Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли ће Русија и Бразил очувати СНАЖАН САВЕЗ упркос ЖЕСТОКОМ америчком уплитању?

29.04.2017. 23:26
Пише:
Србија Данас/Адванце
Vojska Brazila
Војска Бразила / Извор: Профимедиа

Велике државе су одувек тежиле стварању и очувању великих савезништава

Не треба ићи далеко у прошлост да се увиди значај савеза. Нпр. у 20. веку, савези Антанте и Велике Тројице однели су победу у два светска рата и усмерили даљи ток историје. У новије доба осим мултилатералних савеза попут Европске уније и БРИЦС-а стварају се и снажна билатерална партнерства. Свима је познато вишевековно партнерство Француске и САД-а, али у новије доба појавило се јединствено партнерство између Русије и Бразила и оно заслужује посебан осврт.

На данашњи дан, пре 6 година, то је било венчање века, а ево како је изгледало (ФОТО)

Венецуела напушта Организацију америчких држава (ОАС)

Dilma Rusef
Дилма Русеф / Извор: Профимедиа

- Бразил је наш стратешки партнер у Латинској Америци. Наши односи су утемељени на дугачкој историји, обостраном респекту и поверењу. Имамо заједничку визију тренутне ситуације у међународним односима. Радимо заједно у различитим међународним форматима, укључујући БРИЦС - изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев у септембру 2015. 

Све бољи односи између сибирске и амазонске силе претворили су се у стратешко партнерство које је важно јер мења светски политички поредак из смера униполарности према мултиполарности. Билатералне односе између Москве и Бразилије карактеришу снажна и све већа политичка, трговинска, војна, технолошка и научна сарадња. Такође, савез двеју сила оснажен је заједничком свемирском и телекомуникацијском кооперацијом. 

СТО ДАНА КОЈИ СУ УПЛАШИЛИ СВЕТ: Највећи УСПЕСИ и ПРОМАШАЈИ Трампове владавине

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Наравно, руско-бразилски савез није настао ни из чега, већ се креирао корак по корак. Две земље су успоставиле дипломатске односе 1945. Током Хладног рата имале су неутралне односе углавном због просторне раздвојености и сарадња је била мањег обима. Након осамостаљења Русије 1991. кренуло је унапређивање веза па је зато 1997. потписан Бразилско-руски споразум о сарадњи. 2001. основана је Бразилско-руска владина комисија.

Од 2003. доласком левичарског председника Луле да Силве односи су почели да доживљавају нагли узлет. Владимир Путин је посетио Бразил 2004. У октобру следеће године током Лулине посете Москви, двојица председника су потписала Стратешки савез Бразила и Русије. Захваљујући савезу, бразилски астронаут Маркос Понтес је послат у свемир. Крајем 2008. током посете председника Медведева Бразилу, две земље су потписале укидање виза и сарадњу у свемирској, енергетској и одбрамбеној индустрији. Москва и Бразилија се све више повезују, а Путин је 2014. био по други пут у Бразилу. Честе су дипломатске посете највиших државних званичника. Постоји могућност да би ове године бразилски председник Мишел Темер могао да посети Русију.

Хашемитска краљевина ЈОРДАН пред уласком у КРВАВИ сиријски РАТ?!

Žuka i Temer
Жука и Темер / Извор: Профимедиа

За разлику од времена Хладног рата кад су се земље повезивале ради идеологије, Бразил и Русију у савременом и динамичном свету није повезала заједничка идеологија већ је Русија с Бразилом и другим Латино-америчким земљама: Куба, Венецуела, Никарагва, Боливија, Еквадор, Аргентина... почела нашироко сарађивати ради обостраног опипљивог интереса и користи. Зближавање Русије и земаља Средње и Јужне Америке повољно је деловало на руско јавно мњење, тј. перцепцију јавности. 2016. Куба, Венецуела и Бразил нашли су се на листи топ 10 држава најпријатељскији расположених према Русији. 

КАД СЕ СУДАРЕ СОЦИЈАЛИЗАМ И КАПИТАЛИЗАМ: Зашто у Венецуели влада тотални ХАОС (ФОТО/ВИДЕО)

Бразил је заједно с Русијом, Кином и Индијом постао оснивачки члан БРИЦ-а (који ће се касније назвати БРИЦС уласком Јужне Африке 2010.) организације која окупља економије у развоју. Циљ БРИЦС-а је приврженост мултиполарном свету, а Бразил је заговорник управо таквог светског уређења које је еуфемизам за ограничење империјалне моћи САД-а. Бразил и Русија као земље чланице БРИЦС-а добијају и формално признање статуса светских сила. Бразилу БРИЦС даје прилику економског развитка, нове способности иновације, интелектуалних власничких права и још бољи одрживи развој (Бразил већ неко време предњачи у том пољу нпр. у коришћењу алкохола биоетанола за погон аутомобила). 

