Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДОЋИ ЋЕ ДО НОВЕ ИНВАЗИЈЕ" Ова европска земља се увелико спрема за напад Русије!

12.12.2023. 22:11
Пише:
Србија Danas/Index.hr
NATO
НАТО / Извор: Профимедиа

Док почиње да пада слаб снег, једини звук је зујање дрона "Блек хорнет"

Дрон одређује координате претећих оклопних возила "Грифон" француске производње којима управљају инвазијске трупе које је импровизована нагазна мина присилила да се зауставе на путу. Дрон тражи ватрену подршку од јединице која се састоји од естонских и француских војника, пише Политицо.

ГРОМ УБИО ПЕТОРО ДЕЦЕ! Незапамћена трагедија у школи: Падавине и невреме изазвали хаос, десетине ПОВРЕЂЕНОoluja

ГРОМ УБИО ПЕТОРО ДЕЦЕ! Незапамћена трагедија у школи: Падавине и невреме изазвали хаос, десетине ПОВРЕЂЕНО

"ПОНОВО ЋЕМО ПЛЕСАТИ": Хамас ју је ослободио, а она је жртвама масакра на фестивалу посветила нешто што ће ТРАЈАТИ ЗАУВЕК (ФОТО)tatu

"ПОНОВО ЋЕМО ПЛЕСАТИ": Хамас ју је ослободио, а она је жртвама масакра на фестивалу посветила нешто што ће ТРАЈАТИ ЗАУВЕК (ФОТО)

Израел најавио нови рат, чим заврше са Хамасом!Izraelska vojska

Израел најавио нови рат, чим заврше са Хамасом!

Рано је децембарско јутро, а у естонској шуми непријатељски војници газе кроз дебели слој снега и већ је дошло до размене ватре. На острву Сарема у Балтичком мору, стратешкој територији коју су током прошлог века окупирали и Немци и Совјети, први је пут једна француска војна јединица распоређена из Француске како би учествовала у годишњим војним вежбама Естонске одбрамбене лиге (ЕДЛ).

Једна јединица помаже групи естонских војно обучених цивила, док друга делује против агресивних непријатељских снага. Њихов циљ је да буду спремни у случају да руски председник Владимир Путин прошири своје војне амбиције с Украјине на балтичке земље.

- Русија жели да повећа своју моћ. По мом мишљењу, доћи ће до следеће инвазије. У нашој заједници не питамо се што ако, него питамо када - рекао је поручник Кристјан Кауп, локални начелник штаба ЕДЛ-а.

Припремају се за најгоре

Руске комшије из ЕУ помно прате оно што се догађа у Украјини и припремају се за најгоре. Откако је Путин незаконито анектирао Крим 2014. године, три балтичке државе су повећале издатке за одбрану и покушале да упозоре западне Европљане на опасност коју представља руски лидер. Сада НАТО савезници слушају и јачају источно крило војног савеза.

Француска ротира трупе кроз Естонију од 2017. године у оквиру НАТО појачане присутности. Заједничка тактичка подгрупа смештена је у Тапи у средишњој Естонији. Након руске инвазије француски председник Емануел Макрон појачао је такозвану мисију "Рис" на 300 војника. Они делују уз трупе из САД-а и Уједињеног Краљевства - које предводе борбену групу НАТО-а у земљи.

Француска војска није ту да обучава ЕДЛ, већ да се навикне на ратовање високог интензитета са савезницима, рекао је капетан Матјеу, припадник француске јединице послате у Естонију посебно због вежбе (његово се презиме не може открити из безбедносних разлога).

- Главни изазов су средства комуникације, будући да користе незаштићене Моторолине мобилне телефоне - објаснио је Матјеу.

ЕДЛ је формиран 1918. године, када је Естонија изборила своју независност од распадајућег Руског Царства, да би поново био успостављен 1990. када је Естонија обновила своју независност од распадајућег СССР-а.

