Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДА ЛИ САД МОЖЕ ДА ПАРИРА ПЕКИНГУ? Ево колико је заправо ЈАКА кинеска војска, два критеријума сврставају је у највећу на свету!

03.08.2022. 22:17
Kina
Кина / Извор: Профимедиа

Наокн што је јуче на Тајван стигла шефица Заступничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Кина је реаговала дизањем 20-ак борбених авиона.

Недуго затим најавила је четвородневне војне вежбе око Тајвана, на којима планира користити бојеву муницију. BBC-jev дописник с Тајвана Руперт Вингфилд-Хајз наводи како су, према доступним информацијама, оба кинеска носача авиона заједно с пратећим ратним бродовима кренула према Тајванском мореузу.

Навео је како ови догађаји имају потенцијал да прерасту у озбиљну кризу. Пекинг је, подсећа он, исту ствар направио 1996. године кад је ситуација прерасла у тзв. "Кризу у Тајванском мореузу". Али тада су зоне кинеских војних вежби биле изван територијалних вода Тајвана. Овај пут три од шест зона задиру у тајванске територијалне воде. То је без преседана.

"НАРОД ЗЕМАЉА ЕУ ПАТИ" Марин Ле Пен одбрусила: Ми смо веће жртве санкција него Русија!

"НАРОД ЗЕМАЉА ЕУ ПАТИ" Марин Ле Пен одбрусила: Ми смо веће жртве санкција него Русија!

ПОРЕД УКРАЈИНЕ И ТАЈВАНА, СВЕТУ ПРЕТИ ЈОШ ЈЕДАН РАТ: Почели напади дроновима, има мртвих!

ПОРЕД УКРАЈИНЕ И ТАЈВАНА, СВЕТУ ПРЕТИ ЈОШ ЈЕДАН РАТ: Почели напади дроновима, има мртвих!

ШОК! Бајден поново позитиван на корону, познато у каквом је стању

ШОК! Бајден поново позитиван на корону, познато у каквом је стању

А колико је кинеска војска заиста јака?

Кинеска армија је највећа борбена снага на свету, она броји више од два милиона активног особља, док Американци имају око 920.000 активног особља.

У копненим снагама Народноослободилачке армије има више од 915.000 активних војника. САД има 486.000.

Кинеска морнарица највећа је морнарица на свету. Такође, њене подморнице имају могућност лансирања ракета с нуклеарним оружјем.

Како је писала Ал Џазира, ваздушне снаге су такође израсле у највеће у азијско-пацифичкој регији и треће су по величини у свету, с више од 2.500 авиона и отприлике 2.000 борбених авиона, према годишњем извештају америчког министра обране објављеном прошле године.

Кина по свој прилици активно ради и на развоју хиперсоничних пројектила, који путују пет пута већом брзином од брзине звука. Кина је порекла тестирање хиперсоничних пројектила, али како пише BBC, западни стручњаци верују да два лансирања ракета прошлог лета показују да је њена војска на добром путу да их набави.

Нејасно је које тачно системе Кина можда развија, хиперсоничне клизне ракете или системе фракцијског орбиталног бомбардовања, док постоји могућност и да је Кина успела да искомбинује ова два система.

kineska vojska
кинеска војска / Извор: Профимедиа

- Кинези схватају да су далеко у заостатку па покушавају да направе велики напредак како би прескочили друге силе. Развој хиперсоничних пројектила један је од начина на који то покушавају да учинити - рекао је Зено Леони с Кингс колеџа у Лондону.

Како пише BBC, Кина је потпуно предана развоју будућих војних метода утемељених на дисруптивним технологијама - посебно вештачкој интелигенцији. Кинеска академија војних наука добила је мандат да осигура да се то догоди кроз "цивилно-војну фузију", другим речима спајањем кинеских приватних технолошких компанија с одбрамбеном индустријом земље.

Извештаји сугеришу да Кина можда већ користи вештачку интелигенцију у војној роботици и системима за навођење пројектила, као и беспилотним летелицама и морнаричким бродовима без посаде. У јулу ове године су Уједињено Краљевство, САД и ЕУ оптужили Кину за извођење великог кибернетичког напада усмереног на Мајкрософт.

Верује се да је напад захватио најмање 30.000 организација широм света, а циљ му је био да омогући шпијунажу великих размера, укључујући стицање личних података и интелектуалног власништва.

Међутим, чињеница да се ради о најбројнијој копненој војсци, највећој морнарици и трећој ваздухношној снази на свету само по себи не мора да значи да се ради о истински моћној војној сили која може да парира Сједињеним Америчким Државама.

Као прво, рецимо да су Сједињене Америчке Државе у 2021. издвојиле 801 милијарду долара на војни буџет, док је војни буџет Кине износио 293 милијарде долара.