САД у СТРАХУ од Северне Кореје: Питање је времена када ће напасти Америку!

favele u Brazilu
фавеле у Бразилу / Извор: Профимедиа/илустрација

2015. трговинска размена две земље је износила 4.7 милијарди $. У априлу 2016. потписан је уговор о инсталирању руског оптоелектроничког комплекса с циљем детектовања свемирских крхотина у бразилској опсерваторији. У новембру је објављено да ће руски сателит Канопус постати део Групе заједничког даљинског очитавања констелације сателита земаља БРИЦС-а.

Почетком априла ове године Русија је завршила испоруку Игла-С пројектила (ручни-бацач) у Бразил, који разматра куповину још моћнијих руских одбрамбених система. Бразил поседује најмоћнију војску у Латинској Америци, али њена снага је уздрмана најгором рецесијом у историји Бразила и великом политичком кризом која је настала због свих догађаја око смене бивше председнице Дилме Русеф. 

НАЦИОНАЛИЗАМ ГУТА НАЈВЕЋУ ДЕМОКРАТИЈУ СВЕТА: А у његовом средишту лежи КРАВА

Moskva
Москва / Извор: Реутерс

Ових дана је и објављено да две владе раде на томе да се билатерална трговинска размена прошири на 10 милијарди долара у следећих пет година. Бразилци желе да прошире млечни и месни извоз у Русију (говедина, свињетина и перад), а руске власти желе да повећају извоз рибе, нарочито бакалара. Бразил је постао један од главних опскрбљивача Русије храном: месо, шећер, кафа, уљна семена, дуван, воће, поврће. Занимљиво је да око 70% руског извоза у Бразил и Латинску Америку чине напредни технолошки и научни производи за разлику од западних земаља који редовно купују углавном само руске енергенте. 

Јерменија и Азербејџан пред новим ПОЛИТИЧКИМ и ЕНЕРГЕТСКИМ изазовима

Samit BRIKS-a u Fortalezi
Самит БРИКС-а у Форталези / Извор: Профимедиа

Током последњих петнаестак година захваљујући левим владама Луле и Русеф, Бразил се повезао са Русијом, али и другим силама заговорницима мултиполарног геополитичког поретка што није по укусу Вашингтона. Американци су били заузети догађајима на Блиском и Далеком истоку и у Украјини а нису успели да исконтролишу проруске активности Бразилаца. А и питање је колико би могли, јер Бразил није више синоним за беду сиромашне државе Трећег света, већ држава у наглом развоју чија је озбиљност награђена догађајима као што су били Светско фудбалско првенство 2014. и Олимпијске игре 2016.

Један ДЕЧАК ће вечно МРЗЕТИ Трампа а кад видите зашто, биће вам све јасно! (ВИДЕО)

Putin i Medvedev
Путин и Медведев / Извор: Профимедиа

Неки аналитичари спомињу могућност улоге ЦИА у свргавању Русеф како би се променио спољнополитички курс Бразилије. Можда и јесте ЦИА била у то уплетена, али Русеф није смењена због америчког мешања већ због сплеткарења политичких елита у Бразилу које су процениле да тако могу доћи лакше до власти него изборима.

Било како било, упркос свргавању левичарске председнице Русеф и доласком Мишела Темера, Бразил ће остати у сјајним односима с Русијом највише због трговине, али и положаја Бразила у свету. Бразил неће напустити БРИЦС јер би то био тежак ударац напорима нове администрације да поново уједини нацију да би се смањила могућност економског развоја. Уместо безусловног окретања Вашингтону и затварања врата Москви, бразилски потези унутар БРИЦС-а ће се прилагодити па неће ићи у правцу ометања пословања мултинационалних корпорација и поткопавања моћи САД-а, већ јачању односа с другим чланицама БРИЦС-а на начин који ће бити прихватљив за све: Исток и Запад. 

КОРЕЈСКО ПОЛУОСТРВО: Место на коме почиње Трећи светски рат?!

BRIKS
БРИКС / Извор: Профимедиа

Политичка и економска криза у Бразилу је неповољно деловала на односе Бразилије с другим земљама па и на везе с Русијом, али у будућности, односи би могли само јачати. Две земље имају велики обострани интерес у подручјима пољопривреде, енергетике, одрживог развоја, свемирске и војне сарадње. Ипак, поврх свега, Бразил и Русија повезали су се како би заједно били снажнији и изборили бољи политички положај у свету. 

Русија је већ данас суперсила, а Бразил је потенцијална суперсила огромних капацитета због својих демографских, просторних и економских потенцијала. Русија нпр. може помоћи Бразилу да задобије стални статус у Савету безбедности УН-а, а Бразил може захваљујући све имућнијим својим потрошачима олакшати трговинску блокаду Русије коју су наметнуле Сједињене Државе и ЕУ.

Твитер ће ускоро бити једина слободна друштвена мрежа

Dilma Rusef
Дилма Русеф / Извор: Профимедиа

Партнерство држава дијаметрално различитих клима: тропске кишне шуме и сибирске пустиње, обећава занимљив ток међународних односа у годинама које долазе. Бразилско-руском савезу погодује чињеница да се државе налазе на различитим континентима па не може доћи до колизије сфера утицаја у комшилуку. Бразилске и руске власти без обзира на политички предзнак наставиће продубљивање билатералних веза јер кроз партнерство обе могу само добити.