Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА СЕ НАЈЕЖИШ! Звали су га "господин Титаник" - 35 пута је ронио до олупине, а ове његове речи леде крв у жилама

24.06.2023. 15:12
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
podmornica
подморница / Извор: Фото: Танјуг/ОцеанГате Expeditions виа АП

Када помислите на Титаник и све што знамо о броду данас, помислићете на Паул-Анри Наржолеа и његово легендарно дело, наводи се у саопштењу породице.

Један од страдалих путника подморнице "Титан" био је Пол-Анри Наржоле. Овај истакнути ронилац познавао је олупине Титаника као свој џеп, јер је 35 пута зарањао од остатака легендарног брода. Чак, надимак му је био "господин Титаник". Ипак, последња експедиција била је кобна по Наржолеа.

Наржоле је имао деценије искуства у истраживању олупина Титаника ка којој се туристичка подморница "Титан" упутила кобне недеље поподне. Био је део прве људске експедиције која је посетила славну олупину 1987. године, а био је и директор подводног истраживања у "РМС Титаниц Инц", компанији која има ексклузивна права на спашавање артефаката са брода.

СНИМАК ИМПЛОЗИЈЕ ПОДМОРНИЦЕ: Смрвљена у секунди, мозак то не може да процесуира (ВИДЕО)

СНИМАК ИМПЛОЗИЈЕ ПОДМОРНИЦЕ: Смрвљена у секунди, мозак то не може да процесуира (ВИДЕО)

ЈЕЗИВИ НОВИ ДЕТАЉИ! ЗНАЛИ СУ ДА ЈЕ ПОДМОРНИЦА НЕИСПРАВНА: Момак (19) који је изгубио живот имао лош предосећај

ЈЕЗИВИ НОВИ ДЕТАЉИ! ЗНАЛИ СУ ДА ЈЕ ПОДМОРНИЦА НЕИСПРАВНА: Момак (19) који је изгубио живот имао лош предосећај

НОВИ ДЕТАЉИ О ТРАГЕДИЈИ НА ДНУ АТЛАНТИКА: Директор "Оушн Гејта" и преминули на Титану били УПОЗОРЕНИ на велике РИЗИКЕ

НОВИ ДЕТАЉИ О ТРАГЕДИЈИ НА ДНУ АТЛАНТИКА: Директор "Оушн Гејта" и преминули на Титану били УПОЗОРЕНИ на велике РИЗИКЕ

Према његовој биографији на веб страници компаније, провео је 22 године у француској морнарици, где је доспео до чина команданта. Извршио је 35 роњења до олупине Титаника и надгледао проналажење 5.000 артефаката, због чега је и добио надимак "господин Титаник".

Како је писао "Њујорк пост", Наржоле је оборио рекорд за најдубље роњење на 11 километара испод површине воде.

Једном приликом новинар га је упитао да ли се икада уплашио да зарони 4.000 метара како би дошао до олупина Титаника, на шта му је Наржоле рекао да кад се човек нађе у веома дубокој води, мртав је пре него што схвати шта да се нешто дешава, "тако да то једноставно није проблем".

Pol-Anri Naržole
Пол-Анри Наржоле / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Јим Рогасх, Филе

Нарожоле је рођен 1946. године у Француској, а детињство је провео са својим родитељима у Африци, да би се касније преселио у Казабланку у Мароку где је живео 13 година. Био је ожењен телевизијском репортерком Мишел Марш до њене смрти 2017. године.

Породица француског рониоца огласила се саопштењем у којем одаје почаст "једном од највећих истраживача дубоког мора у модерној историји". Наводе да ће га "памтити до краја живота" и да је био "изванредан отац и муж".

- Он је човек који ће остати упамћен као један од највећих истраживача дубоког мора у модерној историји. Када помислите на Титаник и све што знамо о броду данас, помислићете на Паул-Анри Наржолеа и његово легендарно дело - наводи се у саопштењу породице.

Додају да ће остати упамћен "по великом срцу, невероватном смислу за хумор и колико је волео своју породицу".

- Недостајаће нам данас и сваког дана до краја живота - наводе.

Ко су били остали путници подморнице?

podmornica
подморница / Извор: Фото: Youtube printscreen/BBC News

Поред Наржолеа, у подморници која је имплодирала, били су и отац и син из Пакистана Шахзада Давуд (48) и Сулејман Давуд (19), затим милијардер Хамиш Хардинг, као и извршни директор "Оушен Гејта" Стоктон Раш.

Милијардери из Пакистана

Породица Давуд је међу најбогатијима у Пакистану, али има јаке везе са Великом Британијом и верује се да живи у вили у Сарију. Шахзадин отац Хусеин је председник корпорације Давоод Херцулес, која производи хемикалије, и Енгро Цорпоратион, која производи ђубрива. У саопштењу њихов породица је навела да је двојац кренуо на "путовање да посети остатке Титаника у Атлантском океану".

Милијардер који је волео да рони и лети

На списку путника био је и милијардер, бизнисмен и истраживач, Хамиш Хардинг.

На друштвеним мрежама уочи уласка у подморницу, Хардинг је рекао да је "поносан што је коначно објавио" да ће бити у мисији на олупини Титаника. Хардинг је истакао да ће, због најгоре зиме у Њуфаундленду у последњих 40 година, та мисија вероватно бити прва и једина мисија на "Титанику" ове године.

Хардинг је био авантуриста који држи три Гинисова светска рекорда, укључујући најдужи боравак на пуној дубини океана у подморници са посадом. Заједно са истраживачем океана Виктором Весковим у марту 2021. године заронио је на највећу дубину на свету, у Маријанском рову, у западном Пацифику. Хардинг је, такође, у јуну 2022. године летео у свемир, на ракети Њу шепард компаније „Блу ориџин“.