Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ВРАТИМО НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ? Уредник рубрике здравље на BBC-u одговорио на питање које занима цео свет

03.09.2020. 17:28
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
Italija posle karantina
Италија после карантина / Извор: Профимедиа

У колумни за "BBC" уредник рубрике здравље осврнуо се на корона вирус и да ли је време да се вратимо нормалном животу који смо живели пре пандемије.

Допустите ми да започнем са неким позитивним стварима, које могу помоћи у подстичу тврдње које видим на друштвеним мрежама, које тврде да је ковид готов, и да смо с њим завршили.

У РУСИЈИ НИКОМЕ НЕ ИДЕ У ПРИЛОГ "ТРОВАЊЕ" НАВАЉНОГ: Кремљ одговорио на бесмислене оптужбе

У РУСИЈИ НИКОМЕ НЕ ИДЕ У ПРИЛОГ "ТРОВАЊЕ" НАВАЉНОГ: Кремљ одговорио на бесмислене оптужбе

ТЕСТИРАЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ УСКОРО У ТУРСКОЈ: Документација је проверена, дозвола ће ускоро бити издата

ТЕСТИРАЊЕ РУСКЕ ВАКЦИНЕ УСКОРО У ТУРСКОЈ: Документација је проверена, дозвола ће ускоро бити издата

НАКОН СЕДАМ МЕСЕЦИ ОТВОРЕНЕ ШКОЛЕ: Малишани из Вухана вратили су се у школске клупе

НАКОН СЕДАМ МЕСЕЦИ ОТВОРЕНЕ ШКОЛЕ: Малишани из Вухана вратили су се у школске клупе

Тренд смртности и озбиљних клиничких слика и даље опада. Број пацијената у болници са потврђеном дијагнозом ковид-19 пада месецима. На врхунцу у Великој Британији било их је око 20 000 - сада их је мање од 800. У једном су тренутку целе јединице интензивне неге биле пуне пацијената с ковид-19, од којих су многи неколико седмица били на респираторима. Срећом, број људи на респиратору и даље пада, с 3.300 на 64.

Постоји много начина за бројање смртних случајева повезаних с ковидом, али сви они показују како је смртност досегла врхунац у априлу и од тада пада.

Ако искључиво посматрамо оне који су умрли у року од 28 дана од позитивног теста на корона вирус, то је спало за 99%, са готово 1.000 дневно на, у просеку, мање од 10.

То се може упоредити са просечно 30 мушкараца који умиру од рака простате дневно и 30 жена од рака дојке. Ниједна од ових бројки не чита се сваке ноћи на ТВ вестима, за разлику од статистике за случајеве и смрт од корона вируса.

Истина, потврђени случајеви корона вируса расту већ неколико месеци, али то се у великој мери може објаснити повећањем обима тестирања. Број претрага бриса обављених у заједници удвостручио се од почетка јула. Веће узимање брисева носа и грла доводи до већег откривања вируса, али то се још увек не одражава у више болничких случајева.

Најновије истраживање о инфекцијама ОНС-а (британски завод за ковид) сугерише око 2.200 инфекција дневно у Енглеској, са стопама које су остале прилично константне у последњих месец дана, након благог пораста у јулу. Дакле, ствари су се пуно промениле од почетка избијања у Великој Британији.

"Ако се вратите на март и април, инфекција је дошла до већег броја осетљивих људи, с 1000 епидемија у домовима за негу у једној недељи. Сад су они који се заразе инфекцијом пуно млађи и мање су погођени", каже Карл Хенеган, професор медицине утемељене на доказима са Универзитета у Оксворд

"Друго, вирус циркулише на много нижем нивоу. Са физичким удаљавањем, људи ће вероватније добити "површински ударац " и морају се носити са много мањом количином вируса, па је мање вероватно да ће озбиљно оболети."

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Ако ипак завршите у болници, шансе за преживљавање ковид-19 знатно су се побољшале. Медицински тимови сада имају далеко боље разумевање како се борити против вируса бољим третманима, попут дексаметазона.

Глобално, број случајева ковид-19 сада премашује 24 милиона, а свака четири дана расте за око милион нових случајева. Од почетка пандемије забележено је више од 800.000 смртних случајева. Али дуг је пут да се надмаши смртност од друге заразне болести, туберкулозе.

ТБ, бактеријска инфекција, годишње убије око 1.5 милиона људи, готово све у земљама у развоју. То је болест углавном сиромаштва и потхрањености, која циља оне с ослабљеним имунолошким системом, често због коинфекције ХИВ-ом.

За разлику од ковида, може се излечити антибиотицима, иако је забрињавајући пораст ТБ врло отпорне на лекове.

Али, вратимо се питању: Да ли је време да се вратимо нормалном животу?

Ако то значи вратити децу у учионицу, онда да. Доказ је да су они у ниском ризику од корона вируса, али ризикују значајну штету због недостатка образовања.

Што је с нама осталима? Нема сумње да ковид-19 може бити погубан. Тек почињемо да схватамо потенцијалну дугорочну штету од болести. Статистички гуру проф. Давид Спиегелхалтер сматра да 80-годишњи мушкарац има 500 пута већи ризик да умре од ковида него 20-годишњак.

Далеко смо од било каквог тријумфа над овом бруталном болешћу. Из прве сам руке видео шта то може учинити људима на интензивној нези, од којих су многи претходно били здрави и фит. То је углавном озбиљна болест старијих особа, али понекад постоји застрашујућа случајност око тога кога напада.

Оно што сви стварно желимо да знамо је што ће се догодити ове јесени. Тренутно смо у "слаткој позицији" с корона вирусом.

