Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Дали детету лек против ковида-19, његове очи потпуно промениле изглед: Огласили се лекари, ево шта је узрок

05.09.2023. 10:20
Пише:
Србија Данас/Телеграф наука
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Необична нуспојава први пут је пријављена у децембру 2021.

Браон очи бебе старе свега шест месеци постале су индиго плаве након што му је дат антивирусни лек фавипиравир за лечење ковида-19, јавио је ЛивеСциенце.

Овај случај је необичан, али није први пут да су доктори пријавили промену боје очију након преписивања фавипиравира за коронавирус. Шта је разлог за овај бизаран ефекат?

Фавипиравир је антивиротик који се користи да убије различите врсте вируса, укључујући и инфлуенцу и еболу, тако што спречава вирусе да реплицирају свој генетски материјал. Специфично добро делује на вирусе који користе РНК као генетски материјал. Док вируси праве копије свог РНК, лек се убацује у молекуле РНК који још расту и изазива мутације. Током ране 2020. лек је одобрен у Кини за лечење САРС-ЦоВ2, који је заснован на РНК. Од тада, неколико земаља, укључујући Индију и Тајланд, одобрило је коришћење лека за лечење ковида-19. У Тајланду фавипиравир је главни антивиротик који се даје деци зараженој короном.

АПОКАЛИПТИЧНИ ПРИЗОРИ ЗБОГ ПОПЛАВА У ШПАНИЈИ Вода продире у вагоне, људи у паници - бујице руше мостове, има мртвих! (ВИДЕО)

АПОКАЛИПТИЧНИ ПРИЗОРИ ЗБОГ ПОПЛАВА У ШПАНИЈИ Вода продире у вагоне, људи у паници - бујице руше мостове, има мртвих! (ВИДЕО)

МЛАДИЋ СЕ УДАВИО ДОК ЈЕ ПОКУШАВАО ДА ИЗВАДИ КЉУЧЕВЕ ИЗ ВОДЕ: Пријатељ је покушао да га спасе и нашао се у незгодној ситуацији

МЛАДИЋ СЕ УДАВИО ДОК ЈЕ ПОКУШАВАО ДА ИЗВАДИ КЉУЧЕВЕ ИЗ ВОДЕ: Пријатељ је покушао да га спасе и нашао се у незгодној ситуацији

СНИМАО КАКО ЗЛОСТАВЉА БЕБУ: А онда је урадио нешто још грозније, сада многи мисле како је ДОБИО МАЛУ КАЗНУ

СНИМАО КАКО ЗЛОСТАВЉА БЕБУ: А онда је урадио нешто још грозније, сада многи мисле како је ДОБИО МАЛУ КАЗНУ

Уобичајене нуспојаве фавипиравира су дијареја, пад у броју белих крвних зрнаца и повишен ниво мокраћне киселине у крви, која ако се не лечи може да изазове мучнину и да доведе до стварања камена у бубрезима. Ипак, више пута је забележена и појава промене боје очију.

Необична нуспојава први пут је пријављена у децембру 2021, када су младићу старом 20 година браон очи одједном постале плаве и то дан након што је попио прву дозу. Лето пре тога, једна група доктора имала је пацијента који је дошао у болницу са ултраљубичастом лампом да би им показао да су му очи флуоресцентне након што је попио фавипиравир. Током 2022. пријављен је и случај флуоресцентних мрља у беоњачама троје људи, као и на ноктима и зубима. Наравно, након што су почели да користе овај лек.

Најновији случај је промена боје очију код шестомесечног дечака. Према извештају објављеном у журналу Фронтиерс ин Педиатрицс, дечак је одведен у болницу у Тајланду након што је добио високу температуру и кашаљ. Када је утврђено да је позитиван на ковид-19 дате су му таблете фавипиравира и сируп са тим леком. После само 18 сати, његова мајка приметила је промену у његовим очима, које су до тада биле тамно браон. Одједном су на светлу биле плаве. Након што је прегледао дете, доктор је открио гомилање плавог пигмента у обе рожњаче.

Дечак је примао фавипирив три дана, након чега су симптоми ковида-19 постали много блажи. Доктори су зауставили даљу терапију због чудне промене боје очију. Пет дана након тога очи дечака су поново имале уобичајену боју.

- Уобичајено је да боју очију одређује дужица, а не рожњача. Одређује је количина пигмента која је присутна у дужици од рођења – рекао је за ЛивеСциенце др Вик Шарма, очни хирург из Клинике ЛондонОЦ у Британији, који није био укључен у овај случај.

Верује се да је плава боја коју је изазвао фавипиравир може да да буде последица начина на који тело процесуира лек: када се он раствори, могуће је да отпушта флуоресцентне хемикалије које се из неког разлога скупљају у рожњачи, додао је Шарма. Као доказ тога наводе се примери флуоресцентних флека у ноктима и коси код појединих пацијената.

У новој студији, лекари доктора написали су да промена боје очију муже бити последица лека, његових метаболита или додатних састојака у таблетама попут титанијум диоксида и жути оксид гвожђа. Таблете фавипиравира повремено су биле флуоресцентне под ултраљубичастим светлом у лабораторији, приметили су они, па је могуће да су се те флуоресцентне компоненте гомилале у различитим ткивима.

Лекари су прегледали очи дечака две недеље након што је излечен од короне и више није било никаквих знакова проблема са његовим очима. Међутим, написали су они, није познато да ли је могуће да та промена боје очију може да има дуготрајни ефекат.

}