Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА НАРКО-БОСА: Скривао се у ЏУНГЛИ, од једне ствари се није ОДВАЈАО

24.10.2021. 15:23
Пише:
Србија Данас
Dario Antonio Úsuga David
Дарио Антонио Úсуга Давид / Извор: Фото: Натионал Полице оф Цоломбиа

- Овај ударац упоредив је само с падом Пабла Ескобара 1990-их - додао је Дуке.

Колумбијске оружане снаге ухапсиле су тренутно најмоћнијег кријумчара дрогом од смрти злогласног Пабла Ескобара. Даиро Антонио Усуга, познат као Отониел, лидер моћног картела Цлан дел Голфо (Заливског клана), ухапшен је у џунгли.

Власти су саопштиле да су обавештајци предвођени САД-ом и Британијом осигурали довољно информација захваљујући којима је више од 500 војника и припадника колумбијских специјалних снага заскочило Отониела у џунгли у покрајини на северозападу земље и пробило осам прстенова чувара који су га стално пратили. У акцији кодног имена “операција Озирис” погинуо је један полицајац.

СКАНДАЛ НА ПЕДИЈАТРИЈИ: Медицинска сестра имала ИНТИМНЕ ОДНОСЕ са ДЕЧАКОМ (14)

СКАНДАЛ НА ПЕДИЈАТРИЈИ: Медицинска сестра имала ИНТИМНЕ ОДНОСЕ са ДЕЧАКОМ (14)

ЈЕЗИВА СМРТ! Новопечени пар побегао на медени месец, а онда је уследио крвав обрт (ВИДЕО)

ЈЕЗИВА СМРТ! Новопечени пар побегао на медени месец, а онда је уследио крвав обрт (ВИДЕО)

СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА НА ЈУГУ ИРАНА, ГРАД ОСТАО БЕЗ СТРУЈЕ! Трафостаница у пламену, изведена нова саботажа?! (ВИДЕО)

СНАЖНА ЕКСПЛОЗИЈА НА ЈУГУ ИРАНА, ГРАД ОСТАО БЕЗ СТРУЈЕ! Трафостаница у пламену, изведена нова саботажа?! (ВИДЕО)

- Отониел је био најстрашнији кријумчар дрога на свету, убица полиције, војника, друштвених вођа и врбовање деце - рекао је колумбијски председник Иван Дуке након хапшења злочинца.

- Овај ударац упоредив је само с падом Пабла Ескобара 1990-их - додао је Дуке.

Цлан дел Голфо је био страх и трепет на северу Колумбије јер нису презали ни од чега да би остварили контролу над средишњим рутама кријумчарења кокаина из Средишње Америке у САД, преноси Јутарњи. Америчка влада га је давно ставила на листу најтраженијих и нудила 5 милиона долара награде за хапшење.

 

Каријеру је, с братом Хуаном Диосом, почео као борац у левичарској герилској групи Војска народног ослобођења. Нису их водили идеолошки пориви па кад је Војска 2006. године потписала мировни споразум с владом, Отониел и брат су то одбили, одметнули се у криминално подземље и почели да воде операције у стратешкој регији Голфо де Урабá на северу земље.

По топониму је касније картел добио име. Из Голфо де Урабá креће већина пошиљки кокаина према северу. Касније ће почети да подржавају десничарке герилске групе.

Брат је био први лидер криминалне организације, али је убијен 2012. године у рацији на саму Нову годину. Отониел се спасио и преузео картел.

Он и његови крволоци су брзо дошли на глас као бруталне убице и злостављачи пре свега девојака. Процењује се да је у тренутку хапшења Цлан дел Голфо имао око 1.200 припадника од којих је већина врбована из радикално десних парамилитарних група. А делују у 10 од 32 колумбијске покрајине.

Осим темељног бизниса, дроге, бавили су се и илегалним рударењем, а подручје на којем су деловали су контролисали насиљем: локални лидери који би им се супротставили су нестајали. Зарађивали су и од изнуда. Досег им је био широк, чланови групе су били хапшени у Аргентини, Бразилу, Хондурасу, Перуу и Шпанији.

Америчко Државно тужилаштво је клан прогласило “тешко наоружаном, изузетно насилном криминалном организацијом”.

Нигде без специјалног душека

Тежак ударац била је операција “Агамемнон” 2016. године у којој је ухапшен велик број Отониелових сарадника, а власти су нанеле тешке ударце финансијском систему клана. Тада почиње стално бежања.

Као и сваки мафијаш, Отониел се скривао по удаљеним руралним деловима земље, у џунгли, мењајући куће у којима спава сваке ноћи. Али је уз њега стално морао бити ортопедски душек на којем је спавао због повреде леђа, дисторзије диска.

Куће у којима је боравио нису биле палате, али су имале сателитске антене, а полиција би у њима налазила скупоцене парфеме, бирана пића и храну.

Годинама се успешно скривао јер је у регији Урабá био страх и трепет па су снаге сигурности биле немоћне у покушају да га лоцирају. Користио је и дресиране псе који би га алармирали ако би се појавила особа коју нису познавали. Власти су се успеле да се докопају једног од паса и обуче га да тражи Отониела.

Готово изненађујући је био видео који је објавио годину дана касније кад је у земљу долазио папа Фрања. Затражио је да се и његовој групи омогући да положи оружје и демобилише у склопу мировног процеса који је влада покренула с ФАРЦ-ом (Револуционарне оружане снаге Колумбије). То влада није прихватила. Једно су побуњеници, сасвим друго брутални злочинци.

Тамни облаци над кланом почели су да се назиру у марту ове године кад је ухапшена Нини Јохана Úсуга, Отониелова сестра. Она је била задужена за управљање средствима која су стизала од “посла”, а примарни је посао био опрати “прљав” новац. Тај је посао преузела 2015. године након што је ухапшена Бланка Сенобиа Мадрид Бењумеа, “Ла Флака”, мршавица, Отониелова партнерка.

Рођак Харлисон Úсуга је био задужен да брине о рутама којима се дрога транспортовала из Средишње Америке и одржавао је везе с мексичким картелима. И он је ухапшен 2015.

У јулу ове године колумбијске снаге сигурности су, у сарадњи с Панамом и САД-ом, заплениле 5,4 тона кокаина који је припадао Отониелу. То је био тежак ударац. Хапшење је наставак успешног низа операција. И врхунац.

Стручњаци потврђују важност хапшења упозоравајући на могуће насилне последице и унутрашњу борбу за место које је држао Отониел.

Истичу, ипак, да ће операција бити мањи ударац кокаинском бизнису него Ескобарово јер је сада битно фрагментиранији него у доба легендарног криминалца.

Серхио Гузман, директор фирме Анализа ризика у Колумбији, сматра да ће се ускоро појавити нови лидер који ће бити још и гори.