Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАН Д ЗА УВОЂЕЊЕ КОВИД-ПАСОША У ЕВРОПИ: Познат датум кад ћемо сазнати како ће изгледати сва наша путовања!

07.03.2021. 14:13
Пише:
СрбијаДанас/Агенције
kovid-pasoš
ковид-пасош / Извор: Shutterstock

Још се не зна како би ковид-пасош требало да изгледа, разговара се о томе да буде у облику апликације за смартфон

Након што је председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, ове недеље најавила да размишљају о увођењу "Дигиталног зеленог сертификата" за лакши прелазак границе, постало је јасно да се на нивоу Уније дефинитивно тражи заједничко решење за поновно покретање путничког саобраћаја међу земљама.

БУДУЋНОСТ СВЕМИРСКОГ ТУРИЗМА ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛА: Слике првог космичког хотела остављају без даха (ФОТО)

БУДУЋНОСТ СВЕМИРСКОГ ТУРИЗМА ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛА: Слике првог космичког хотела остављају без даха (ФОТО)

"ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ ВЕЋА ТРАУМА ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА" СЗО послао поражавајуће поруке о менталном стању човечанства (ВИДЕО)

"ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ ВЕЋА ТРАУМА ОД ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА" СЗО послао поражавајуће поруке о менталном стању човечанства (ВИДЕО)

СНАЖНО СЕ ЗАТРЕСЛЕ РУМУНИЈА И ГРЧКА: Цео Балкан од јутрос на удару земљотреса!

СНАЖНО СЕ ЗАТРЕСЛЕ РУМУНИЈА И ГРЧКА: Цео Балкан од јутрос на удару земљотреса!

Коначан предлог Комисије о томе како би тај сертификат тачно требало да изгледа и како ће се путници њиме служити требало би  да буде донесен до 17. марта, али причу засад прати цео низ нејасноћа, па чак и основног неразумевања шта би тај сертификат уопште требало да представља.

Како пише Политицо који је добио увид у писмо Урсуле фон дер Лајен о сертификату, Комисија се залаже за то да аертификат не буде искључиво доказ да су путници вакцинисани већ да он на једном месту обједињује и резултате ПЦР тестирања, као и потврду да је путник имунитет на covid-19 стекао преболивши ту болест.

Сертификат би садржавао све податке о особи који се тичу короне

Дигитални зелени сертификат, дакле, у том би облику заправо на једном месту обједињавао формално-правне доказе да особа није болесна, односно да је имуна и тиме јој омогућавао да лакше пређе границе, које је и тренутно могуће прелазити ограничено, првенствено уз показивање негативног ПЦР теста, док су неке земље прелазак граница већ омогућиле и за све оне који имају потврду да су вакцинисани, односно да су преболели болест.

За увођење службеног сертификата, пише Политико, засад се највише залажу о туризму зависне земље - Шпанија, Малта, Кипар и Грчка, а Кипар је већ најавио да од маја у земљу планира без икаквих рестрикција почети да пушта вакцинисане Британце, док су Кипар и Грчка сличан договор већ постигле и с Израелом.

Увођењу тог документа, међутим, склоне су и неке друге земље па је ову иницијативу прошле недеље поздравио и аустријски канцелар Себастиан Курц, док се Хрватска, иако зависна о туризму, засад тек срамежљиво јавља на ову тему.

kovid-pasoš
ковид-пасош / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Многе земље, па и суседна Хрватска, подржавају идеју ковид-пасоша

Како Јутарњи лист дознаје од добро информисаног извора, хрватска политика начелно подржава све напоре који ће као резултат имати лакши прелазак границе, али искључиво ако то неће бити дискриминирајуће према грађанима.

Наиме, иако је засад нејасно како би тај сертификат требало да изгледа, засад се разговара да он заправо буде апликација на паметном телефону у којој ће путник имати резултате тестирања, потврду о цепљењу или  пребољевању болести.

Хрватска би, пише Јутарњи лист, сертификат у том смислу подржала искључиво ако он за путнике не би био обавезан, односно ако би се и онима који сертификат немају, али могу показати резултат тестирања или потврду о цепљењу у неком другом облику такође омогућило прелажење граница без рестрикција.

Према ономе што пише Политико, сличан став има и француски председник Емануел Макрон који је изјавио да "неће прихватити систем преласка граница који ће бити условљен сертификатом", као и белгијска министарка спољних послова Софи Вилме која је нагласила како принцип недискриминације треба остати основни приступ Уније.

kovid-pasoš
ковид-пасош / Извор: Shutterstock

 

Забринутост због заштите личних података

Стручњаци упозоравају да за израду тог сертификата није остало пуно времена с обзиром на то да га националне администрације требају имплементирати у своје здравствене и граничне процедуре, а Комисија с друге стране мора да направи "gateway" како би се ти документи могли размењивати међу земљама чланицама.

Други проблем тиче се питања заштите личних података, посебно након што су европски регулатори рекли како су забринути због могућности да се подаци о вакцинацијји грађана негде чувају на дуже време, а нови сет проблема са собом доноси нејасан став о томе које ће се вакцине признавати као прикладне за путовање.

Многи грађани ЕУ већ су се вакцинисали руским цепивом Спутњик В које није регистровано у ЕУ, а словачки шеф дипломатије Иван Корчак новинарима је рекао како сматра да се цепива која нису регистрована на подручју ЕУ не би смјла третирати на исти начин као она која су регистрована.