Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДОБАР ДАН, ОВО ЈЕ БРЕГЗИТ И ВИШЕ НЕ МОЖЕТЕ УНЕТИ НИ СЕНДВИЧ У ЕУ": Британска ноћна мора је постала стварност! (ВИДЕО)

12.01.2021. 19:20
Пише:
Танјуг
bregzit
брегзит / Извор: Реутерс

Након Брегзита трпи све, а највише привреда и грађани Велике Британије

У британским предузећима су шокирани, нису очекивали такве трговинске ограде и бирократију након изласка из Европске уније, оцењује данас немачки радио Дојче веле (DW) и додаје да стручњаци процењују да ће прилагођавање трајати годинама.

ФБИ ОБЈАВИО СЛИКУ МОГУЋЕГ УБИЦЕ С КАПИТОЛ ХИЛА: Осумњичен да је умешан у убиство полицајца! (ФОТО)

ФБИ ОБЈАВИО СЛИКУ МОГУЋЕГ УБИЦЕ С КАПИТОЛ ХИЛА: Осумњичен да је умешан у убиство полицајца! (ФОТО)

ПОНОВО СЕ ТРЕСЛО У КОМШИЛУКУ: Земљотрес се усетио дужином Балкана

ПОНОВО СЕ ТРЕСЛО У КОМШИЛУКУ: Земљотрес се усетио дужином Балкана

ИМА ЛИ ФАЈЗЕР ОДГОВОР НА МУТИРАНИ СОЈ КОРОНЕ? Резултат борбе антитела вакцинисаних рекао је све!

ИМА ЛИ ФАЈЗЕР ОДГОВОР НА МУТИРАНИ СОЈ КОРОНЕ? Резултат борбе антитела вакцинисаних рекао је све!

Мала сцена у трајектној луци Хук ов Холанд боље објашњава Брегзит од свих изјава политичара протеклих месеци - цариник одузима британском возачу пакетић са сендвичима замотаним у алуминијумску фолију, наводи DW и цитира разговор између актера у поменутом догађају.

- У Европску унију више не смете да уносите одређену храну, као што је месо, воће, поврће, риба и слично - објашњава цариник шокираном возачу.

- Могу ли дар да задржим хлеб намазан маслацем, ако извадим шунку - пита путник.

- Не, све се одузима - каже цариник и додаје: -Добродошли у Брегзит, сори….

bregzit
брегзит / Извор: Реутерс

 

У ЕУ више се не може унети ни сендвич?

Од прошлог викенда британски медији пуни су извештаја о наводно неочекиваним последицама споразума о Брегзиту. "Дејли мејл" се жали на "Брегзит-бирократију у лукама" и показује празне полице у продавницама у којима недостаје салате, карфиола или поморанџи, примећује немачки радио.

Из Париза, трговински ланац "Маркс и Спенсер" јавља о проблемима на одељењима са храном, јер своје производе више не сме да извози у ЕУ. Представници произвођача у тв емисијама захтевају додатне преговоре с Европском унијом.

Надлежни министар Мајкл Гоув истовремено упозорава да се током следећих недеља очекују "значајне сметње на границама", јер ће више камиона наићи на строже контроле.

Трајектне луке, као што је Кале, забележиле су од Нове године само четвртину уобичајеног промета. Чим се испразне складишта попуњена пре краја прошле године и транспорт поново дође на уобичајени ниво од 10.000 камиона, на севернофранцуској обали вероватно ће бити већих потешкоћа, оцењује се у тексту.

Француска полиција, додаје се даље, већ је упозорила да ће строго контролисати да више нема прелазног времена. Власник трајекта ДФДС јавља да већ сада бројни камиони не могу да буду пропуштени због недостатка документације или због неодговарајућих докумената.

Достављач пакета ДПД је до средине недеље обуставио доставу у ЕУ, док се не разјасни како може да ради према новим начелима. Неки шпедитери су такође обуставили рад, јер њихови возачи нису дорасли новим условима рада и дужини чекања.

 

Нова правила с променом обрачуна ПДВ-а

Једно предузеће које се специјализовало за прекограничну онлајн-трговину очекује да ће корисници тек током идућих недеља да схвате шта за њих значе нова правила након Брегзита с променом обрачуна ПДВ-а и другим прописима.

- У првим недељама видимо само врх ледене санте - каже стручњак за трговину Мартин Палмер из фирме "Хурикејн". Нарочито су погођена предузећа која Велику Британију користе као базу за дистрибуцију робе по Европској унији.

Фармерке из Бангладеша, рецимо, морају приликом увоза у Велику Британију да буду оцарињене, а убудуће, због нових правила о пореклу робе, мора да буде плаћена царина и приликом извоза тих фармерки у ЕУ – јер оне нису 50 одсто произведене у Великој Британији, како захтевају нова правила, предочава DW.

Онлајн продаја одеће и техничке робе вероватно се више неће исплатити.

Пре Божића британске пореске власти објавиле су да очекују додатне трошкове за британску привреду од око седам милијарди фунти годишње. То је сума која отприлике одговара износу ранијих британских уплата у буџет ЕУ.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

 

"Ноћна мора"

У тексту се напомиње да када нека земља изађе из ЕУ царинске уније онда морају да се праве царинске декларације, а уз то и декларације о пореклу робе, ветеринарске потврде, цертификати о стандардима производње и друго. Удружења привредника оцењују да је ово логистичка и административна "ноћна мора".

- То је највећа промена у трговинским односима између суседних земаља – и то од данас до сутра - каже трговински стручњак Дејвид Хениг из "Ју-Кеј трејд-форума". Влада је, с једне стране, упозоравала на проблеме, а с друге, представници привреде нису схватали да је ЕУ основа њихове слободне трговине са Европом, каже Хениг.

- Доћи ће до прилагођавања. Одређени извоз већ сада је обустављен, други ће бити касније обустављен због раста трошкова и бирократског оптерећења. Прилагођавање је неизбежно и део тога ће се видети тек за неколико година - очекује Хениг.

Bregzit
Брегзит / Извор: Профимедиа

 

Ауто индустрија ће напустити Велику Британију?

Он сматра да ће ауто индустрија напустити Велику Британију кад британска производња постане неисплатива, а предвиђа такође да ће се таласи последица Брегзита осећати пет до десет година у британској привреди.

Према његовом мишљењу, влада у Лондону би морала више да помогне предузећима и да преговара са ЕУ о поједностављеним процедурама на границама. Сматра, ипак, да је немогуће променити суштину потписаног споразума, како то захтевају удружења привредника.

- Увек је било јасно да ће наступити велики проблеми - додаје Хениг.

На првој расправи у Европском парламенту у понедељак постало је јасно да трговински споразум с Великом Британијом неће пропасти због ратификације. Председник одбора за трговину Бернд Ланге најавио је да у ЕП намеравају да темељно прочитају споразум на 1.200 страница и да је он задовољан њиме.

И Европска комисија је хвалила постигнути споразум и очување унутрашњег тржишта, пре свега фер-конкуренције. А Леон Делво, из генералне дирекције за трговину поновио је: - Ово је само споразум о слободној трговини. И друге понуде су биле на столу, али Британци су се одлучили за најмање амбициозан споразум - пише DW.