Организација окупља волонтере који желе да бране свој округ у случају напада, с укупном снагом од 18.000 припадника под контролом Министарства одбране. Војници добровољци код куће држе пушке, а викенде проводе тренирајући борбене вештине и вештине преживљавања.

Estonija
Естонија / Извор: Профимедиа/илустрација

"Добро је бити спреман и добро је показати да смо спремни"

У округу који укључује Сарема, 2.400 од 43.000 локалних становника припада ЕДЛ-у - што је највећи број у земљи.

- Добро је бити спреман и добро је показати да смо спремни - рекао је поручник Сандер Пиелберг, који се придружио Лиги пре десет година. Сарема је један од стратешких естонских острва у Балтичком мору који омогућава приступ Финском заливу и другом највећем граду Русије Санкт Петербургу. Острва су дуго била примамљив плен за освајаче.

Године 1917. Немци су покренули војну кампању како би ослабили постцаристичку руску републику и извели амфибијско искрцавање у Саремау. Била је то операција Албион. Острво је затим припало независној Естонији пре него што га је 1940. окупирао Совјетски Савез. Годину дана касније, у операцији Беовулф II, нацистичка Немачка заузела је ову територију. Црвена армија поново је окупирала острво 1944. и Сарема је спровела хладни рат као изолована војна база. Приступ странцима био је забрањен.

- Многе ствари су започеле на Саремау током два светска рата. Имамо то на уму. Морамо да будемо спремни да се бранимо и јако смо задовољни што су наши савезници овде да нас подрже - рекао је командант Арто Реима, који је рођен на острву.

Децембарска ратна вежба укључивала је освајача опремљеног тешким оружјем и оклопним возилима који су стигли преко југоисточне луке Монту како би заузели и контролисали полуострво које повезује луку с остатком острва. Вежба се изводи у острвским шумама и путевима, у близини насељених кућа.

С друге стране ЕДЛ и француска јединица морају да зауставе инвазију и униште непријатељски радар. Како Естонци немају опрему за ноћно гледање - а сунце залази средином послеподнева - морају да се ослоне на Французе да их воде кроз мрак.

Estonija
Естонија / Извор: Профимедиа

Француска и Естонија имају одбрамбене везе од 2011. године

- Имамо софистицираније оружје, али естонске локалне јединице боље познају терен и имају више обавештајних података - рекао је капетан Флоријан, војни официр из мисије "Рис" који предводи лажне француске освајаче. Естонци могу да користе мрежу камера на острву за праћење кретања непријатеља. Следеће године ће различите француске војне јединице бити распоређене на вежбама ЕДЛ-а.

Проширена присутност у Естонији део је промене у француској одбрамбеној политици, док се војска повлачи из све непријатељски расположенијих постколонијалних афричких земаља и окреће се Европи. Почетком ове године, француска војска устројила је копнену команду за Европу. Француска је недавно послала додатну војну опрему за своје трупе у Естонији, укључујући 18 вишенаменских оклопних возила "Грифон", лака оклопна возила "AMX-10 РЦ" и вод од четири самоходне хаубице "Цезар."

- Партнерство иде добро. Француска војска се дугорочно смешта у источноевропским земљама. То је била потпуно непозната територија за све земље, не само за Француску - рекао је потпуковник Патрик Понцони, француски виши национални представник у регији, који такође представља копнену команду за Европу.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

Француска и Естонија имају одбрамбене везе од 2011. године. Естонија је 2018. године послала трупе у несрећну операцију "Баркхане", француску мисију у западноафричкој регији Сахел, у борби против џихадиста. За француску војску прелазак с ужарених афричких пустиња на смрзнуте обале Балтика захтева одређено прилагођавање.

- Научили смо да се скривамо и живимо у снегу, спавамо с ограниченим средствима - рекао је капетан Флоријан.

Опрема војске се прилагођава хладноћи, а војници су добили нове чизме. Због благе климе у Француској, обично су само алпске трупе навикле да делују по дубоком снегу.

- Све наше трупе мораће да буду искусне. У случају сукоба, ми бисмо се појавили овде и учествовали бисмо - рекао је потпуковник Понзони.