Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПО УЗОРУ НА АМЕРИКУ? Ако не примите вакцину, да ли ТРЕБАТЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ОТКАЗ? - дебата која мучи цео СВЕТ

12.11.2021. 16:13
Пише:
Србија Danas/BBC
Vakcina ili otkaz?
Вакцина или отказ? / Извор: Профимедиа/илустрација

Земље широм света питају се како да се боље боре против нових сојева вируса, за које се тврди да се лакше преносе. Многи гледају на програме обавезне вакцинације у САД и питају се да ли треба да учине исто.

Земље широм света питају се како да се боље боре против нових сојева вируса, за које се тврди да се лакше преносе. Многи гледају на програме обавезне вакцинације у САД и питају се да ли треба да учине исто.

Сједињене Америчке Државе можда су одиграле кључну улогу у изради првих вакцина против Ковида-19, али оне се сада налазе пред крупном дилемом - да ли та вакцина треба да буде обавезна?

СЕДАМ НЕВЕРОВАТНИХ ИСТОРИЈСКИХ ПРИЧА: Како је Линколн од 300 мечева у рвању изгубио само један, али се ипак ОВОГА највише бојао!

СЕДАМ НЕВЕРОВАТНИХ ИСТОРИЈСКИХ ПРИЧА: Како је Линколн од 300 мечева у рвању изгубио само један, али се ипак ОВОГА највише бојао!

КОРОНА ПОНОВО БУКТИ У ЕВРОПИ: Ова земља уводи ОШТРЕ ковид мере због драстичног пораста броја оболелих

КОРОНА ПОНОВО БУКТИ У ЕВРОПИ: Ова земља уводи ОШТРЕ ковид мере због драстичног пораста броја оболелих

ПОЈАВИЛА СЕ НОВА ВРСТА КОРОНАВИРУСА! Општа паника у Француској, другачији је од свих до сада!

ПОЈАВИЛА СЕ НОВА ВРСТА КОРОНАВИРУСА! Општа паника у Француској, другачији је од свих до сада!

Од забране уласка у ресторане и спортске догађаје до људи који губе послове, обавезна вакцина постало је огромно питање - нарочито последњих недеља у Њујорку.

А оно што се дешава тамо могло да би да утиче и на остатак света, док стопа вакцинисаних расте, а земље се питају како најбоље да наставе борбу против пандемије.

- Нисам против вакцине као такве - каже Крисилди Кастиљо.

- Само кажем да нећу да је примим сада зато што дојим -

Двадесетседмогодишња наставница специјалне наставе радила је у школи у Њујорку до пре неколико недеља кад је завршила на неплаћеном одсуству, заједно са хиљадама других припадника наставног кадра који нису примили најмање једну дозу вакцине против ковида.

Nastavnica
Наставница / Извор: Профимедиа/илустрација

Обавеза је у међувремену проширена на све општинске службенике који или морају да се вакцинишу или да буду послати кући са својих радних места.

- Само мислим да није безбедно, јер није урађено довољно истраживања - додаје Крисилди, иако се вакцине против ковида у САД прошле сва медицинска испитивања и одобрена су у десетинама других земаља.

Она је сада на неплаћеном одсуству.

Каже да ако буде прихватила понуду једне приватне школе (да би могла да почне поново да зарађује), плата ће морати да јој се смањи за 60 одсто и да изгуби здравствено осигурање које је имала на старом послу.

Крисилди је тражила да буде изузета од обавезе да се вакцинише, али је њена првобитна молба одбијена.

Изузеци су дозвољени само ако их наведе амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Он препоручује да се мајке које доје вакцинишу и каже да не постоје медицински докази да је то небезбедно.

Међутим, Крисилди и даље не жели да прими вакцину у овом тренутку.

- Практично ме кажњавају за личну одлуку коју сам донела, не зато што сам себична већ зато што желим да заштитим ћерку -  каже она.

Међутим, надлежни у просвети кажу да је "вакцинација је наше најјаче оружје у борби против Ковида-19, ова одлука је на правој страни закона и заштитиће наше ученике и наставни кадар."

У одвојеном судском случају о обавезној вакцинацији, адвокати Министарства просвете истакли су став града да људи немају права да "предају деци а да нису вакцинисани против опасне заразне болести".

- Обавезна вакцинација није само рационална мера заштите јавног здравља, већ и кључна - наводе.

Скоро 10.000 радника у Њујорку нашло се у сличној ситуацији као и Крисилди, али градске власти кажу да је дошло до великог скока броја запослених који су се вакцинисали после увођења обавезне имунизације.

Број медицинских радника у хитним службама који су се вакцинисали скочио је са 74 одсто на 87 одсто пред промену прописа, док је у ватрогасној служби та бројка скочила са 64 одсто на 77 одсто.

Упркос упозорењима синдиката да може да дође до недостатка запослених пошто су невакцинисани послати на неплаћено одсуство, њујоршки градоначелник Бил Де Блазио изјавио је да није дошло до прекида у раду градских служби.

