Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕН БО НАЈАВЉУЈЕ: Увелико се ради на договору о НОВОЈ испоруци вакцина!

07.02.2021. 07:33
Пише:
Србија Данас/Курир
Čen Bo
Чен Бо / Извор: Профимедиа

У борби против пандемије ковида 19 народ Кине и Србије се међусобно разуме, подржава и помаже, каже амбасадорка Кине у Београду

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо каже да је веома срећна што кинески медицински материјал и опрема, као и вакцина, могу да допринесу борби против пандемије коронавируса у Србији.

МУТИРАЋЕ СВЕ ДОК ЈЕ МЕЂУ ЉУДИМА! Нови сојеви короне постају велика претња

МУТИРАЋЕ СВЕ ДОК ЈЕ МЕЂУ ЉУДИМА! Нови сојеви короне постају велика претња

ОДНОСИ ХЛАДНИ КАО РУСКА ЗИМА: Откривено где запиње између Европске уније и Москве, има ли решења?

ОДНОСИ ХЛАДНИ КАО РУСКА ЗИМА: Откривено где запиње између Европске уније и Москве, има ли решења?

ПОНОВО ВЕЛИКИ БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ: У Бразилу се корона не смирује, више од 50.000 новозаражених

ПОНОВО ВЕЛИКИ БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ: У Бразилу се корона не смирује, више од 50.000 новозаражених

Она открива да се, поред милион доза вакцина кинеског "Синофарма" које су стигле у Србију, увелико ради на договору о новој испоруци. Говорећи о заједничким привредним и инфраструктурним пројектима Србије и Кине, Чен Бо оцењује да све то доприноси економском опоравку две земље.

Србија је набавила милион доза вакцина од Кине, што је малом броју европских држава пошло за руком. Колико сте задовољни сарадњом Србије и Кине када је реч о борби против короне?

- У борби против пандемије ковида 19 народ Кине и Србије се међусобно разуме, подржава и помаже. Наш народ никада неће заборавити када су током најтежег периода борбе против епидемије у Вухану грађани Србије одржали концерт у Београду у знак подршке. Тим кинеских медицинских стручњака провео је у Србији 82 дана и путовао широм земље како би са српским медицинским радницима поделио искуство у превенцији, контроли и лечењу ове болести. Такође смо веома срећни што кинески медицински материјал и опрема, као и вакцина, могу да допринесу борби против пандемије у Србији. Важан део борбе против пандемије је и да се активно спроводи практична сарадња и подстиче економски опоравак. Пројекти сарадње на изградњи инфраструктуре између Кине и Србије, попут изградње деонице ауто-пута Прељина-Пожега и железничке пруге на релацији Београд-Будимпешта, напредују по плану. Железара ХБИС у Смедереву и рудник "Циђин" у Бору настављају са нормалним радом и производњом. Пројекти изградње фабрика компанија "Линглонг", "Минт", "Сјингју" и други кинески инвестициони пројекти остварили су активан напредак. Све ово је допринело економском опоравку наше две земље.

Vakcina Sinofarm
Вакцина Синофарм / Извор: Профимедиа

Да ли се ускоро може очекивати нова испорука вакцина из Кине?

- Колико ми је познато, тимови обе стране интензивно раде на томе.

Кинеска економија је најбоље прошла у пандемији коронавируса, остали су у великом паду... Шта је у случају Кине било пресудно кад је реч о очувању економије?

- Кинеска економија је остварила раст од 2,3 одсто 2020. и очекује се да ће бити једина велика економија на свету која ће остварити позитиван раст. Кинески БДП достигао је 101,6 хиљада милијарди јуана, чиме је БДП први пут премашио 100 билиона јуана. Кина је, такође, по плану остварила циљ смањења сиромаштва. Ове резултате није лако постићи. Разлога је много. Мислим да су три најважнија.

А то су...?

- Пре свега, да је епидемија ефикасно и ефективно контролисана. Друго, кинеска влада спроводи макрополитике на научан и прецизан начин, спроводи стратегију "двоструке циркулације", проширује домаћу потражњу и подиже ниво отварања према свету. Треће је да под руководством Комунистичке партије Кине читав кинески народ вредно ради упркос тешкоћама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У Србији сте тачно две године. Колико сте за то време стигли да упознате нашу земљу? Шта овде највише волите, шта препоручујете пријатељима...?

- Прошле су две године откако сам дошла да радим у Србији овог пута, али мој контакт са Србијом далеко дуже траје. Деведесетих сам дошла у Београд да студирам и радим. Србију сам добро упознала и веома ми је драга. Најдубљи утисак овог пута је да је темпо развоја убрзан, а да су моји пријатељи марљивији него раније. Волим окружење и храну, али најдражи су ми грађани Србије. Препоручујем својим кинеским пријатељима да дођу у посету Србији, не само да уживају у природи и културним атракцијама већ и да попију кафу, ручају и попричају са својим пријатељима из Србије. Треба да осете све гостопримство, искреност и пријатељство према кинеском народу.

О косовском питању

Разумемо и подржавамо легитимне захтеве Србије

Најављује се могућност неких нових, иновативних решења за косовско питање. Какво решење би Кина подржала кад је реч о овом проблему?

- Став Кине о питању Косова и Метохије је доследан. Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Сматрамо да у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН и других релевантних резолуција СБ дијалогом треба да се дође до обострано прихватљивог решења. Разумемо и подржавамо легитимне захтеве Србије о питању Косова и Метохије и ценимо њене напоре у тражењу решења путем дијалога.

О важном пројекту за Београд

Градња метроа ће успешно напредовати

Кинеске и француске компаније градиће београдски метро, који је врло важан пројекат за Београд. Да ли је реално да прва линија буде готова 2028. године?

- Драго ми је што кинеска предузећа могу да дају свој допринос у изградњи београдског метроа. Влада Србије и власт Града Београда активно подстичу пројекат изградње метроа. И кинеска и француска компанија имају напреднију технологију на свету и богато искуство у области изградње метроа. Уверена сам да ће пројекат успешно напредовати.