Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА НИЈЕ МОЖДА ЂОКОВИЋ И ЗА ОВО КРИВ? Аустралија на рубу пропасти: У земљи која је некада била узор сада влада ХАОС!

24.01.2022. 12:13
Пише:
Србија Данас/Курир
Australija
Аустралија / Извор: Профимедиа

Лето у Аустралији је време за плажу и роштиљање, али ове године је тотални хаос због све већег броја случајева короне и недостатка брзих тестова.

Прошле седмице изостанци радника због изолације и болести постали су толико озбиљни да је национална влада размотрила смањење старосне границе за дозволе за виљушкаре како би малолетници могли да раде на утовару и истовару робе.

Министри су на крају одустали од тог плана, али чињеница да Аустралија - земља која је некада била пример другима због свог одговора на пандемију - сада размишља о таквом потезу, показала је колико се челници ове земље боре с пандемијом и тражењем правог одговора на њу.

Након што је већи део пандемије провела затворена од света, Аустралија сада испробава нови приступ - живот са ковидом.

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА НА НОГАМА: Упловиле две групе носача авиона, тензије све веће (ФОТО/ВИДЕО)

АМЕРИЧКА МОРНАРИЦА НА НОГАМА: Упловиле две групе носача авиона, тензије све веће (ФОТО/ВИДЕО)

СВЕ УСИЈАНИЈА СИТУАЦИЈА ИЗМЕЂУ САД И РУСИЈЕ! Огласила се ЕУ - ово се неће допасти америчком председнику

СВЕ УСИЈАНИЈА СИТУАЦИЈА ИЗМЕЂУ САД И РУСИЈЕ! Огласила се ЕУ - ово се неће допасти америчком председнику

ЗАПАД ИНТЕНЗИВНО ШПИЈУНИРА РУСИЈУ? Драма на небу - радари уловили 56 страних авиона и дронова

ЗАПАД ИНТЕНЗИВНО ШПИЈУНИРА РУСИЈУ? Драма на небу - радари уловили 56 страних авиона и дронова

Али тај потез се поклопио са појавом заразног омикрона који је довео до пораста броја случајева. Већина од 1,5 милиона заражених у Аустралији заражена је у последње три недеље, а у петак је земља регистровала рекордан број смртних случајева у једном дану - 88.

У односу на остатак света, укупни број умрлих од пандемије у Аустралији од око 3000 и даље је релативно низак, углавном због одлуке владе да затвори своје границе, уведе дуготрајне мере локдауна и крене у агресивну кампању вакцинације.

Иако нова ситуација није, када је реч о здравству, толико катастрофална као у другим деловима света, она је ипак довела до великих поремећаја у земљи која је некада била узор другима у борби против пандемије.

Појава омикрона

Аустралијска влада за овакву ситуацију криви појаву омикрона. "Омикрон је био једно од највећих изненађења у изазовима и прилично је преокренуо начин на који смо до тог тренутка управљали пандемијом", рекао је премијер Скот Морисон.

Владин план за живот са ковидом био је заснован на делти, мање заразном соју који је прошле године изазвао хаос у другим земљама.

Влада, због тог плана, није наручила довољно брзих антигенских тестова - што је кључно у овој фази пандемије када је толико људи заражено. Кућни тестови дају резултате за неколико минута, али их је готово немогуће пронаћи у Аустралији.

Критичари кажу да је влада требало да предевиди кризу.

"Разумем да је недостатак брзих тестова велика фрустрација", рекао је Морисон. Потражња за тестовима порасла је када су се редови за традиционалне ПЦР тестове повећали јер је све више људи имало симптоме короне.

Некима су тестови потребни како би доказали да немају ковид и да могу да иду на посао. Другима су потреби како би посетили породице у болници и домовима за неку. Без тестова, људи су принуђени да остану код куће у изолацији а да притом не знају ни да ли су заражени или не.

Недостатак брзих тестова

Недостатак брзих тестова је толико велики да власти прете затворским и новчаним казнама свима које полиција ухвати да их продају за 20% више од малопродајне цене.

Почетком јануара софтверски програмер Мет Хејвард који је покренуо страницу за прикупљање података где се могу набавити брзи тестови имао је промет од пола милиона посета дневно. Хејвард каже да су на врхунцу кризе тестови били доступни на само 10 локација широм Аустралије.

- Нестајали су у року од 30 минута - рекао је.

Сада су се, каже, проблеми мало смањили. Брзи тестови су сад доступни на мање од 200 локација али им се број мења како залихе пристижу и буду распродате.

Влада каже да стиже још залиха. Бесплатни тестови сад су доступни у државним клиникама, али само за особе које имају симптоме или оне које се сматрају блиским контактом - неко ко живи с позитивном особом или је с њом био у просторији више од четири сата.

Међутим, на питање како ће ти тестови бити дистрибуирани, Крис Овен, председник Фармацеутског савеза, каже: "То је тренутно спорна тачка. Очигледно нема доступних залиха."

Недостатак радника

Не недостаје само брзих тестова. Изостанци радника због болести и изолације значе да се велики супермаркети муче са набавком и снабдевеношћу.

То је последица како брзог ширења ковита, тако и регулативе да блиски контакти позитивних случајева морају бити у изолацији седам дана. У покушају да се систем не распадне потпуно, основни радници сада су изузети од тог правила, уз услов да имају негативан тест.

Места за оптимизам ипак има. Здравствене власти кажу да се врхунац новог таласа очекује у наредне две недеље будући да се деца у две најугроженије државе - Новом Јужном Велсу и Викторији - враћају у школу.

Премијер Новог Јужног Велса Доминик Перотет рекао је у недељу да ће се сва деца и учитељи два пута тестирати брзим тестовима кад се школа настави. Викториа има сличан приступ, али само "препоручује" тестове двапут недељно.

У обе државе тестове ће обезбедити влада, чиме ће се смањити одређени притисак на апотеке.

Маске ће бити обавезне за учитеље и децу од 8 и више година.

Савез учитеља упозорио је да ће школе можда морати да се затворе ако број новозаражених настави да расте, али ни Нови Јужни Велс ни Викторија не очекују да ће се тако нешто догодити.

Било како било, закључује CNN, аустралијско дуго, ковид лето није ни близу краја. За Западну Аустралију која је у недељу пријавила 24 случаја локалне трансмисије, упркос затвореним границама, можда је тек почело.