Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДЕВОЈЧИЦА (13) ПРОШЛА КРОЗ ПАКАО! Отела је група мушкараца и СИЛОВАЛА - пријавила случај, па је напаствовао и полицајац

05.05.2022. 20:14
Пише:
Србија Данас
devojčica
девојчица / Извор: Профимедиа/илустрација

Полицајац који је доспео у центар овог скандала и који је оптужен за узнемиравање девојчице, тврди да је невин и више пута је позвао да се поводом тог случаја покрене независна истрага

Тринаестогодишњу девојчицу из Индије, коју су раније групно силовала четири мушкарца, поново је напаствовао полицајац од ког је покушала да потражи помоћ због првобитног злостављања.

Власти у Утар Прадешу, потврдили су да је полицајац јуче ухапшен у вези са овим случајем, а цео инцидент изазвао је велики бес и огорчење у Индији. Многи су такође оптужили полицију да помаже у одржавању културе у којој се толерише сексуално насиље.

ПРИНЦ ХАРИ И МЕГАН МАРКЛ ЈЕДВА ИЗВУКЛИ ЖИВУ ГЛАВУ! Испливали детаљи застрашујућег инцидента током лета у Амстердам

ПРИНЦ ХАРИ И МЕГАН МАРКЛ ЈЕДВА ИЗВУКЛИ ЖИВУ ГЛАВУ! Испливали детаљи застрашујућег инцидента током лета у Амстердам

ДО СЕПТЕМБРА СТИЖЕ НОВА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Огласили се стручњаци - ево како ће овај лек деловати и против којих сојева

ДО СЕПТЕМБРА СТИЖЕ НОВА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ: Огласили се стручњаци - ево како ће овај лек деловати и против којих сојева

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ВЕСТИ СА БАКИНГЕМСКЕ ПАЛАТЕ: Краљица Елизабета поново пропушта важне догађаје

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ВЕСТИ СА БАКИНГЕМСКЕ ПАЛАТЕ: Краљица Елизабета поново пропушта важне догађаје

Висока функционерка индијске опозиционе партије Пријанка Ганди Вадра оштро је осудила овај злочин над девојчицом.

- Ако полицијске станице нису безбедно уточиште за жене, где ће га онда пронаћи ако пожеле да пријаве насиље - написала је она на Твитеру.

Истрага о овом злочину у полицијској станици Лалитпур је још увек у току. Полицајац који је доспео у центар овог скандала и који је оптужен за узнемиравање девојчице, тврди да је невин и више пута је позвао да се поводом тог случаја покрене независна истрага.

- Четворица мушкараца, који се сумњиче да су киднаповали, а затим и групно силовали девојчицу су ухапшени и против њих ће бити предузете све мере уколико се прогласе кривим за кривично дело које им се ставља на терет - саопштила је полиција.

Осим њих ухапшена је још једна жена, која се доводи у везу са овим случајем, а против никог од њих још увек није подигнута оптужница.

Девојка припада индијској заједници Далит, рекао је у четвртак за CNN помоћник надзорника полиције у Лалитпуру Гиријеш Кумар. Оптужени полицајац је такође припадник исте заједнице. Наводни инцидент је последњи у низу злочина над женама и мањинским групама широм Индије, што представља оличење онога што критичари наводе да је широко распрострањена мизогинија и подршка патријархалним вредностима.

Према најновијим подацима индијског Националног бироа за евиденцију злочина, више од 28.000 случајева наводних сексуалних напада на малолетнике пријављено је током 2020. године.  Али активисти верују да је стварна бројка много већа, јер се у другим деловима земље силовање често не пријављује.

У саопштењу које је објављено у среду, Индијска Национална комисија за људска права (НХРЦ) описала је наводни инцидент као "тешко кршење људских права".

Насиље засновано на основу припадања касти

Индијски систем заснован на кастама, који је стар више од 2.000 година, категорише Хиндусе по рођењу, дефинишући њихов статус у друштву, као и које ће послове да обављају, да ли могу да раде и за кога могу да се венчају. Овај систем је званично укинут 1950. године, али друштвена хијерархија и даље постоји у многим деловима земље.

Припадника заједнице Далит, према званичним подацима има око 201 милион у Индији. Они су у прошлости називани "недодирљивим" и настављају да се суочавају са дискриминацијом, сексуалним насиљем и нападима. Низ насилних злочина и сексуалних напада на жене и девојке припадника ове заједнице изазвали су гнев последњих година.

У августу прошле године, четворица мушкараца, укључујући хиндуистичког свештеника, оптужена су за силовање и убиство деветогодишње девојчице у Њу Делхију.

Само месец дана раније, још једна 13-годишња девојчица је силована и убијена у држави. У 2019. години два детета су наводно претучена на смрт након што су обавили нужду на отвореном. А 2018. године, 13-годишња девојчица из ниже касте је убијена у јужној држави Тамил Наду, наводно од стране нападача из више касте. Активисти и опозициони политичари кажу да злочини одражавају атмосферу мржње, делимично због пораста хиндуистичког национализма.

Према извештају невладине организације "Equality Now" из 2020. године, сексуално насиље користе доминантне касте за угњетавање жена и девојчица које су припаднице заједнице Далит.