Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ИРАНОМ И ПАКИСТАНОМ? Највећи инциденти у протеклих пет година могу довести до УНИШТЕЊА света - На помолу СВЕОПШТИ РАТ

18.01.2024. 10:49
Пише:
Србија Danas/Index.hr
rat
рат / Извор: Фото: Профимедиа

Свет страхује од најгорег, шта ли ће нам донети будућност, примирије или нови рат?

Након рата у Украјини, крвавог сукоба Израела и Хамаса те све озбиљнијих напада Хута на трговачке бродове у Црвеном мору, отворило се још једно кризно жариште. Пакистан, држава која располаже нуклеарним оружјем, током ноћи је извела ракетне ударе на територију Ирана, још једне велике исламске државе, која се сматра главним фактором нестабилности на Блиском истоку.

УЗНЕМИРУЈИЋИ СНИМЦИ РАКЕТНОГ НАПАДА НА ИРАН: Усијали се и град и земља, срушено све ДО ТЕМЕЉА (ВИДЕО)napad na Iran

УЗНЕМИРУЈИЋИ СНИМЦИ РАКЕТНОГ НАПАДА НА ИРАН: Усијали се и град и земља, срушено све ДО ТЕМЕЉА (ВИДЕО)

БРУТАЛАН ОДГОВОР НА УДАР ИЗ ТЕХЕРАНА: Пакистан извео РАКЕТНИ напад на Иран - Има мртвих и повређених!Pakistan

БРУТАЛАН ОДГОВОР НА УДАР ИЗ ТЕХЕРАНА: Пакистан извео РАКЕТНИ напад на Иран - Има мртвих и повређених!

НИКО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ БИТИ СА ОВИМ ДЕЛОМ БРИТАНСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: "Очекујемо будуће преговоре о суверенитету"engleska

НИКО НЕ ЗНА ШТА ЋЕ БИТИ СА ОВИМ ДЕЛОМ БРИТАНСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: "Очекујемо будуће преговоре о суверенитету"

Највећи прекогранични напади у задњих пар година

Пакистанско ракетирање мета на иранском територију уследило је као одговор на недавни ирански удар на територији Пакистана. Иран је, подсетимо, прекјуче објавио да је гађао базе милитаната у Пакистану.

Пакистан и Иран у прошлости су имали тешке односе, али ови су напади највећи прекогранични инциденти у посљедњих неколико година. Пакистан је већински сунитска држава у којој доминира изразито конзервативна исламистичка власт, а Иран је пак већински шијитска држава у којој су на власти једнако конзервативни верски вође. Шијити и сунити диљем света нису, благо речено, пријатељски расположени једни према другима.

Што се догодило у задњих неколико дана?

Пакистан је синоћ извео нападе унутар Ирана, циљајући сепаратистичке милитанте, сапштило је пакистанско министарство спољних послова, два дана након што је Техеран саопштио да је напао базе милитаната повезаних с Израелом унутар пакистанских територија.

Ирански медији наводе да је неколико пројектила погодило место у покрајини Систан и Балуџистан, која граничи с Пакистаном, усмртивши три жене и четворо деце, од којих нитко није иранског порекла.

- Неколико терориста смакнуто је током ове операције утемељене на обавештајним подацима - наводи пакистанско министарство у саопштењу, описујући је као "низ високо координираних и специфично циљаних војних напада против терористичких скровишта".

- Пакистан у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет Исламске Републике Ирана - додаје министарство спољних послова, појашњавајући да је "једини циљ данашњег чина било осигуравање пакистанске сигурности и национални интерес, који је најважнији и не може бити угрожен."

У саопштењу министарства спољних послова Пакистана наводи се како та држава "нема интереса за ескалацију ове ситуације", уз покушај смиривања тензија након удара који је очито изведен као одмазда за ирански напад.

Пакистан опозвао велепосланика из Ирана

Пакистански обавештајни извор рекао је за Ројтерс да је нападе извршило војно ваздухопловство. "Наше су снаге извеле нападе на балуџистанске милитанте унутар Ирана", рекао је дужносник обавештајне службе у пакистанском главном граду Исламабаду.

- Циљани милитанти припадају БЛФ-у - додао је, мислећи на Фронту за ослобођење Балуџистана, која тражи независност те пакистанске покрајине. 

Иран је ипак два дана раније, тврди Техеран, гађао базе милитаната повезаних с Израелом у Пакистану. Пакистанске власти јављају да су погођени цивили и убијено двоје деце, упозоравајући на последице за које ће Техеран бити одговоран.

Исламабад је јуче опозвао свог велепосланика из Ирана.

Зашто је Иран напао мете у Пакистану?

Иран је, подсетимо, један од најважнијих играча у блискоисточној регији те стоји иза "Осовине отпора", која укључује Хамас у Гази, Хезболах у Либанону те Хуте у Јемену. Но Иран је у исто време итекако уздрман недавним смртоносним нападима на властитом тлу, па се по свему судећи покушава осветити онима које сматра одговорнима.

У време појачаних регионалних напетости, Иран жели демонстрирати снагу и показати властитом становништву да напади на иранском тлу неће проћи некажњено.

Подсетимо, након што је Иран раније овог дана напао циљеве у Ираку и Сирији, рекао је да је погодио циљеве Исламске државе и израелске обавештајне агенције Mossad, за које је рекао да су обе биле укључене у бомбашки напад у иранском граду Керману раније овог месеца, у којем су убијене 84 особе, које су се окупиле на церемонији у Керману у знак сјећања на америчко убојство озлоглашеног генерала иранске Револуционарне гарде Касема Сулејманија.

Pakistan
Пакистан / Извор: Профимедиа

"Ово повећава ризик од ескалације, али..."

Аналитичари кажу да одговор Пакистана није изненађујући и да одговара иранском јер је представљен као специфичан напад на побуњенике.

-Пакистанска одмазда доиста повећава ризик од ескалације, али пружа прилику да се одмакнемо од ње. Две стране су сада изједначене - рекао је за BBC Michael Кугелман, директор за јужну Азију у Центру Wilson.

- Исламабад има снажан интерес у обнови тактике одвраћања, посебно у ситуацији кад је Иран у офанзиви и у широј регији, односно кад сам изводи ударе те користи посреднике да би напао супарнике. Да се Пакистан суздржао, суочио би се ризиком нових иранских удара - додао је.

Кина, снажан савезник и једне и друге нације, позвала је обе стране на суздржаност и избегавање ескалације. Аналитичари кажу да су ирански удари овога дана такође потакнути тренутном турбулентном динамиком на Блиском истоку.

Hasan Rohani
Хасан Рохани / Извор: Профимедиа/илустрација

Техеран је рекао да се не жели укључити у шири сукоб, али скупине које подупире све више нападају Израел и његове савезнике како би показале солидарност с Палестинцима.

Србија Данас/Index.hr