Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ "ДАН Д" У ИТАЛИЈИ: Отворена бирачка места, земљу чекају велике промене?

25.09.2022. 12:49
Пише:
Србија Данас
Izbori
Избори / Извор: Профимедиа

Данас у 7 часова отворена су бирачка места у Италији.

У Италији се одржавају парламентарни избори, а међу главним кандидатима налазе се троструки премијер Силвијо Берлускони, опозициона лидерка крајње деснице Ђорђија Мелони, која је по истраживањима јавног мњења у вођству и могла би да постане прва жена премијер у Италији.

Јутрос су од 7 часова отворена су бирачка места у Италији.

ДА ЛИ ЗНАТЕ КАКО СЕ ПРЕЗИВАЛА КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА? Напокон решена мистерија - сеже далеко у историју

ДА ЛИ ЗНАТЕ КАКО СЕ ПРЕЗИВАЛА КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА? Напокон решена мистерија - сеже далеко у историју

БЕЛОРУСИЈА УДАРИЛА НА ЗАПАД! "Ви сте криви за све што се дешава, шта сте урадили са ЈУГОСЛАВИЈОМ - треба да одговарате"

БЕЛОРУСИЈА УДАРИЛА НА ЗАПАД! "Ви сте криви за све што се дешава, шта сте урадили са ЈУГОСЛАВИЈОМ - треба да одговарате"

Ухапшен Игор (53) након што је УБИО ЖЕНУ И ПСА и тешко РАНИО СТАРИЈУ ЋЕРКУ! Млађа није била у дому кобног дана...

Ухапшен Игор (53) након што је УБИО ЖЕНУ И ПСА и тешко РАНИО СТАРИЈУ ЋЕРКУ! Млађа није била у дому кобног дана...

Право на гласање има више од 46 милиона Италијана, док је више од 4.700.000 Италијана са пребивалиштем у иностранству већ гласало. Италијани гласају за нови парламент, а ови избори ће одлучити већину која ће владати земљом наредних пет година.

Без обзира на чињеницу да већ 15 дана није дозвољено јавно објављивање истраживања јавног мњења подаци који су до тада сакупљени приказују да је централна десница у великој предности те да ће добити апсолутну већину са обзиром на чињеницу да су им противници - Демократска партија, Терзо поло и Покрет пет звездица подељени и свако од њих се представља за себе.

Једино изненађење које је могуће на крају данашњег дана јесте раст Покрета пет звездица што је већ било примећено почетком септембра и то највише на југу земље. Ипак, нико не сумња да ће Браћа Италије на челу са Ђорђом Мелони бити победници ових избора.

Интересантна су реаговања Европе на ова предвиђања која се не допадају превише Италијанима.

Izbori
Избори / Извор: Профимедиа

Наиме, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила: "Видећемо резултате избора у Италији. Имали смо и изборе у Шведској. Уколико се ствари буду развијале у комплексном правцу ми имамо инструменте које ћемо употребити као у случају Пољске и Мађарске".

Многи италијански политичари, чак и они који нису припадници деснице протумачили су речи Урсуле фон дер Лајен као неку врсту упозорења уколико дође до тога да у Италији заиста победи десница као што ће се, највероватније и десити.

Највећи део италијанске штампе је слично прокоментарисао сматрајући да треба поштовати избор Италијана какав год он био. Силвио Берлускони пак сматра да нема разлога за бригу када су у питању међународне пресије јер десница није против Европе, а ни Европа не може бити против деснице.

Медији дају предност десници

Страни медији о изборима у Италији пишу и говоре као да је десница већ победила, наиме Си-Ен-Ен објашњава да се стварају перфектни услови за поновно рађање популиста у Европи, Њујорк тајмс каже да нису баш сви срећни уколико Мелони дође на власт јер ће екстремна десница уназадити права жена.

Вашингтон пост се пита зашто су Италијани спремни да замене Драгија са Ђорђом Мелони. Фокс њуз сматра да ће Италија добити првог премијера жену која је имала заиста одличну каријеру још од како је била активисткиња док је била тинејџерка.

Фигаро је посветио прве четири стране италијанским изборима под називом "Уједињена десница на вратима власти" те како је Енрико Лета потопио италијанску левицу. Паризијен је ставио наслов "Италија, Мусолинијева сенка над изборима".

Italija
Италија / Извор: Профимедиа

И неки од модних креатора су на својим друштвеним мрежама коментарисали изборе, попут Донателе Версаће која је, као и позната италијанска инфлуенсерка Кјара Ферањи коју прати скоро 28 милиона људи, а која је позвала Италијане да изађу данас на гласање јер су, како каже, ово врло важни избори за земљу.

