Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ ВОЈНО ЈАЧИ ИРАН ИЛИ ИЗРАЕЛ? Погледајте статиску - авиони, пешадија, тенкови, али и НУКЛЕАРКЕ

14.04.2024. 07:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Mural u Iranu
Мурал у Ирану / Извор: Профимедиа

Израел, САД и неке европске силе тврде да Иран има за циљ да изгради нуклеарно оружје као допуну свом конвенционалном наоружању, али Техеран каже да је његов тренутни програм у мирољубиве, цивилне сврхе.

Без обзира на то, западне силе се генерално слажу да Иран још нема нуклеарно оружје и да је бар много, много месеци далеко од тога да има испоручиву бојеву главу – ако је његов развој заиста циљ.


Разлике у опреми
 

Док је војни удар на иранска нуклеарна места далеко од извесног, могућност конфронтације се ипак назире. Поглед на компаративне снаге иранских и израелских снага открива разлике у опреми, способностима и броју уписаних трупа.

Иран има десет пута већу популацију од израелске, из које може да повуче своје оружане снаге, али велики део његове војне опреме је у сумњивом стању – због ембарга на оружје који је на снази у различитим облицима од 1979.

- Многи ирански тенкови и авиони користе старију технологију са различитим нивоима одржавања и модерности - рекао је Давид Робертс, заменик директора Краљевског института за уједињене услуге (РУСИ).

- Најновији велики ангажман земље био је скоро деценијски рат са Ираком 1980-их, након чега је Иран веродостојно задржао "доктрину без првог удара" заједно са кодексом "вероватног порицања" за нерегуларне војне акције - додао је заменик директора Краљевског института за уједињене услуге.

"Израелска војска је најбоље опремљена и обучена у целом региону"
 

- У веома општем смислу, није тајна или најсавременија анализа да је израелска војска најбоље опремљена и најбоље обучена у целом региону, али неки делови [иранске војске] су тестирани у борби - рекао је Робертс.

- Опет, нису иранске конвенционалне снаге оно што брине (САД и њихове савезнике). Револуционарна гарда је боље плаћена и организована (од остатка иранске војске) - рекао је Робертс за Ал Џазиру.

Како је даље објаснио, њихове снаге Кудс и поморске способности су велика непознаница.

 Њихове снаге Кудс и поморске способности су велика непознаница, посебно асиметричан начин на који би се борили овим необичним оружјем, у малим децентрализованим јединицама - рекао је.

Benjamin Netanijahu, Izraelska vojska
Бењамин Нетанијаху, Израелска војска / Извор: Профимедиа

"Свака директна конфронтација би укључивала авионе на даљину"
 

Робертс такође каже, иако није вероватно да ће ове две војске у скорије време ступити у директну борбу између војске и војске, можда ће на крају завршити у борби преко прокси снага у заливским или медитеранским државама. Свака директна конфронтација између Израела и Ирана вероватно би укључивала авионе на даљину, оружје за противваздушну одбрану, мале морнаричке летелице и балистичке ракете.

- Начин да се најбоље окарактерише ирански поглед на израелску војску је посматрање са становишта географије - рекао је Камран Бохари, потпредседник за блискоисточне и јужне Азије у Стратфору.

- На карти Израел можда није превише удаљен од Ирана, али у стварности су превише удаљени један од другог да би били укључени у неки трајни сукоб - објаснио је стручњак.

Бокхари је потом за медије објаснио да иако Израел има далеко супериорнију војску, није у стању да води дугорочну кампању против Ирана.

- Иранци то знају и нису забринути због напада Израела колико су забринути за САД... са имовином веома близу иранских граница - рекао је он.

Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock / Извор: Shutterstock

Војни подаци израелске и иранске војске
 

Израелску војску, која се више пута борила са неколико суседа током већег дела свог постојања, чине Израелске одбрамбене снаге (ИДФ, такође познате под хебрејским акронимом Тзахал), Израелске поморске снаге (ИН) и Израелске ваздухопловне снаге (ИАФ) . Служба је обавезна за већину грађана Јевреја и Друза почевши од 18 година.

Израел има 176.500 људи у активној служби, које чине 133.000 у војсци, што укључује 107.000 регрута. Морнарица има 9.500 морнара на активној дужности и 34.000 у ваздухопловству, као и укупну резерву од 565.000.

Иран наводно има више од 523.000 људи у активној служби, од чега 350.000 у војсци, укључујући 220.000 регрута. Корпус гарде Исламске револуције, који се сматра најлојалнијим чуварима владајућег система, има још 125.000 војника.

Млади Иранци дужни да служе војни рок 18 месеци
 

Млади Иранци су обавезни да служе 18 месеци војног рока када напуне 19 година, а добровољци почињу са 18 година. Паравојна добровољачка милиција, Басиј Снаге (буквално "Мобилизација потлачених"), узима припаднике од 15 година.

Задужена за одбрану граница земље и одржавање унутрашњег реда, иранска војска се састоји од Регуларних снага Исламске Републике Иран (Артесх), које имају копнене снаге, морнарицу, ваздухопловство (ИРИАФ) и штаб противваздушне одбране Кхатемоланбије. Корпус исламске револуционарне гарде (Сепах-е Пасдаран-е Енкелаб-е Ислами) састоји се од копнених снага отпора, морнарице, ваздухопловних снага и снага Кудс (специјалне операције).

