Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБИЛИ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО! Стиже ново оружје у борби против короне: Све што треба да знате о ВАКЦИНИ "МОДЕРНА"

19.12.2020. 10:23
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcina
вакцина / Извор: Реутерс

Након зеленог светла од ФДА, дистрибуција вакцине у Америци могла би да почне већ 21. децембра

Вакцине против корона вируса коју су развиле компанија "Модерна", произвођач лекова са седиштем у Масачусетсу, и Национални институт за здравље (НИХ) добила је дозволу за хитну употребу од америчке Управе за храну и лекове (ФДА).

МОГУЋЕ САМО У РУСИЈИ: Напољу је 48 степени испод нуле, школе затворене, а деца чине невероватну ствар (ВИДЕО)

МОГУЋЕ САМО У РУСИЈИ: Напољу је 48 степени испод нуле, школе затворене, а деца чине невероватну ствар (ВИДЕО)

ЗЛОСТАВЉАО ЖЕНЕ 15 ГОДИНА: Серијском силоватељу 897 година затвора

ЗЛОСТАВЉАО ЖЕНЕ 15 ГОДИНА: Серијском силоватељу 897 година затвора

ТЕНЗИЈЕ СВЕ ВЕЋЕ: Сејт департмент затвара два конзулата у Русији!

ТЕНЗИЈЕ СВЕ ВЕЋЕ: Сејт департмент затвара два конзулата у Русији!

То је, после оног које су развили "Фајзер" и "Бајонтек", друго цепиво одобрено од стране америчких регулатора. На ову вест је одговорила и Европска агенција за лекове (ЕМА), померивши датум процене захтева за трзишно одобрење са 12. на 6. јануар.

Након зеленог светла од ФДА, дистрибуција вакцине у Америци могла би да почне већ 21. децембра. То би дало додатну наду грађанима Америке, у којој је преминуло више од 300.000 људи од последица корона вируса, док рекордан број заражених прети да преоптерети болнице и здравствене раднике.

По многима најперспективнија, "Модернина" вакцина мРНА-1273 била је осмишљена већ до 13. јануара. За дизајн је био довољан један викенд и завршен је пре него што је Кина признала да се болест може пренети са човека на човека и више од недељу дана пре првог потврђеног случаја у Америци.

До тренутка када је објављен први смртни случај месец дана касније, вакцина је већ била произведена и послата Националном институту за здравље како би се почело са клиничким испитивањем фазе И. Ово је најкраћи временски период развоја вакцине у историји. Брзина "Модерне" била је запањујућа" иако је дизајн других вакцина био скоро па једнако брз.

vakcina
вакцина / Извор: Реутерс

Колико је ефикасна?

Крајем новембра "Модерна" је објавила да њихова вакцина против ковида-19 показује 94,6 одсто ефикасности. Вакцина се тестира на 30.000 добровољаца који су добили или плацебо или вакцину.

То значи да је ризик од разбољевања од ковида-19 смањен за 94,5 одсто између групе која је примала плацебо и групе која је вакцинисана у оквиру великих клиничких испитивања. У овом случају 90 учесника тестова из групе са плацебом добило је корона вирус, а пет у групи која је вакцинисана.

Од 196 волонтера који су се заразили корона вирусом током испитивања, њих 30 је имало тешке симптоме, а један је преминуо. Ниједна од тих 30 волонтера није био у групи која је примила вакцину - сви су били у плацебо групи.

Колико је безбедна?

У питању је РНК вакцина - то значи да се део генетског кода корона вируса убризгава у тело. Онда тело почиње да производи вирусне протеине, али не и цео вирус, што је довољно за оспособљавање имунолошког система за напад.

Волонтери на којима је тестирана вакцина су испричали да су осетили симптоме сличне грипу, као и оток на месту убода, али да су нежељени ефекти брзо нестали.

- Ови ефекти су оно што бисмо очекивали од вакцине која делује и изазива добар имунолошки одговор - рекао је за Би-Би-Си професор Питер Опеншоу са Краљевског колеџа у Лондону.

Vakcina
Вакцина / Извор: Реутерс

Колико дуго штити?

Вакцина производи антитела која трају 90 дана након вакцинисања, показала је недавна студија спроведена на 34 учесника у почетним клиничким испитивањима која је објављена у медицинском часопису “New Енгланд Јоурнал оф Медицине”.

Трајање заштите је свакако дуже од три месеца, али је реч о првим подацима у вишемесечном периоду које је независно потврдио неки научни часопис. Учесници ће бити праћени 13 месеци како би се испитала заштита на дужи период.

Научници Националних института за здравље испитивали су нивое два типа антитела на корона вирус 90 дана након друге дозе вакцине која се узима 28 дана након прве. Запазили су “лаган” и очекиван пад нивоа антитела код вакцинисаних учесника, али је она и даље била висока.

Каква је у поређењу са Фајзеровом?

Обе вакцине користе исти приступ - убризгава се генетски код вируса како би се изазвао имуни одговор. Прелиминарни подаци које смо видели до сада су веома слични - оба обећавају ефикасност од око 95 одсто.

Вакцина "Модерне" може лакше да се складишти и остаје стабилна на минус 20 степени до шест месеци, а у обичном фрижидеру до месец дана. "Фајзеровој" вакцини је потребно складиштење на минус 75 степени, али се може држати у обичном фрижидеру пет дана.

Очекује се да ће "Фајзер" до краја 2020. произвести 50 милиона доза, а до краја 2021. 1,3 милијарде доза. Како је једном човеку потребно две дозе вакцине, ако све протекне како треба, 650 милиона људи биће вакцинисано до краја 2021. "Модерна" ће моћи да произведе 20 милиона доза до краја 2020. године, искључиво за САД, а надају се да ће почетком 2021. дистрибуирати милионе доза по целом свету.

"Модерниној" вакцини не иде у прилог ни цена. Она ће за две дозе износити око 36 долара, а док ће две дозе "Фајзерове" коштати око 24 долара.