Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПАЛЕ ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ! Удовица Наваљног тврди да је он ОТРОВАН, шта је и како се користи "НОВИЧОК", смртоносни гас?

19.02.2024. 13:30
Aleksej Navaljni
Алексеј Наваљни / Извор: Профимедиа

Ситуација све компликованија...

Удовица Алексеја Наваљног тврди да је он отрован новичоком, гасом за који се сумња да је Наваљни отрован и раније, када се од последица истог лечио у Берлину месец дана 2020. године.

КРЕМЉ СЕ ОГЛАСИО: "Не бавимо се тиме када ће Наваљни бити предат породици!" Aleksej Navaljni

КРЕМЉ СЕ ОГЛАСИО: "Не бавимо се тиме када ће Наваљни бити предат породици!"

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НАВАЉНОГ: Наводно је прекривено модрицама, а ово би могао бити узрокAleksej Navaljni

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НАВАЉНОГ: Наводно је прекривено модрицама, а ово би могао бити узрок

РУСИ САОПШТИЛИ: Ово је УЗРОК смрти Алексеја Наваљног! Aleksej Navaljni

РУСИ САОПШТИЛИ: Ово је УЗРОК смрти Алексеја Наваљног!

Новичек је отрован нервним агенс, хемијско оружје које су развили Совјети, како би заобишли Конвенцију о хемијском наоружању. “Новичок” изазива ланчану протеинску реакцију, која брзо може довести до смрти, преноси Бета, позивајући се на Deutsche Welle (DW). Као што се може видјети у ранијем случају тровања Наваљног, агенс блокира производњу ензима холинестераза, који је у метаболизму важан за разградњу неуротрансмитера ацетилхолина.

Тај трансмитер има важну улогу приликом буђења или за одржавање пажње. Уколико се ацетилхолин више не разграђује, то доводи до тога да нервни систем почиње бити бомбардован надражајима, путеви сигнала су потпуно преоптерећени и почињу “дивљати”.

Парализе и грчеви могу довести до смрти

Информације нервног система онда ударају на ткива, мишиће и органе, долази до појачаног тока пљувачке и проблема с дисањем, јер пацијент сам више не може да контролише своју дисајну мускулатуру.Парализе и грчеви могу довести до смрти ако се тровање дуже настави.

Лекари најпре морају спречити да се пацијент не угуши због грчења у мишићима и дисајној мускулатури. Зато је својевремено Наваљни одмах стављен на вештачку вентилацију (интубиран је), наводи DW.

Као противотров лекари дају атропин, алкалоид који се налази и у беладони (велебиљу, биљци која се дуго користи и као лек, и као отров).

Атропин заузима мускаринске ацетилхолинске рецепторе ћелија и слаби дејство бомбардовања ацетилхолином. Третман се мора наставити толико дуго док холинестераза не почне поново да делује.

Зато лекари у том случају дају и активни састојак пралидоксим, како би поново подстакли производњу холинестеразе.

Више од 100 варијанти отровне ‘породице’

Иако име “Новичок” (новајлија) сугерише да је реч о нечему новом, тај отров није толико нов. Совјетски хемичари развили су га још током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Заправо је то читав низ нервних отрова, који су обједињени под именом “Новичок”.

Сви они имају органофосфорно језгро, слично као многи инсектициди, односно средства за убијање инсеката. “Новичок-5” и “Новичок-7” важе за отрове који су осам пута токсичнији од војног отрова VX – једног од најопаснијих отровних гасова на свету.

У широко раширеној породици “Новичок” постоји више од 100 варијанти. О неким од мање опасних једињења писано је у стручним часописима још за вријеме Совјетског савеза – нпр. о органофосфатним инсектицидима.

То је тада очигледно био покушај да се војна истраживања прикрију цивилним истраживачким програмом.

Aleksej Navaljni
Алексеј Наваљни / Извор: Профимедиа

Тровање Сергеја и Јулије Скрипаљ

Али, ту обмани није крај – чак су и састојци самог хемијског оружја међународној заједници представљени као нормалне хемикалије. “Совјетски савез је производио ‘новичок једињења’ како би се заобишла Конвенција о хемијском наоружању”, изјавила је за DW Мишел Карлин, британска токсиколошкиња са Универзитета Newcastle.

Трик који хемичари користе је следећи: они производе две компоненте у облику ултрафиног праха; те компоненте су нимало или врло мало отровне и нису у то време нигде биле забрањене.

- Све док су хемичари појединачно производили неотровне компоненте, то није било илегално. Постало је илегално тек приликом њиховог мешања - каже Карлин.

Од тада се, међутим, ситуација променила. Према актуелној Конвенцији о хемијском наоружању, забрањене су и те појединачне компоненте, али у свету је “новичок хемија” још увек веома мало позната.

Није једноставно утврдити која су “новичок једињења” употребљена приликом тровања нервним отровом.

Тако остаје нејасно и која “новичок једињења” су кориштена како би се 2018. године отровали двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија. Ипак, лекари добро познају дејство тих отрова.

Aleksej Navaljni
Алексеј Наваљни / Извор: Профимедиа

Опасно мешање нетоксичних супстанци

С обзиром на то да су “новичок једињења” знатно снажнија од других познатих нервних отрова, довољне су мале количине и потребно је мање времена да би се нанела једнака штета. Када “Новичок” доспе у спољни свет, он тамо представља опасност само у ограниченом временском периоду.

- У интеракцији с влагом, у ваздуху се распада - каже Карлин..

Поред тога, може се опрати водом. Атентатори који тај отров користе ипак се излажу прилично високом ризику. Јесте да је лакше руковати с две нетоксичне супстанце, али у тренутку када се оне помешају може настати проблем, додала је Карлин.

Србија Данас/Аљазеера