Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉИ НОВЕ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ТРАМПА: 37 тачака за које се терети бившег председника САД

10.06.2023. 09:41
Пише:
Танјуг
Tramp
Трамп / Извор: Профимедиа

Министарство правде САД отпечатило је оптужницу против бившег америчког председника Доналда Трампа која има 37 тачака и укључује оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде, након што је Трамп напустио Белу кућу 2021. године.    

Као се наводи у федералној оптужници на 49 страна, првој таквој оптужници против неког од бивших председника САД, Трамп је погрешно руковао поверљивим документима, која укључују информације о тајном нуклеарном програму САД и потенцијалним рањивостима САД у случају напада.     

Трамп се оптужује да је разговарао са адвокатима о могућности да слаже владине званичнике који траже да врате документе, да је чувао поједина документа код тоалета и премештао кутије са њима по својој кући у одмаралишту Мар-а-Лаго на Флориди како би спречио да буду пронађена, преноси Ројтерс.      

БРУТАЛНА РЕАКАЦИЈА ТРАМПА НАКОН ОТКРИВАЊА ДЕТАЉА ОПТУЖНИЦЕ: Тужиоца назвао ''мрзитељем'' и "поремећеним психопатом"

БРУТАЛНА РЕАКАЦИЈА ТРАМПА НАКОН ОТКРИВАЊА ДЕТАЉА ОПТУЖНИЦЕ: Тужиоца назвао ''мрзитељем'' и "поремећеним психопатом"

ТРАМП ПРИЗНАО: "Ово је тајна информација, погледајте ово је урадила војска и то је мени дато!"

ТРАМП ПРИЗНАО: "Ово је тајна информација, погледајте ово је урадила војска и то је мени дато!"

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ХАПШЕЊЕ ДОНАЛДА ТРАМПА! Лисице му стављају у уторак, прети му тешка робија!

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ХАПШЕЊЕ ДОНАЛДА ТРАМПА! Лисице му стављају у уторак, прети му тешка робија!

- Зар не би било боље да им само кажемо да овде немамо ништа? - наводи се у оптужници да је Трамп рекао једном од својих адвоката, преноси Ројтерс.     

Према оптужници, Трамп је једној особи показао документ Пентагона описан као "план напада" на другу земљу и поделио поверљиву мапу повезану са војном операцијом, додаје Глас Америке.    

Документа пронађена у Трамповом поседу обухватала су информације о одбрамбеним и оружаним капацитетима САД и страних земаља, као и податке о америчким нуклеарним програмима, потенцијалним рањивостима Америке и њених савезника на војни напад и планове за могући одговор на страни напад.    

У оптужници се тврди да су таква документа чувана више од годину дана у једном друштвеном клубу на Флориди, који има више стотина чланова и 150 запослених, као и да су, у различитим периодима, документа складиштена  у плесној сали, купатилу, у канцеларији и спаваћој соби у одмаралишту на Палм Бичу, додаје Би-Би-Си.     

Оптужница обухвата и фотографије Трампових кутија у једној балској дворани, у купатилу његовог клуба и у складишту, додаје Глас Америке.   

 Према оптужници, поверљиви материјали потицали су из Пентагона, Централне обавештајне агенције и других обавештајних служби.    

Трамп се оптужује да је у два наврата показивао поверљива документа, и то на састанку 2021. и Њу Џерсију када је ''показао и описао ’план напада’, за који је рекао да га је припремило Министарство одбране'', преноси Си-Ен-Ен.    

У оптужници се наводи да је Трамп том прилилком рекао: ''Као председник могао сам да скинем ознаку тајности. Сада, знате, не могу, али реч је о великој тајни''.    

Тужиоци наводе да је Трамп предузео неколико корака како би омео истрагу о руковању поверљивим документима, рекавши свом адвокату да каже Министарству правде да се код њега не налазе документа која се траже у судском позиву.    

Поред тога, Трамп је свом помоћнику Волту Наути наложио да премести документе како би их сакрио од Трампових адвоката и агената ФБИ-ја, и чак је предложио свом адвокату да ''sakrije или уништи документе'' тражене судским позивом.    

Тужиоци су навели да би неовлашћено објављивање поверљивих докумената могло да угрози америчку националну безбедност, односе са страним земљама и прикупљање обавјештајних података.        

Министарство правде САД је отпечатило оптужницу у дану када су двојица Трампових адвоката дала оставке, а бивши помоћник такође је суочен са оптужбама.    

Он би требало да се први пут појави пред судом у Мајамију у уторак, дан пре свог 77. рођендана, преноси Ројтерс.  

 Оптужница против бившег председника САД по федералним оптужбама је без преседана у америчкој историји и до ње је дошло када је Трамп, према релевантним анкетама, главни кандидат за републиканску председничку номинацију следеће године.    

Истражитељи су запленили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго у Палм Бичу на Флориди пре скоро годину дана, након чега је око стотину означено као поверљиво, иако је један од Трампових адвоката раније рекао да су сви записи са ознакама о поверљивости враћени влади.    

Си-Ен-Ен је пренео да је Трамп након одласка са председничке функције рекао да је задржао војну информацију са које није скинута ознака тајности, што је изјава која је забележена на аудио снимку, а што би могао бити кључан доказ на суђењу.    

Окружни судија Ајлин Кенон требало је да надгледа овај случај, али, како Ројтерс преноси, позивајући се на анониман извор, она би могла бити и председавајућа на суђењу.