Ројтерс.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Ко је Каја Калас?

Рођена у совјетској Естонији 1977, Калас долази из породице која је на својој кожи осетила ужасе репресивне власти. Њена мајка Кристи је 1949, кад је била шестомесечна беба, заједно са Каласином баком и прабаком одведена у Сибир у оквиру Стаљинове масовне депортације "антисовјетских" балтичких грађана.

Каласин отац Сим је у време преласка земље на демократски капитализам постао председник Банке Естоније деведесетих и служио је као премијер од 2002-2003, пре него што је постао европски комесар.

Калас је студирала право и економију и била адвокат пре него што је изабрана у ЕП из редова либералне Естонске партије реформе 2014. Тамо је убрзо постала главни европски глас за нову дигиталну технологију и регулативе, као и за односе на релацији ЕУ-Украјина.

Kaja Kalas
Каја Калас / Извор: Профимедиа

Након повратка у Талин, у јануару 2021. Калас је постала прва жена на месту премијера.

Кад је руски председник Путин почео да гомила своје трупе на украјинској граници 2021, влада Каласове послала је оружје Кијеву већ у децембру 2021, мање од годину дана након што је ушла у канцеларију. Од тада је постала, како пише "Њу стејтсмен" својеврсна "челична дама данашње Европе, постављајући стандард за чврст и озбиљан одговор на руску инвазију". Калас ће у јуну бити у Мадриду на кључном самиту НАТО.

- Потребно је да се став одвраћања претвори у одбрамбени - рекла је она "Њу стејтсмену".

(Србија Данас/Blic.rs/Милијана Миликшић/Пренео: В.М.)