Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО РАТА ИЗМЕЂУ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ И САД?! Оштра реторика и демонстрација војне моћи светских сила!

16.04.2017. 07:15
Пише:
Србија Данас/Дојче веле
Donald Tramp, Kim Džong Un
Доналд Трамп, Ким Џонг Ун / Извор: СД/илустрација

Оружани арсенал Северне Кореје је и за многе стручњаке недокучива тајна

Оштра реторика и демонстрација војне моћи – оно што последњих седмица раде Вашингтон и Пјонгјанг као да иде ка кулминацији. На то указују и необично драматични тонови из Москве и Пекинга. Али, да ли има ко да их чује?

Америка спремна да изведу превентивни удар ако Северна Кореја посегне за НУКЛЕАРНИМ ОБАРАЧЕМ

- Спремни смо да на тотални рат одговоримо тоталним ратом - упозорио је Чо Рјонг Хе, други човек у хијерархији руководства у Пјонгјангу. Тако је продубљена спирала претњи коју последњих седмица врте државни врхови САД и Северне Кореје.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ПРЕТИ? Спремна да активира хидрогенску бомбу која може да "обрише" САД!

Али нису само речи у питању - после слања носача авиона у воде око Корејског полуострва, Пентагон је у четвртак први пут употребио своје најјаче конвенционално оружје - бомба названа "мајком свих бомби" од 9,5 тона бачена је на упориште Исламске државе у Авганистану. Према тврдњи Американаца, убијено је близу 100 бораца ИС.

bomba
бомба / Извор: Реутерс

Посматрачи су сагласни у оцени да је ово била демонстрација силе уперена пре свега ка Северној Кореји. Како тумачи минхенски "Зидојче цајтунг", Трамп је тиме послао поруку: "Гледајте, ја сам господар најмоћније армије на планети. И не презам да употребим ту армију са њеним најмоћнијим оружјима". Минхенски лист пише да то мора изазвати страх код америчких ривала, али и код оних који су до сада посматрали Трампа као безазленог кловна. "Трамп ће из тога извући поуку: бомбе доносе респект. То је опасно", додаје минхенски лист.

Ким је видео Гадафија

Комунистичка врхушка у Пјонгјангу на такве демонстрације никада не остаје дужна: "Спремни смо да на сваки нуклеарни напад одговоримо нуклеарним нападом", додао је Чо у говору који је преносила државна телевизија. Тако се пред стручњаке поставља старо питање: да ли су то празне речи, усмерене ка сопственом сиромашном народу? Или је Северна Кореја спремна да нападне?

ТРАМПОВА ПОЛИТИЧКА МОЧВАРА: Седам ГРЕХОВА шефа Беле куће, колико коштају ЛАЖНА ОБЕЋАЊА?

- У потпуности искључујем могућност да би Северна Кореја прва могла да нападне. То би било самоубиство без обзира на околности - каже за DW Ридигер Франк, председник Института за источноазијске науке на Универзитету у Бечу.

Не жели да прође као Гадафи - Ким Џонг Ун

Франк сматра да је у данашњој једначини непозната заправо – Доналд Трамп. Њега, додаје, ни руководство у Пјонгјангу не може да процени. Нападно истицање тобожње нуклеарне моћи Северне Кореје пре свега је резултат страха династије Ким: "Северној Кореји је најпре стало да поседовањем атомске бомбе одврати САД од акција попут оних у Ираку, Либији или Сирији". Другим речима, млади диктатор Ким Џонг Ун је лепо видео како је прошао његов колега Моамер ел Гадафи у Либији и дубоко је уверен да се то Гадафију не би десило да је само имао атомско оружје, пише Дојче веле.

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Оружани арсенал Северне Кореје је и за многе стручњаке недокучива тајна. Зато се са посебним занимањем прате свечаности поводом рођендана Кима ил Сунга, деде данашњег властодршца и утемељитеља државе, које су почеле у суботу. И 23 године после смрти се рођендан зачетника династије обележавају као најважнији празник у земљи. На војној паради су и овог пута приказана разна оружја. Јужнокорејска новинска агенција Јонхап преноси да је међу њима била и нова балистичка интерконтинентална ракета као и балистичка ракета намењена подморницама.

РУСИ УПОЗОРИЛИ: Северна Кореја ће тестирати ракету на велики празник

"Дан Сунца" је у прошлости често бивао коришћен и за помпезне нуклеарне пробе. Према америчким изворима, на основу сателитских снимака већ се могу наслутити "сумњиви маневри" на полигонима за тестирање. Нема сумње да је Северна Кореја развила разорну нуклеарну бомбу, али није јасно шта са њом може да учини. Неки ранији тестови су показали да још није достигнут велики циљ руководства у Пјонгјангу – направити ракету дугог домета која истовремено може да носи нуклеарно пуњење и добаци до територије САД.

Упозорења из Москве и Пекинга

За разлику од других тема, код Северне Кореје је Савет безбедности УН углавном бивао сагласан. Та земља је подвргнута строгој међународној изолацији и санкцијама. Након најновије размене претњи између Вашингтона и Пјонгјанга чују се упозоравајући тонови из Кине и Русије, две велесиле које деле копнену границу са Северном Корејом. Оружани сукоб створиће "само губитнике, не и победнике", рекао је кинески шеф дипломатије Ванг Ђи. Руски амбасадор у Пјонгјангу Александер Мазегора био је још драматичнији: "Морамо заједно да се зауставимо на ивици понора."

Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Бечки експерт Ридигер Франк сматра да реални излаз из ситуације постоји – Северној Кореји треба понудити безбедносне гаранције и онда би та земља била спремна да преговара о укидању атомског програма. Зашто се то до сада није десило?

ПРЕОКРЕТ: Вашингтон одустао од интервенције против Северне Кореје

"Зато што многи којих се то тиче заправо немају интереса за решење овог сукоба. Американци војно присуство у овом делу света оправдавају постојањем Северне Кореје. Јапан има изговор за даље наоружавање које је заправо уперено против Кине. Али овако могу да кажу: то није због Кине него због Северне Кореје."

}