Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНАЛИЗА НАПАДА

ИРАН ЈЕ ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ НАПАО ИЗРАЕЛ! Да ли је ово почетак ВЕЛИКОГ РАТА на Блиском истоку? (ВИДЕО)

14.04.2024. 16:06
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Izrael, Iran
Израел, Иран / Извор: Shutterstock/YouTube/Printscreen/Al Jazeera English/LiveNOW фром FOX

Стотинама ракета и дронова нападнут је главни непријатељ Ирана

Тачно како су бројне обавештајне информације и сугерисале - ноћас је кренуо ирански напад на Израел, одмазда за недавни израелски напад на ирански конзулат у Дамаску. Реч је о великој и значајној ескалацији јер упркос деценијама напетости, сукоба преко посредника, анимозитету који је досегао највише нивое, ово је ипак први директни напад Ирана на територију Израела. 

Свакако, из иранске перспективе ту линију је први прешао Израел почетком овог месеца бомбардовањем иранског конзулата у главном граду Сирије - из Техерана су одмах поручили како то сматрају нападом на иранску суверену територију (што територија дипломатског представништва де јуре и јесте) и да ће узвратити.

Реч је о тренутку који може водити у историјску ескалацију широм Блиског истока, а то ће увелико зависити и о самој иранској одмазди, односно колико ће иста нанети штете Израелу (и колико ће та одмазда трајати). Осврнимо се стога на те детаље, на ситуацију која се ноћас догађа.

Како се и очекивало, Иран је извео удар великим бројем ракета и дронова. Према информацијама које је ноћас објавила израелска војска, Иран је напао Израел с десетинама земља-земља ракета, а то је укључивало и више од 10 крстарећих ракета. Даље, напад је укључивао и готово 200 дронова. Већина пројектила и дронова испаљени су из самог Ирана, а мањи део стигао је из правца Јемена и Ирака. Током ноћи либански Хезболах, ирански савезник, објавио је како су и они покренули ракетне нападе на израелске војне базе.

Последице? Према првим информацијама нису велике јер је израелска противваздушна одбрана срушила већину пројектила и дронова лансираних од стране Ирана. Наводно је настала тек мања штета на једном израелском војном објекту. Спомиње се тек једна повређена особа, 7-годишња девојчица која се наводно налази у критичном стању. Даље, Израел је током ноћи чак повукао ранију узбуну грађанима тражећи од њих да се склоне у склоништа, сугеришући да је опасност прошла.

Може ли се стога закључити да је ово била та одмазда и да је она сад - дошла и прошла? Вероватно. Наиме, коментар је током ноћи дошао и од стране иранске мисије при УН-у. Наводе: "Ако израелски режим направи нову грешку, ирански одговор биће значајно жешћи од овог". Притом поручују САД-у да се "клони" ове ситуације. На крају изјаве истиче се: "Иран сада сматра ову ситуацију решеном". Другим речима, из Ирана поручују да су завршили са својом одмаздом против Израела за напад на ирански конзулат 1. априла.

Да ли је то крај приче? Зависи, сад зависи пре свега од Израела, а неке информације које већ стижу не иду у том смеру. Наиме, изралески канал 12 цитирао је неименоване израелске званичнике који су ноћас поручили како ће на овај ирански напад уследити "значајан одговор".

Подсетимо, у анализи непосредно пред овај напад сугерисали смо да би сама одмазда могла у неку руку бити "клопка" за Иран, ситуација коју Израел прижељкује не би ли имали аргумент за покретање много већег сукоба с Ираном. Свакако, у таквој калкулацији Израел апсолутно жели да има САД на својој страни, у активном смислу. Ипак, питање је могу ли тако нешто да траже од Америке у оваквој ситуацији, с оваквом иранском одмаздом која ипак није била тако велика. Јасно, израелски премијер Нетанијаху већ ноћас је био на телефону с Бајденом, али то не значи да ће од Америке добити нешто конкретније без обзира што су из Беле куће ових дана поручили како Израел може да рачуна на "гвоздено чврсту подршку САД-а" (али и то је отворено за интерпретацију).

Наиме, последњих дана заправо смо доста сазнали о природи иранске одмазде кроз анонимне дипломатске изворе, а Ирану је очито било битно да се зна отприлике шта се спрема. Према тим изворима Иран је планирао одмазду управо на начин да иста не резултира америчким увлачењем у сукоб. Сада када је та одмазда и изведена то се још и много јасније види.

