Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧУДО ПРИРОДЕ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Упркос свим еколошким недаћама, свет је добио ЧЕТИРИ НОВЕ ВРСТЕ ПИНГВИНА!

07.11.2020. 08:58
Пише:
Србија Danas/Daily Mail
Papuanski pingvin sa mladuncem
Папуански пингвин са младунцем / Извор: Профимедиа/илустрација

Научници тврде да би Папуанске пингвине требало разврстати у четири врсте због тога што је свака од њих еволуирала на другачији начин како би се прилагодила својим различитим стаништима

Папуанске пингвине требало би посматрати као четири засебне врсте с обзиром на начине на које су се адаптирали у својим стаништима, по тврдњама научника.

Експерти са Универзитета Бат анализирали су генетске и физичке разлике међу популацијом Папуанских пингвина који живе на подручју јужне хемисфере.

ИСЛАМИСТИ ОБЈАВИЛИ РАТ ЕВРОПИ: Немачкој прети опасност од терористичког напада

ИСЛАМИСТИ ОБЈАВИЛИ РАТ ЕВРОПИ: Немачкој прети опасност од терористичког напада

АРИЗОНА ИПАК НИЈЕ БАЈДЕНОВА: Огласила се државна секретарка и открила када ће коначни резултати бити објављени

АРИЗОНА ИПАК НИЈЕ БАЈДЕНОВА: Огласила се државна секретарка и открила када ће коначни резултати бити објављени

ТОПИ СЕ ТРАМПОВА ПРЕДНОСТ У ЏОРЏИЈИ: Велики преокрет на помолу, Бајден никад ближи Белој кући

ТОПИ СЕ ТРАМПОВА ПРЕДНОСТ У ЏОРЏИЈИ: Велики преокрет на помолу, Бајден никад ближи Белој кући

Они тврде да би класификовање ових птица у четири засебне врсте помогло очувању врсте, јер би било једноставније пратити опадање њихове бројности на различитим стаништима. Тренутно на свету постоји 18 врста пингвина, укључујући Папуанског, али уколико званичници дају "зелено светло" за предложене промене - биће их 21.

Папуански пингвини живе на различитим географским ширинама јужне хемиосфере и тренутно су подељени на две подврсте. Међутим, током стотина хиљада година живота на различитима стаништима без могућности међусобног парења између јединки различитих колонија, птице су се постепено физички промениле - а што је невидљиво "аматерима" - и тако се поделиле у четири специфичне врсте, у правом смислу те речи. 

Студијом су обухваћени геноми јединки Папуанског пингвина из популација које живе на четири различита станишта широм света, како би се боље разумеле разлике међу њима. Обухваћена су станишта ових птица на Фокландским острвима, острву Јужна Џорџија у јужном Атлантику, Северним Шетландским острвима и Кергелен острвима у Индијском океану.

Научници су затим податке добијене посматрањем ових пингвина и испитивањем њиховог генома искористили да развију ново "еволуционо стабло" како би сврстало сваку од врста. Ови подаци у комбинацији са мерењима добијеним од музејских примерака из сваке од популација, показали су јасне физичке и генетске разлике међу њима.

Papuanski pingvin
Папуански пингвин / Извор: Профимедиа/илустрација

Др Џејн Јангер, ауторка студије, навела је да пингвини нису само генетски различити, већ и по физичким карактеристикама.

- Папуански пингвини имају тенденцију да се не удаљавају много од својих матичних колонија, па су током стотина хиљада година постали географски разуђени до те мере да је међусобно парење јединки из различитих колонија постало физички немогуће - објаснила је Јангер. И то упркос чињеници да су могли лагано да препливају ту дистанцу која их је физички делила.

- Четири врсте које ми предлажемо, живе на прилично различитим географским ширинама - на потезу од острва близу Антарктику на југу до значајно удаљених крајева северно од тог континента. На пример П. ellsworth живи на самом Антарктику, док П. понцетии, П. таениата и П. папуа живе северније где су временски услови блажи. И није неко изненађење то што су еволуирали како би се прилагодили средини у којој живе.

Џош Тајлер, докторанд који је учествовао у студији, рекао је да пингвини "невештом" оку изгледају исто - али да међу њима постоје разлике.

- Када смо упоређивали њихове скелете, наишли смо на разлике у дужини њихових костијиу и величини и облику њихових кљунова - додао је Тајлер.

Слична ствар као и са жирафама, за које је 2016. откривено да се могу разврстати у четири генетски различите врсте. Научници тврде да би подела ових пингвина на четири врсте олакшала посао конзерваторима у покушају очувања њиховог диверзитета.

Papuanski pingvin
Папуански пингвин / Извор: Профимедиа/илустрација

Ово из разлога што би се у случају опадања броја једне врсте статус њене угрожености мењао у складу са правилима "Црвене листе" ИУЦН-а (Међународна заједница за очување природе).

- Тренутно је бројност Папуанских пингвина на задовољавајућем нивоу. Међутим, постоје извесни докази да се популације које настањују северније крајеве спуштају ка југу како клима постаје топлија, па је потребан опрез - додала је др Јангер.

Међународни научни комитет прегледаће предложене измене и проценити све доказе доступне из научне литературе пре него што одлуче да Папуанске пингвине поделе у четири врсте. Њихов рад објављен је у журналу "Ecology анд Еволутион".