Наиме стиче се утисак да ће велики број грађана одустати од гласања јер немају поверења у политичаре и не знају за кога би гласали.

Но изборни дан је тек почео, а прве наговештаје ћемо имати у току дана те и коначне резултате након 23 часа иако за сада изгледа да су ствари поприлично јасне.

Ко је Ђорђа Мелони

Од тинејџерске активисткиње која је хвалила Бенита Мусолинија до фаворита за прву италијанску премијерку, Ђорђија Мелони имала је занимљив развојни пут, доводећи своју крајње десну странку надомак власти.

Испитивања јавног мњења показују да је крајње десна коалиција на челу с њеном Браћом Италије на најбољем путу да победи на недељним изборима.

Одлучна и борбена док критикује Европску унију, масовну имиграцију и "ЛГБТ лобије", та 45-годишњакиња је освојила разочаране бираче и изградила снажан лични бренд.

Đorđa Meloni
Ђорђа Мелони / Извор: Профимедиа

- Ја сам Ђорђија, ја сам жена, ја сам мајка, ја сам Италијанка, ја сам хришћанка - рекла је на скупу у Риму 2019, што је постало вирално након што је ремиксирано у песму.

Браћа Италије проистекла су из италијанског постфашистичког покрета, али Мелони настоји да се дистанцира од такве прошлости, премда не жели сасвим да је се одрекне, пише Јутарњи.

Заговара традиционалне католичке породичне вредности, али каже да ће сачувати италијански закон о побачају који допушта прекиде трудноће, али омогућује докторима да одбију да их спровоеде. Међутим, каже да жели женама, које мисле да им је побачај једина опција, дати право на избор.

Спремна за власт

Рођена у Риму 15. јануара 1977. године, Мелони је одрасла у радничкој четврти Гарбатели са мајком, пошто их је отац напустио.

Већ дуго се бави политиком. Са 31 годином била је најмлађа министарка у послератној италијанској историји и била је међу оснивачима Браће Италије 2012. године.

На изборима 2018. њена странка освојила је четири одсто гласова, а сад у анкетама добија више од 24 посто.

Ако у недељу оствари такав резултат, Мелони би била испред не само својих супарника, него и коалиционих партнера, противимигрантске Лиге Матеа Салвинија и странке Форза Италиа Силвија Берлусконија, у чијој је влади била 2008. године.

Мелони иде у прилог то што је њена странка била једина опозициона странка задњих 18 месеци јер су све остале одлучиле да уђу у владу националног јединства досадашњег премијера Мариа Драгија.

Mario Dragi
Марио Драги / Извор: Профимедиа

Истовремено жели да разувери оне који постављају питања о њеном мањку искуства, поставивши плакате са слоганом "Спремна" широм земље.

Наглашава фискалну разборитост с обзиром на огроман италијански дуг, упркос томе што њена коалиција позива на смањење пореза и већа социјална давања.

Њен став о Европи са годинама је постао умеренији и више не жели да Италија напусти еврозону и снажно подржава европске санкције против Русије због рата у Украјини. Међутим, говори да се Рим мора више заузимати за своје националне интересе и подржава мађарског премијера Виктора Орбана у његовим биткама с Бриселом.

Неофашистичка прошлост

Мелони је као тинејџерка била активисткиња за младе Италијанског социјалног покрета (МСИ) који су основале присталице фашистичког диктатора Бенита Мусолинија након Другог светског рата.

У доби од 19 година, водећи кампању за крајње десни Национални савез, изјавила је за француску телевизију да је "Мусолини био добар политичар јер је све што је радио радио за Италију".

Пошто је изабрана за заступницу Националног савеза 2006, променила је реторику, изјавивши да је диктатор чинио "грешке", као што су били расни закони, његова ауторитарност и улазак у Други светски рат на страни нацистичке Немачке Адолфа Хитлера.

Đorđa Meloni
Ђорђа Мелони / Извор: Профимедиа

Њена странка преузела је име из првог стиха италијанске химне, а лого укључује пламен који је користио и МСИ, у бојама италијанске заставе.

Одбила је позиве да промени лого, инсистирајући да пламен "нема ништа с фашизмом".

- Италијанска десница препустила је фашизам историји има већ више деценија - екла је у видеообраћању страним дописницима прошлог месеца.

Инсистира да у њеној странци "нема простора за носталгију".

Мелони има ћерку, рођену 2006. године, са партнером Андреом Гиамбруном, телевизијским новинаром.