Као прво, Иран је напад извео скоро па "у минуту" како су обавештајне службе и говориле да хоће (већина их је јуче објавила да се ирански напад очекује у року од 24 сата). То пак значи да је израелска противваздушна одбрана била на највишем могућем степену приправности. Једино више од тога су им могли тачно рећи на које војне циљеве ће ракете и дронови бити усмерени. Као друго, ово је био конвенционални војни удар, а не нека "подла" одмазда у виду, рецимо, бомбашких напада на израелске амбасаде (иако, ко зна шта ће се још догађати ових дана).

Иран је свакако могао да зна да велики број њихових пројектила неће пенетрирати кроз израелску противваздушну одбрану која је можда једна од најбољих на свету.

Све ово доста подсећа на иранску одмазду против САД-а након што је почетком 2020. у америчком атентату убијен истакнути ирански генерал Касем Сулејмани. Тада су иранске снаге извеле силовити ракетни напад на америчке војне базе у Ираку. Ипак, и та одмазда била је поприлично "најављена" управо како би се САД могле припремити што би довело до најмањег могућег броја жртава - у том конкретном нападу наводно није страдао ниједан амерички војник, иако их је доста хоспитализовано с потресом мозга од саме силине удара око њих. И то је био крај - САД нису даље узвраћале против Ирана.

Али то је било тада и то је било у окршају са САД-ом. Ово сада је Израел и ситуација је доста другачија. Израел већ активно ратује у Гази и све ово време спрема се на могућност отварања других фронтова, што им је можда и војни циљ.

Већ током данашњег дана највероватније ћемо знати како ће се ова ситуација развијати.

Амерички председник Џо Бајден, који је у петак упозорио Иран да не нападају, прекинуо је викенд посету својој родној држави Делавер. Вратио се у Вашингтон па се састао са саветницима за националну безбедност, укључујући министра одбране, у соби за ванредне ситуације у Белој кући. Обећао је да ће бити уз Израел. 

 - Наша преданост безбедности Израела против претњи из Ирана и његових савезника је чврста - рекао је након састанка.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, чији је службени авион полетео недуго након почетка напада, сазвао је ратни кабинет у војном штабу у Тел Авиву, саопштила је његова канцеларија.

Израел и Либан су рекли да затварају свој ваздушни простор у суботу увече. Јордан је припремио противваздушну одбрану за пресретање сваке беспилотне летелице или пројектила који наруши његову територију, рекла су два регионална безбедносна извора. Становници неколико јорданских градова рекли су да су чули "тешке ваздушне активности". Сирија, савезник Ирана, рекла је да ставља своје одбрамбене системе земља-ваздух око главног града и главних база у стање високе приправности, наводе тамошњи војни извори.

Савет безбедности УН одржаће данас хитан састанак на захтев Израела у 16 сати по њујоршком времену.

Шта је Иран хтео да постигне овим нападом? Хтели су да покажу да су спремни директно да нападну Израел, да имају капацитета и одлучности. Али у исто време ово нипошто није био потпуни напад. То није био ни план. Као и у случају одмазде за убијеног генерала Сулејманија, Иран је узвратио, показао притом домаћој и регионалној јавности да је у стању да то изведе, али с циљем да не изазову много већу ескалацију.

Техеран се можда нада да ће након овога САД саветовати свог блиског савезника Израел да не предузимају даље кораке, да је "то било то" и да нема потребе да се покрећу нови напади на Иран. Циљ је свакако био да се покаже Израелу да напади као што је био онај на ирански конзулат неће проћи некажњено.

Пошто цео свет јако добро зна да је Израел извео тај напад може се имати разумевања, чак и ако то никад неће рећи јавно, за овакву иранску одмазду, која је заправо и јако пазила да не доведе до цивилних жртава (за сада нема информација о ниједном смртном случају).

Сад је на реду Израел чије ће агресивне десничарске власти можда тражити даљи сукоб, иако вероватно неће од својих савезника добити подршку за то. Ако пак до тога дође, Иран је јасно поручио ноћас да је спреман поновно да реагује, вероватно с још знатно већом силом.

 

Извор: Србија Данас/Адванце.хр/Аутор: Д. Марјановић/Пренео: В.М.

}