Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕТИРИ КОБНА ПРОПУСТА АУСТРИЈСКЕ ПОЛИЦИЈЕ! Прављена грешка за грешком, напад у Бечу могао да буде спречен

08.11.2020. 22:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kujtim Fejzulai, terorista
Кујтим Фејзулаи, терориста / Извор: Фото: газетадита.ал/Принтсцреен

Да ли је терористички напад у Бечу, у коме су убијене четири особе, док су 23 повређене, могао да се спречи?

Након што је откривен низ пропуста у раду Службе за заштиту Устава и борбу против тероризма покрајине Беча (ЛВТ), аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер у петак је сменио њеног директора Ериха Цветлера, а следеће недеље биће номинована истражна комисија која ће испитати инциденте.

РАЗГРАНАТА МРЕЖА ТЕРОРИСТА! Ухапшени мушкарци у Цириху повезани са масакром у Бечу

РАЗГРАНАТА МРЕЖА ТЕРОРИСТА! Ухапшени мушкарци у Цириху повезани са масакром у Бечу

"2048. ГОДИНА ЈЕ, БЕЧ И ПАРИЗ НАПУШТЕНИ..." Четири могућа сценарија како би свет изгледао за 28 година!

"2048. ГОДИНА ЈЕ, БЕЧ И ПАРИЗ НАПУШТЕНИ..." Четири могућа сценарија како би свет изгледао за 28 година!

У БЕЧУ УБИЈЕНО ДВОЈЕ СТРАНАЦА: Македонац случајни пролазник жртва крвавог пира ТЕРОРИСТЕ (ФОТО)

У БЕЧУ УБИЈЕНО ДВОЈЕ СТРАНАЦА: Македонац случајни пролазник жртва крвавог пира ТЕРОРИСТЕ (ФОТО)

Као што је у међувремену познато, Кујтим Фејзулај, нападач из Беча убијен у окршају са полицијом, јула 2019. је осуђен на 22 месеца затвора као члан терористичке организације, али је ослобођен у децембру 2019, након што је одслужио две трећине казне.

Тада се догодио први пропуст: према подацима Министарства правосуђа, ЛВТ је о томе обавештена како би посматрала Кујтима Фејзулај, али од тога није било ништа, иако је требало да буде посматран три године. Додуше, завршио је тренинг дерадикализације, при чему је очигледно успео да превари учитеље.

Како је у суботу известио аустријски ''Профил'', Фејзулај је почевши од априла 2019. године сваких 15 дана преко интернета сат и по разговарао са особом надлежном за дерадикализацију.

- Био је уздржан, не нарочито говорљив. За разлику од осталих, никада није реаговао емотивно и напрасито. Није држао монологе када му се не би допало нешто што бих рекао - изјавио је тренер за дерадикализацију.

Beč, teroristički napad
Беч, терористички напад / Извор: Реутерс

Разговори су се углавном сводили на то да није схватао зашто његове „молитве“ нису услишене.

– Имао је примитиван, наиван став према религији. Веровао је да правом муслиману мора бити испуњена свака жеља. Због тога је сумњао у себе. Није разумео зашто је у затвору, упркос молитвама - рекао је тренер који је разговарао с њим.

Према његовим речима, када је сазнао да ће можда раније бити ослобођен, деловало је да се променио и слао је позитивне сигнале, на пример тако што је најавио да ће завршити Вишу техничку школу.

Упозорења из Немачке и Словачке

Други пропуст десио се након што су Фејзулаја у Бечу посетила двојица немачких салафиста познатих немачкој полицији, који су чак су преноћили у његовом стану у бечком крају Донауштат. Немачке колеге су упозориле ЛВТ на то.

Истрага швајцарског ''Блика'' показује да су двојица Швајцараца, који су у јулу такође посетили Кујтима у Бечу, баш када и двојица Немаца, ухапшена непуна 24 сата након што су одјекнули први пуцњи у Бечу. Припадници швајцарских специјалних јединица ''ЕГ Дијамант'' ухапсили су салафисте старе 18 и 24 године, против којих се води истрага због исламизма, у стану у Грицефелду, у Винтертуру (кантон Цирих).

Да ли су знали за план за напад, а можда чак и учествовали у њему? Конкретних индиција за то нема, али се зна да су се у јулу састали са припадницима Исламске државе из Аустрије и Немачке у парку у Бечу међу којима је био и Кујтим Фејзулај.

Beč
Беч / Извор: Реутерс

Двадесет првог јула, неколико дана након што се састао са Немцима и Швајцарцима (Блик наводи да су готово сви пореклом са Балкана), Фејзулај је с пријатељем отишао у Братиславу да набави муницију за калашњиков. Само два дана касније словачка полиција је преко Европола упозорила колеге у Бечу, преноси ое24.ат, који је дошао до тог дописа. Упозорење је завршило у ЛВТ, и ту се десио трећи пропуст: да је служба обавестила правосудне органе о том инциденту, Кујтим Фејзулај би вероватно био ухапшен. 

Али тужилаштво у Бечу није обавештено. Почетком септембра – око два месеца пре напада - канцеларија Европола у Бечу одговорила је Словацима и обавестила колеге у Братислави да је реч о опасном џихадисти. Зашто тужилаштво ни овом приликом није обавештено, треба сада да утврди истражна комисија.

Преводилац обавестио исламисте о рацији?

Како је раније известио лист ''Естерајх'', за дан након терористичког напада унапред је већ била испланирана рација у мрежи исламских екстремиста, којој припада и нападач.

Изгледа да је тада уследио и четврти пропуст.

- Вероватно је преводилац обавестио починиоца о томе - каже стручњак за тероризам др Николас Штокхамер.

Индиције, наиме, говоре у прилог томе да је информација коју је пренео сарадник полиције убрзала план за напад Фејзулаја, који је желео да предухитри полицију, сматра стручњак. У круговима безбедносних служби одавно се води расправа због превеликог ослањања на доушнике, који долазе у непосредни контакт са салафистима.

У прилог томе говори и чињеница да су припадници специјалних јединица „Кобра“ изненађујуће брзо стигли на лице места у центру града, иако су станционирани у Винер Нојштату, удаљеном 57 километара.

Траг води до милитантног проповедника

Наводи се да су двојица младих Швајцараца неспорно припадали радкалној исламској сцени. Али шта повезује терористичку мрежу три земље?

Први трагови упућују на загриженог бечког проповедника Ебуа Теџму, код кога су се атентатори можда радикализовали. Теџма је годинама регрутовао борце за Исламску државу у Сирији. Године 2014. је ухапшен, касније осуђен на 20 година затвора, али његова мрежа је наставила да делује.

Policija u Beču
Полиција у Бечу / Извор: Профимедиа

Један од његових најближих повереника био је човек познат као ''Емир из Винтертура'', који је тај град претворио у расадник екстремиста, а и сам је био у Сирији. Тек недавно га је швајцарски Савезни кривични суд у Белинцони, осудио на 50 месеци затвора. ''Емир из Винтертура'' је за Теџму рекао: "За мене је он шеик-дакле, духовни вођа", пише ''Блик''.

Са сваким даном постаје јасније да је мрежа бечких терориста била знатно шира него што се у почетку претпостављало и да је имао помагаче док се припремао за напад. У Аустрији је у међувремену осам особа у притвору, мушкарци стари 16 до 24 године осумњичени су да су помагали нападачу.