Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ВАКЦИНАЦИЈА СТАНОВНИШТВА МОЖЕ ИСКОРЕНИТИ КОРОНУ: Израел има одговор на најважније питање (ФОТО/ВИДЕО)

30.01.2021. 10:46
Пише:
СрбијаДанас/Т. Сикима
Izrael vakcinacija
Израел вакцинација / Извор: Профимедиа

Израле је досад вакцинисао више од 2.8 милиона људи, од чега је скоро милион људи примило другу дозу вакцине

Израел је 22. јануара оборио нови рекорд када је вакцинисано 223.560 људи против коронавируса у једном дану. Истовремено, број позитивних на тестирањима на ковид-19 пао је 8.9 одсто.

Ова земља од девет милиона становника почела је 19. децембра прошле године вакцинацију против коронавируса која је сада највећа у свету те из дана у дана својим примером показује значај имунизације у борби против пандемије ковида-19.

Ко је послушао Меридиан - узео је 200.000 ДИНАРА

Ко је послушао Меридиан - узео је 200.000 ДИНАРА

ИТАЛИЈА ГОДИНУ ДАНА ПОСЛЕ: Кинески брачни пар нулти пацијенти у марту прошле године, отад умрло 87.000 људи (ФОТО/ВИДЕО)

ИТАЛИЈА ГОДИНУ ДАНА ПОСЛЕ: Кинески брачни пар нулти пацијенти у марту прошле године, отад умрло 87.000 људи (ФОТО/ВИДЕО)

ДРЖАЛА МРТВУ МАЈКУ У ЗАМРЗИВАЧУ 10 ГОДИНА: На испитивању откривени шокантни детаљи

ДРЖАЛА МРТВУ МАЈКУ У ЗАМРЗИВАЧУ 10 ГОДИНА: На испитивању откривени шокантни детаљи 

СЕРИЈСКИ УБИЦА ДОБИЋЕ ВАКЦИНУ ПРОТИВ КОРОНЕ ПРЕ СВИХ: Велику Британију потреса скандал невиђених размер

Са јучерашњим бројем од 6.500 новозаражених, Израел је уједно досегао и импозантан број од  2.8 милиона вакцинисаних, од чега је скоро милион људи већ примило другу дозу вакцине. У последња 24 сата у тој је земљи преминуло 30 особа. Од прошле недеље Израел је почео вакцинацијом тинејџера, испуњујући тако дато обећање свом становништву да ће сви бити вакцинисани, са амбициозним планом да до маја вакцинише минимум 70 одсто људи.

Израел вакцинисао више од 30 одсто популације

Трећи јак талас коронавируса захватио је Израел средином јануара, месец дана након почетног спровођења вакцинације. Земља у којој је више од 633.000 заражено короном у трећем се таласу тако нашла усред вакцинације. Међутим, иако је изгледало као да, упркос вакцинацији, не постоји неки значајан напредак, бројке ових дана ипак показују другачије.

Након што је вакцинисано више од 30 посто популације, а мере у јануару додатно пооштрене, у Израелу се последњих дана бележи пад броја новозаражених. Он се поготово јасно види у популацији старијој од 60 година која је већ примила вакцину. Ако се тренд настави, с одређеним временским отклоном може се очекивати и пад хоспитализованих умрлих.

Израел је у трећем таласу коронавируса

Трећи талас, ког је највероватније произвео заразнији и тежи британски сој коронавируса, готово је зауставио живот у Израелу - затворене су школе и неесенцијална предузећа, становништву је забрањено кретање даље од киломатар од куће, а од понедељка биће потпуно затворен и сав ваздушни саобраћај. Неки ово сматрају херметичким затварањем Израела.

vakcinacija Izrael
вакцинација Израел / Извор: Реутерс

 

Како је су објавили израелски званичници, стопа трансмисије коронавируса први пут је прошли четвртак пала испод један. Претходних недеља Израел је у просеку бележио више од 9.000 новозаражених дневно и овај овонедељни пад стручњаци пажљиво повезују са свеобухватном вакцинацијом коју земља спроводи од 19. децембра прошле године.

Са 63,4 вакцинисаних на 100 становника Израел је оставио далеко иза себе Сједињене Америчке Државе које имају 8,4 вакцинисаних на 100 становника и Велику Британију са 12,3. Прве вакцине су стигле у Израел још почетком децембра, захваљујући уговорима које је ова држава склопила још у јуну осигуравајући себи прве произведене количине Фајзерове и Модернине вакцине. Израел има склопљен уговор и са АстраЗенеком.

 

Како пишу израелске новине, Израел је спремно платио високу цену која је у то време била на тржишту, претпоставља се да је реч о 30 долара по вакцини. За разлику од Велике Британије која је циљала на вакцинсање рањивог становништва, првенствено старих и оних који болују од других болести, као и медицинског особља, Израел сада креће да спроводи много опсежнију вакцинанцију. Велика Британија је досад вакцинисала око 6 милиона људи од своје популације која броји око 66 милиона становника.

Израел је у својих 355 пунктова за вакцинацију прво почео са вакцинацијом старијих, медицинског особља, наставника и рањивих група а сада је почео и са, како је најављено, вакцинацијом целе популације.

Прва доза вакцине није довољна заштита

Један од одговора зашто није дошло одмах од "заравњавања криве" у првих месец дана вакцинације лежи у изјави заменика британског Заједничког одбора за вакцинацију и имунизацију, професора Ентони Харнден који је рекао је да подаци из Израела указују да само једна доза вакцине штити 33 одсто. Британски експерти ове податке сада испитују.

- Подаци из Израела су прелиминарни, укључују ПЦР тестирања, асимтоматске и симптоматске случајеве. Међутим, статистички методи које су користили нису баш јасни. Пажљиво ћемо испитати њихова истраживања, али у овом тренутку смо чврсти да одлажемо другу дозу вакцине, како бисмо спасили што више живота - рекао је Харнден за Скај, а пренео Гардијан.

Осигуравајућа кућа Мацкби дошла је до још оптимистичнијих резултата. Она је код првих 430.000 људи који су примили прву дозу 13 до 21 дан након вакцинисања забележила пад инфекција за око 60 посто.

Оно што посебно охрабрује су одлични резултати вакцинисања са две дозе. У понедељак је израелско министарство здравства саопштило да је од 428.000 Израелаца који су примили обе дозе недељу дана касније заражено само 63 људи, односно само 0.014 посто. Подаци Макабија показали су да је више од недељу дана након што је примило другу дозу заражено само 20 људи од око 128.600, односно око 0.01 посто.

Ако се ови резултати потврде, то би значило да је вакцина делотворна више од 95 одсто колико је утврђено у Фајзеровим клиничким истраживањима. Стручњаци ипак упозоравају да су ови резултати прелиминарни.