Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДА ЛИ СЕ АУСТРАЛИЈИ И НОВОМ ЗЕЛАНДУ ИСПЛАТИ ЛОКДАУН: Сиднеј "закључан" више од два месеца али бројеви и даље расту (ФОТО)

29.08.2021. 19:48
Пише:
SrbijaDanas/Euronews.rs
Australija
Аустралија / Извор: Реутерс

Мере које спроводи Аустралија неки називају и "епидемијским тоталиризмом" због репресивности

Упркос локдауну који је на снази широм Аустраије и Новог Зеланда, током ове недеље бележи се рекордан раст броја новозаражених коронавирусом. У појединим деловима најављено је попуштање епидемиолошких мера, а са друге стране, локдаун је негде продужен на период до краја септембра.

ПОЖАР ПРОГУТАО СОЛИТЕР СА 15 СПРАТОВА У КОМ ЖИВИ 70 ПОРОДИЦА: Све екипе су на терену, није остао камен на камену! (ФОТО/ВИДЕО)

ПОЖАР ПРОГУТАО СОЛИТЕР СА 15 СПРАТОВА У КОМ ЖИВИ 70 ПОРОДИЦА: Све екипе су на терену, није остао камен на камену! (ФОТО/ВИДЕО)

ДА ЛИ СУ СЕ ТАЛИБАНИ ПРОМЕНИЛИ ИЛИ ИМАЈУ БОЉИ ПР? Твитују, држе конференције и користе интернет али калашњиков остаје (ФОТО/ВИДЕО)

ДА ЛИ СУ СЕ ТАЛИБАНИ ПРОМЕНИЛИ ИЛИ ИМАЈУ БОЉИ ПР? Твитују, држе конференције и користе интернет али калашњиков остаје (ФОТО/ВИДЕО)

ЗВЕР ИДА УДАРИЛА СВОМ СИЛИНОМ У ЊУ ОРЛЕАНС: Улице разносе бујице, да ли ће ово бити најгори ураган у историји? (ФОТО/ВИДЕО)

ЗВЕР ИДА УДАРИЛА СВОМ СИЛИНОМ У ЊУ ОРЛЕАНС: Улице разносе бујице, да ли ће ово бити најгори ураган у историји? (ФОТО/ВИДЕО)

Ситуација у којој се, упркос рестриктивним мерама, епидемија распламсава, наметнула је питање колико је закључавање, које поједини наизивају и "епидемијским торалитаризмом" у новом таласу помогло Аустралији и Новом Зеланду, које су од почетка епидемије важили за земље које се добро боре са ковидом.

Да ли су обе земље сада показале одређени степен тоталитаризма када је борба против епидемије у питању, истичући висок степен контроле и репресије над грађанима због непоштовања мера?

Наиме, како пиши страни медији, иако ниједног тренутка болнички капацитети нису били близу пуњења и недостатка места, политичари су говорили ће здравствени систем пући уколико не буде било локдауна.

 

Уз то, прописане су строге казне за непоштовање мера, полиција је редовно патролирала улицама и контролисала грађане, те је због непоштовања мера долазило и до хапшења.

 Аустралији се до сада исплатио епидемиолошки радикализам, јер су имали врло мали број смтних случајева, али су тек сада суочени с правим изазовом јер наједном биљеже нагли раст случајева - навео је у репортажи за Јутарњи лист репортер Гојко Дрљача.

Такође, како наводи, већи део ризичне популације вакцинисан је барем једном дозом вакцине. Али, ситуација се сада погоршава.

 

Локдаун, строге мере, протести и сукоби

Тренутно је у Аустралији због драстичног раста броја новозаражених на снази локдаун у више градова и савезних држава.

Највећи град Сиднеј одлучио је да продужи локдаун до краја септембра, те је увео строжа ограничења, попут полицијског часа од 21 до 5 ујутро и обавезног ношења маски на отвореном, осим за време рекреације, преноси портал Index.hr.

Ипак, упркос пооштравању мера, за сада нема значајних помака у паду броја новозаражених. У суботу је Аустралија пријавила рекордних 1.126 нових случајева коронавируса, већином у Новом Јужном Велсу, епицентру пандемије изазване делта сојем вируса.

У тој најмногољуднијој савезној дрзави Аустралије, чији је главни град Сиднеј, пријављено је 1.035 случајева ковид-19, чиме је оборен црни рекорд од 1.029 случајева забележених у четвртак.

Држава Викторија је пријавила 64 случајева, махом у главном граду Мелбурну, а аустралијска престоничка територија, у којој се налази Канбера, један, рекао је аустралијски званичник Мајкл Кид на брифингу за медије.

Упркос рекордном броју случајева у Новом Јужном Велсу, влада конзервативне Либералне партије најавила је да ће ублажити поједине рестриктивне мере наредног месеца и дозволити венчања са пет гостију, преноси Ројтерс.

Australija
Аустралија / Извор: Foto:Printscreen/Twitter/gmitch_news

 

Локдаун је до 2. септембра на снази и у Викторији, чији је главни град Мелбурн, као и у главном граду Канбери.

Премијер територија главног града Ендрју Бар изјавио је пре десет дана да ће локдаун остати на снази све док не буде нових случајева заразе у Канбери, односно док сви регистровани случајеви коронавируса не буду успешно изоловани.

Ипак, чини се да су строге рестрикције наметнуте у тренуцима када је, у поређењу са светом, број новозаражених коронавирусом био мали.

У Сиднеју су власти крајем јула послале и стотине ненаоружаних војника на улице да контролишу поштовање мера.

Како преноси портал Index, аустралијски савез адвоката назвао је овај потез "забрињавајућим коришћењем војске у либералној демократији".

Међутим, потпуно затварање изазвало је бес код грађана, који су изашли на протесте, када је могла да се види и репресија полиције.

Полиција у Мелбурну је сузавцем растерала око око 4.000 демонсраната, а начелник полиције  описао је протесте у том граду као најнасилније у последњих двадесет година.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

 

Такође, полиција је великом броју људи написала казне за кршење мера у износу од 35 па до чак 3900 долара, наводи Index.

 Број умрлих у августу у целој Аустралији креће се између два и четири дневно, а последњих дана бележи се и пад броја преинулих од ковида 19.

Од почетка пандемије, у у Аустралији је вирусом корона заражено нешто више од 43.000 људи, а умрло је 978.

Строги карантин због једног случаја

Слична ситуација је и на Новом Зеланду, где је строги карантин проглашен 18. августа, након што је у Окланду пријављен један случај коронавируса, последњи у шест месеци.

 У последња 24 сата пријављена 83 нова локално пренета случаја коронавируса, што је највиши дневни биланс у овом таласу.

Сви нови случајеви осим једног забележени су у Окленду, док је преостали откривен у главном граду Велингтону.

Због ширења делта соја, од понедељка би могле да буду објављене промене у начину на који се руководи кризом, најавила је премијерка Џасинда Ардерн.

 

Како преноси Ројтерс, Ардерн је у петак продужила локдаун од уторка у поноћ, након чега би рестрикције требало да се постепено ублажавају.

Окланд, који је епицентар новог таласа, остаће међутим дуже затворен.

Нови Зеланд је до избијања жаришта овог месеца живео скоро без коронавируса, пошто се током прошле и ове године успешно супротставио пандемији.

У тој земљи од избијања пандемије регистровано је само нешто више од 3.100 случајева и само 26 преминулих.