Још је увек - само - лето. Респираторни вируси не циркулиши добро у летним месецима. Још увек проводимо време напољу. Већина нас се друштвено дистанцира: не могу да се сетим кад сам се последњи пут с неким руковао. Дакле, вирус је имао мање шансе да прескочи с једне особе на другу. Али корона вирус је још увек присутан.

Следећих неколико седмица биће пресудно за разумевање хоће ли стопа преноса поново нагло порасти како се школе и универзитети отварају, а људи враћају у канцеларије и проводе више времена у затвореном.

"Знамо да је зима на северној хемисфери када респираторни вируси стварно полете. Дакле, ово још није готово, а ствари би се могле погоршати", каже вирологиња проф. Венди Барклеј с Империал College Лондон.

Већ постоје забрињавајући знакови из Француске, где се повећавају не само случајеви, већ и болести повезане с ковидом.

Више од 800 пацијената са корона вирусом прима се у болнице сваке седмице, у односу на 500 пре шест недеља, по речима француског премијера. Маске за лице сада су обавезне на свим јавним местима у Паризу.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Овде је министар здравства Мет Ханкок, у интервјуу за Тимес, рекао да је други талас "врло озбиљна претња".

"Погрешно је што људи мисле да је с овом инфекцијом готово", каже проф. Царл Heneghan. "Вирус још увек циркулише и ако изгубимо будност, стопе ће расти. Мислим да су нам потребне једноставне јасне поруке јавности које истичу важност прања руку и дистанцирања."

Волео бих видети приступ више шведског стила, где се закључавање никада није догодило, а школе су остале отворене.

"Нису ништа предузели, већ су се укључили у друштвено одговорну колективну акцију. То је значило да су ресторани остали отворени, али људи су били дистанцирани и пажљиви, свесни онога што се тражи."

Било би корисно знати колико људи има одређени имунитет на Сарс-ЦоВ-2.

Можда један од нас десет има антитела на вирус. Али ту је и улога Т-ћелија, које играју кључну улогу у борби против инфекције идентификовањем и уништавањем заражених станица.

"Појављују се докази да барем неки од унутрашњих протеина четири сезонска корона вируса (који узрокују прехладу) могу унакрсно реаговати с Т-станицама, па би недавна инфекција једном од њих могла бити од помоћи", каже проф. Wendy Barclay.

Она такође мисли да ће вирус ту да остане.

"Мислим да је Сарс-ЦоВ-2 успешно прешао са животиња на људе и шансе за његово искорењивање су мале. Најбоља нада ће бити вакцина, која би се могла применити на сличан начин као вакцина против грипа, да би се помогло онима који су најрањивији ".

Свакако смо боље припремљени за било који други талас него на почетку избијања, каже Елеанор Riley, професрока имунологије и заразних болести са Универзитета у Единбургу.

"Видећемо пораст случајева, али не мислим да је неизбежно да буде велики број људи у болници и велики број смртних случајева које смо видели још у априлу", каже она.

"Сад већ знамо довољно о индивидуалним ризицима да можемо да заштитимо старије људе и оне са значајним здравственим проблемима, а истовремено допуштамо остатку популације да настави са својим животом."

То значи да сви још увек морамо играти улогу у сузбијању епидемије. Дистанцирање и хигијена руку и даље су важни. Ако се не можете сетити колико вам је људи допуштено у вашем врту или се питате да ли је у реду повести аутом двоје људи из различитих домаћинстава, барем се сетите да опрате руке и не приближавати се превише онима са којима не живите.

Многи се и даље боје онога што може доћи.

Фергус Валш је BBC-jev уредник медицинске рубрике. Од 2004. извештава о широком спектру тема, од рака, генетике, маларије и ХИВ-а, до напретка у медицинској науци који су побољшали здравље људи. Такође је пратио пандемијске претње попут птичје грипа, као и инфекције Сарс-а и Мерс-а. Сада је фокусиран на Covid-19 и његов неизмерни глобални утицај.

ВРАТА ПРИКОВАЛИ ДАСКАМА, НИСУ ИМ ДАЛИ ДА ИЗАЂУ: Родитељи због короне држали децу затворену у кући ПЕТ МЕСЕЦИ

ВРАТА ПРИКОВАЛИ ДАСКАМА, НИСУ ИМ ДАЛИ ДА ИЗАЂУ: Родитељи због короне држали децу затворену у кући ПЕТ МЕСЕЦИ

НЕМЦИ СЕ БОРЕ СА КОРОНОМ: У једном дану више од ХИЉАДУ заражених

НЕМЦИ СЕ БОРЕ СА КОРОНОМ: У једном дану више од ХИЉАДУ заражених

Млада је мислила да ће то бити њен савршен дан, а онда се СРУШИЛА УСРЕД ВЕНЧАЊА, сада се лекари се БОРЕ ЗА ЊЕН ЖИВОТ

Млада је мислила да ће то бити њен савршен дан, а онда се СРУШИЛА УСРЕД ВЕНЧАЊА, сада се лекари се БОРЕ ЗА ЊЕН ЖИВОТ

ШОКАНТНА ОДЛУКА НЕМАЧКЕ: Укинули обавезу ношења маске у школама, родитељи реаговали БУРНО

ШОКАНТНА ОДЛУКА НЕМАЧКЕ: Укинули обавезу ношења маске у школама, родитељи реаговали БУРНО

КОРОНА ДИВЉА ГРЧКОМ: Број заражених не престаје да расте, регистровано више од 10.000 оболелих

КОРОНА ДИВЉА ГРЧКОМ: Број заражених не престаје да расте, регистровано више од 10.000 оболелих