Постоји 18.000 припадника иранске морнарице и 30.000 припадника ваздухопловних снага, укључујући 12.000 припадника противваздушне одбране.

Тенкови
 

Израелска војска има више од 3.000 тенкова, за које се наводи да укључују 441 модел Меркава МкИ, 455 Меркава МкИИ, 454 Меркава МкИИИ, 175 Меркава МкИВ и 206 Центурион.

Израелска војска такође има, према Ројтерсу, око 10.484 оклопних транспортера (АПЦ) и 5.432 артиљеријска оруђа, укључујући 620 моторизованих и 456 вучених комада.

Иранска војска наводно има 1.613 тенкова, укључујући око 100 локално произведених Зулфикара, око 100 старих британских модела Chieftain Мк3 и Мк5 добијених пре револуције 1979. године, заједно са 150 америчких М-60А1 – као и 480 Т-72 совјетског дизајна. тенкова и 540 модела Т-54/Т-55, наводи новинска агенција Ројтерс.

Техеран такође има око 640 оклопних возила, поред 8.196 артиљеријских оруђа – од којих је 2.010 вучено, а више од 800 је моторизовано.

tenk
тенк / Извор: Профимедиа

Подморнице
 

Израелска морнарица има три тактичке подморнице Делфин (немачка варијанта типа 212) – за које се сматра да имају нуклеарно наоружање како би се Израелу омогућила могућност другог удара – поред 57 патролних и обалних борбених бродова, укључујући три корвете.

Иран, с друге стране, има знатно већу флоту поморских пловила, која садржи 23 подморнице, укључујући 15 тактичких подморница; три дизел-електричне јуришне подморнице типа 877 руске класе Кило, 12 патуљастих подморница (бродови за плитку воду иранске производње Ghadir и Наханг направљени за Залив) и осам возила за доставу пливача.

Иранци такође наводно имају више од 100 патролних и обалних борбених бродова, укључујући шест корвета, 13 патролних пловила, четири патролна чамца, 21 полупотопни чамац и 56 разних других патролних пловила.

Авиони
 

Израелско ваздухопловство је стекло репутацију због своје прецизности током блискоисточног рата 1967. године, али је било жестоко критиковано након хиљада цивилних жртава на Западној обали, у Гази и Либану у наредним деценијама. Има 460 борбено способних авиона, са 168 ловаца, укључујући 27 Боеинг Ф15А Еагле, седам Ф15Б и 90 Ф16А Fighting Фалцон. Флота такође укључује 227 јуришних ловаца и 65 јуришних авиона, поред девет танкера/транспортних авиона и 77 других транспортних авиона.

Израел има 81 јуришни хеликоптер, укључујући 30 Bell АХ-1Е/АХ-1Ф Цобра и 30 борбених авиона Боеинг АХ-64А Apache, као и 200 транспортних хеликоптера. Његове могућности противваздушне одбране укључују 48 вучених ракетних бацача земља-ваздух (САМ) и 920 топова, у поређењу са 279 САМ пројектила које наводно држи Иран.

Верује се да иранске ваздухопловне снаге садрже око 336 борбених авиона, укључујући 189 борбених авиона, као што су 20 америчких авиона Ф5Б, 60 Ф5Е Тигер II и 35 авиона Миг-29А руске производње. Снаге се такође разумеју да имају 108 јуришних авиона, међу којима су и иранске и руске, од којих су многи наводно одведени из Ирака. 116 транспортних авиона ове земље произведено је у Кини, Холандији и САД, између осталог. ИРИАФ такође има 30 хеликоптера за поморско извиђање Bell 214Ц.

Снага пројектила
 

Приближно 1.000 иранских стратешких пројектила, за које се верује да могу да погоде залив и шире, наводно је под контролом Револуционарне гарде и укључује око 300 балистичких пројектила кратког домета, укључујући иранске производње Схахаб-1 (Сцуд-Б), Схахаб-2 (Сцуд-Ц), као и Тондар-69 (CSS-8).

Техеран је такође домаћи производио стратешке балистичке ракете средњег домета (ИРБМ) Схахаб-3, са пријављеним дометом до 1.000 км, Ghadr-1 са процењеним дометом од 1.600 км и варијанту Схахаб-3 познату као Сајјил-2 са пријављени домет до 2.400 км, наводи Ројтерс. Ако је то тачно, Израел и већи део источне Европе би били у домету.

Nuklearne rakete
Нуклеарне ракете / Извор: Профимедиа

"Све је обавијено велом мистерије"
 

- Све је ово обавијено велом мистерије и није баш транспарентно. Немамо баш добро разумевање шта Иран заправо може да уради. Постоји већа вероватноћа да ће иранске ракете прецизно гађати арапске државе у Заливу, али Израел је далеко - рекао је Бокхари из Стратфора.

Бокхари сугерише да моћ Ирана лежи у његовој "способности да поремети глобалну економију" и спречавању друге стране да покрене војну кампању преко "превисоких повезаних трошкова… Тренутно је питање асиметричних способности Ирана и будућих нуклеарних способности".

Упркос конвенционалној војној предности за Израел, Робертс, специјалиста за безбедност у РУСИ, верује да "Израелци немају довољно авиона и довољно правих бомби да значајно уназаде све што се дешава у Ирану".

- Мислим да то није веома разумна ствар. Не би требало да постоји (илузија) да Израел може једнострано да оконча ирански нуклеарни програм - закључио је.

Србија Данас/Блиц