- Ево моје поруке: сваки градоначелник у Америци, сваки гувернер у Америци, сваки извршни директор компаније у Америци, нека спроведе обавезну вакцинацију и сви ћемо бити безбеднији и помоћи ћете нам да окончамо еру Ковида-19 једном за свагда. -

Један човек који не жели да се то деси је Даглас Кариман.

Њега погађа правило обавезне вакцинације за све медицинске раднике коју су увеле државне власти Њујорка.

Amerikanci se bore za slobodu
Американци се боре за слободу / Извор: Профимедиа/илустрација

- Нисам један од антиваксера, нисам против сваке постојеће вакцине - каже он.

- Нисам један од оних који тврде да вирус не постоји, видео сам га, видео сам како људи умиру. - 

Даглас живи у Ланкастеру на западу државе Њујорк и ради као медицински техничар на локалном одељењу за интензивну негу.

Његово запослење виси о концу, док судије разматрају судску тужбу колега медицинских радника према којој се од власти тражи да уваже изузеће од обавезне вакцинације на верским основама у читавој савезној држави.

- Мој став је да стављате нешто у мене, на силу нешто гурате у мене - додаје он.

- Колико год говорили да су то проучили, а ја им верујем, не постоје дугорочне студије. -

Поред тога што је забринут за то шта има у вакцинама, Даглас, иначе баптистички хришћанин, има и верски приговор на вакцину заснованих на употреби фетусних ћелија током њихове израде.

Ћелија су настале из фетуса који су били абортирани пре више деценија, међутим, у вакцинама данас не постоји ниједна ћелија фетуса.

Многе верске групе које се противе абортусу, као што је Католичка црква, препоручују вакцинацију.

Amiši religiozna grupa
Амиши религиозна група / Извор: Профимедиа/илустрација

Ако државни поступак за стицање изузећа на верским основама не буде успео, врло је вероватно да Даглас неће моћи више да ради у њујоршкој држави.

- Имам жену са инвалидитетом, она не ради, тако да је све на мени. -

- Ако изгубим посао, могао бих да изгубим све, то су моја основна средства за живот. - 

Његова једина опција била би да путује на посао по неколико сати  сваки дан до суседне Пенсилваније - савезне државе која тренутно нема обавезну вакцинацију за медицинске раднике.

- Озбиљно размишљам да се преселим после свега овога. -

- Не желим то да радим, зато што су моја породица и моји родитељи ту, али шта ми је друго преостало? - 

Гувернерка државе Њујорк Кети Хокул брани обавезну вакцинацију.

- Ми верујемо да она функционише, извршила је огроман утицај на нашу способност да помогнемо људима, нарочито здравствене раднике -  рекла је.

А државни адвокати изнова су се успротивили сваком покушају да се одобри изузеће од обавезне вакцинације на верској основи.

Један здравствени радник који мисли другачије и о вакцини и о обавези вакцинисања јесте доктор Келвин Сун, који ради као надлежни лекар на ургентној медицини у Њујорку.

Он каже да је на врхунцу пандемије - у тих месец, два видео довољно да има ноћне море до краја живота. - 

- Било је много лоше - додаје он.

Није забринут да би примање вакцине могло више да вас угрози него заражавање ковидом.

- Ризик је мањи него корист од вакцине - каже он.

- Сви озбиљни случајеви болести са којима сам се сусрео на послу код људи са ковидом били су невакцинисани. - 

Vakcina za lekare
Вакцина за лекаре / Извор: Профимедиа/илустрација

Доктор Сан верује да су због тога власти у праву што су увеле обавезну вакцинацију.

- Жао ми је што смо били приморани да прибегнемо обавезној вакцинацији зато што са медицинског становишта увек желимо да усмеравамо пацијенте ка избору, где они могу да бирају да то ураде из користи према заједници и најближима - каже он.

Верује да баш као што људи морају да носе сигурносне појасеве или да не куцају поруке до возе - морамо да се одрекнемо мало слободе зарад безбедности. -

У случају пандемије ковида, каже он, то значи "примену обавезне вакцине да би се спречило преоптерећивање здравственог система и да остану слободна места за угрожене пацијенте".

Он мисли и да би други могли да следе пример Њујорка.

- Можемо да покажемо свету да обавезна вакцинација није тако лоша као што су се људи прибојавали. - 

Много других земаља широм света такође уводи строга правила за вакцинацију против ковида.

У Европи, Летонија је одлучила да дозволи компанијама да отпушта раднике који не пристају или да се вакцинишу или да раде од куће.

Јавни медијски сервис у Аустрији, ОРФ, позвао је запослене да се вакцинишу.

У противном, они који одбијају, суочиће се са радно-правним консеквенцама, у крајњем случају са отказом или прекидом уговора о сарадњи.

У Азији, вакцинација је у деловима Индонезије обавезна за све, а Костарика је постала једна од првих латиноамеричких држава која захтева од државних службеника да буду заштићени.

И док десетине хиљада људи широм света сваке недеље умире од Ковида-19, многе друге земље ће морати да доносе тешке одлуке како се изборити са неодлучношћу у вези са вакцинама, чак и ако то буде било заузимање става: - Ако нема вакцине, нема посла. -