Кинеска морнарица, на пример, како пише Ал Jazeera, има више бродова од америчке морнарице, али се флота састоји углавном од мањих пловила. Има три велика носача авиона, Лиаонинг и Шандонг. Донедавно је имала само два носача авиона, док је трећи носач авиона поринут недавно, у јуну. САД има 11 носача авиона, највише у свету.

"Ер университи" из Алабаме донео је детаљно поређење америчких и кинеских војних снага. Иако трећа ваздушна сила на свету, Кина према овој анализи заостаје за Сједињеним Америчким Државама, која је уверљиво водећа војна сила на свету.

Рецимо, САД је опремљен с 426 авиона Ц4ИСР, док Кина има само 22 таква. Кинеска војска има 441 авион с фиксним крилима и 118 хеликоптера, док Американци имају 2448 авиона с ​​фиксним крилима и 1249 хеликоптера.

Број кинеских бојевих глава је отприлике 200 и очекује се да ће се удвостручити током следеће деценије. Поређења ради, Сједињене Државе имају близу 4.000 супериорних нуклеарних бојевих глава с 1.600 стратешких оружја.

Што се тиче копнене војске, наводе се застареле заповједне структуре, низак квалитет особља и корупције.

- Лојалност Народноослободилачке војске према Комунистичкој партији је умањила способност војске. Кинеска војна структура има аверзију према ризику и низак ниво поверења у подређене - пише у анализи.

Зашто се уствари Кина не може супротставити Сједињеним Америчким Државама?

Један од генерала Народноослободилачке војске рангирао је кинеску војну моћ у 2020. години на пето место иза Сједињених Држава, Русије, Британије и Француске.

Ваздушне снаге Народноослободилачке војске рангирао је на седмо место у свету због недостатка борбених авиона четврте генерације и врхунских беспилотних летелица. Према мишљењу генерала , Кина ће тек 2049. године, када слави стоту годишњицу, постати друга највећа војна сила на свету.

Геополитички аналитичар Мангеш Савант написао је како се кинески војни прорачун не може такмичити са здруженом снагом Сједињених Држава, Индије, Јапана и Аустралије.

ОТКРИВЕНА ВЕЛИКА ТАЈНА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Један од запослених у обезбеђењу изнео информације које није смео

ОТКРИВЕНА ВЕЛИКА ТАЈНА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Један од запослених у обезбеђењу изнео информације које није смео

АЗЕРБЕЈЏАНСКЕ СНАГЕ КРЕНУЛЕ У ОПШТИ НАПАД: У току је операција опкољавања Јемена у Карабаху, има рањених

АЗЕРБЕЈЏАНСКЕ СНАГЕ КРЕНУЛЕ У ОПШТИ НАПАД: У току је операција опкољавања Јемена у Карабаху, има рањених

НЕЗАПАМЋЕНА ТРАГЕДИЈА: Бака прегазила унука (1) колима, малишану није било спаса

НЕЗАПАМЋЕНА ТРАГЕДИЈА: Бака прегазила унука (1) колима, малишану није било спаса

- Кини недостаје глобални досег јер нема стране уговоре о одбрани или логистичке базе у иностранству опремљене војним залихама. Сједињене Америчке Државе предводе НАТО и истовремено пружају одбрамбени кишобран Јапану и Јужној Кореји. Сједињене Државе имају 29.500 војника распоређених у Јужној Кореји и још 45.000 војника у Јапану. Сједињене Државе такође имају билатералну војну сурадњу с Аустралијом, Филипинима, Тајландом, Индијом, Сингапуром, Индонезијом и Вијетнамом - написао је.

Метју П. Фунаиои, стручњака за Кину у Центру за стратешке и међународне студије је за CNN рекао да Кина заиста напредује брзо, поготово у смислу њене морнарице.

"Кина још увек знатно заостаје за САД-ом у погледу укупне потрошње. САД одржава глобалну присутност и има војну имовину широм света, али кинеске снаге су много више локализоване унутар региона Такође троше више од Кореје, Јапана и Вијетнама заједно."

Што се тиче технологије, Фунаиоли је тврди да САД још има предност у истраживању и развоју, али да је Кина очигледно радила на сустизању у неким одређеним подручјима.

- Трећи носач авиона Кине користи сустав катапулта за лансирање авиона- то је напредна нова технологија. Када Кина развије свој први нуклеарни реактор за погон носача авиона, то ће бити нешто о чему ће људи почети причати. Морамо имати свеобухватније разумевање простора у који Кина улаже, где Кина надограђује своју војску и шта то нужно значи - упозорио је.

Али је истакао и велику ману Кине.

- САД је, у добру и злу, био ангажован у сукобима широм света прилично доследно од краја Другог светског рата, док је кинеска војска непроверена. Једино место где Кина не може стварно искочити наприед, јер се темељи само на искуству, јест кадровска компонента - рекао је.