Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли Кимова ракета заиста може да уништи Вашингтон? (ВИДЕО)

04.07.2017. 21:24
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Kim Džong Un
Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Ако је тачна, објава Северне Кореје о успешном тестирању балистичког пројектила значи корак ближе остварењу стратешког циља ове земље.

Тај циљ је развој нуклеарног оружја којим може да погоди свог главног непријатеља, САД.

Ракета Хвасонг-14 достигла је висину од 2.802 километра и прецизно је погодила мету након лета од 39 минута, објавила је севернокорејска телевизија.

Тестирање је надгледао лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, преноси Ројтерс. 

Сусрет највећих: Путин и Си Ђинпинг донели одлуку о судбини Северне Кореје! (ФОТО)

Како пише агенција, стручњаци процењују да би ракета Хвасонг-14 која је погодила мету на удаљености од 930 километара, могла да погоди и америчку савезну државу Аљаску. Севернокорејски режим је, пак, након тестирања објавио како сада има способност гађања циљева било где на свету. 

Нову провокацију Северне Кореје, којом крши резолуције Савета безбедности УН о тестирању ракета, сложно су осудили САД, Јужна Кореја, Кина и Русија. 

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин упозорио је режим Ким Џонг Уна како му је ово последња прилика да обнови преговоре с спољним светом и позвао СБ да реагује. 

Пјонгјанг успео: Ракета досегла висину од скоро 3.000 километара

Јапански премијер Шинзо Абе најавио је да ће се његова земља "снажно ујединити" с Јужном Корејом и САД како би јаче притисле Пјонгјанг. 

Амерички председник Доналд Таумп је на Твитеру сугерисао да би Јапан, Јужна Кореја или Кина могле да изгубе стрпљење са Пјонгјангом и "окончати ове глупости једном заувек". Трамп већ неко време покушава да приволи Кину да заустави доток ресурса Северној Кореји. Кина, пак, одговара да ради све што може и замјра САД сваљивање одговорности на њу. 

Русија и Кина и саме су позвале Северну Кореју да заустави свој нуклеарно-балистички програм, назвавши лансирање "неприхватљивим". Међутим, у исто време позвале су САД те Јужну Кореју да суспендују своје заједничке војне вежбе и постављање антиракетног система THAAD, јавља BBC. 

Кинески председник Си Ђинпинг управо се налази у Москви у посети руском предсднику Владимиру Путину. 

Северна Кореја тврди: "Наше ракете могу гађати било коју тачку на планети!"

Да би Северна Кореја заиста погодила главни део САД, не рачунајући географски изоловане Аљаску и Хаваје, морала би имати балистички пројектил домета 8.000 км, нуклеарну бојеву главу довољно малу да се може уградити на врх пројектила, и технологију за поновни улазак пројектила у атмосферу. 

Док неки стручњаци сматрају да последња тестирана ракета има домет од преко 8.000 км, што би представљало знатан напредак у севернокорејском ракетном програму, други процењују да је њен домет ипак и даље мањи од тога. 

Kim Džong un
Ким Џонг ун / Извор: Профимедиа

Северна Кореја, која тврди да јој нуклеарно оружје треба у обрани од америчке агресије, досад је спровела пет нуклеарних тестова, од тога два само од почетка прошле године. Осим тога, извела је велик број тестирања балистичких ракета, а своја тестирања често темпира управо у време највећих тензија с међународном заједницом, отворено пркосећи претњама додатним санкцијама или позивима на преговоре. 

ИЦБМ, тип ракете у правилу дизајниран за ношење нуклеарне бојеве главе, по дефиницији има минимални домет од 5.500 км. Међутим, многи примерци ИЦБМ-а имају домет од 10.000 км и више. 

ПРАКТИЧНО ОБЈАВИО РАТ: Трамп више неће да трпи нуклеарни прогам С. Кореје!

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин изјавио је да на темељу досадашњих сазнања верује да се радило о ракети средњег домета, али и да јужнокорејска војска још увек истражује је ли ипак реч о интерконтиненталној балистичкој ракети (ИЦБМ). Америчка пацифичка команда такође је констатовала да се ради о ракети средњег домета. 

raketa, Severna Koreja
ракета, Северна Кореја / Извор: Реутерс

И ово тестирање изведено је само неколико дана пре заказаног скупа Г20 о Северној Кореји, а вероватно није случајност ни то што је тестирање изведено уочи данашњег Дана независности у САД, преноси "Индекс". 

Упркос досад невиђеном темпу тестирања, аналитичари оцењују да је Северна Кореја још годинама удаљена од ИЦБМ с нуклеарном бојевом главом која може досећи САД. Дејвид Рајт, физичар и кодиректор глобалног безбедносног програма при америчком Синдикату забринутих наулника, у анализи на свом блогу закључује да дотична ракета има интерконтинентални домет од максималних 6.700 км. То значи да и даље не може погодити ниједну америчку савезну државу осим Аљаске. 

Само му је ОСВЕТА у мислима: Северна Кореја хоће да убије бившу председницу Јужне Кореје, ево и ЗАШТО

Мелиса Ханам, севернокорејски експерт из Центра Џејмс Мартин за студије спречавања ширења нуклеарног оружја, назвала је данашње севернокорејско тестирање "великом прекретницом". 

- Може ли овај конкретни ИЦБМ погодити Вашингтон, ДЦ? Не. Али раде ли на томе? Да - закључује Ханам.