Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Док Меркелова покушава да СМИРИ ТРАМПА, њен коалициони партнер иде у госте ПУТИНУ!

17.03.2017. 17:01
Vladimir Putin i Angela Merkel
Владимир Путин и Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), баварска сестра Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), важи за својевољну и тврдоглаву, на шта су Баварци поносни. То показују и њихови спољнополитички излети, пише Дојче веле.

Ангажман баварског премијера и председника Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Хорста Зехофера није необичан – и премијери других немачких покрајина одлазе на службена путовања у иностранство. Притом је по правилу реч о типичним надлежностима покрајина: одржавање контаката са инвеститорима, кооперација поводом јубилеја или културни пројекти.

Има и састанака са водећим политичарима. Непосредно пре Зехофера, Русију је посетио градоначелник Берлина Михаел Милер, који се притом није састао са председником Владимиром Путином, истиче "DW".

ПОСЛЕ ТРАМПА - АПОКАЛИПСА! МРАЧНА ПРЕДВИЂАЊА о томе како ће свет изгледати већ 2021. године!

ТО ЋЕ БИТИ ЊИХОВА ОСВЕТА! Ердоган позвао Турке у Европи да рађају по петоро деце!

Традиција баварске спољне политике 

Међутим, Баварска следи свој пут. Слободна држава, како јој званично стоји у називу, хоће да води и спољну политику. И то не откако је Зехофер на функцији. Његов најчувенији претходник Франц-Јозеф Штраус седамдесетих и осамдесетих година из Баварске је водио посебну спољну политику. На велико незадовољство других немачких странака, он је имао прилично интензивне односе са војним диктатурама у Парагвају и Чилеу. Штраус је чак 1983. године одобрио и споран кредит Источној Немачкој (DDR), вредан неколико милијарди.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Ускоро и код Трампа? 

У Зехоферовом распореду су и друга путовања у иностранство. Крајем априла вероватно путује у Украјину, где ће се састати са председником Петром Порошенком. Разматра се и посета Доналду Трампу, али она још увек није договорена, иако се већ могло чути да састанак са Трампом покушава да се уговори преко немачких милијардера и бизнисмена. У томе заостаје за канцеларком Меркел.

Едмунд Штојбер, такође некадашњи премијер, пажњу је привикао када се 2001. године оштро успротивио чланству Турске у Европској унији. Од тога није одступао све до повлачења 2007. године. Традиционално добре односе Баварска има и са Русијом и Мађарском – дакле и пре Зехофера.Ангела Меркел ипак не попушта.

ШТА ЛИ СЕ СПРЕМА? Меркел у званичној посети Путину 2. маја!

Зехоферова спољна политика врхунац је достигла током велике избегличке кризе 2015/16. Путовао је у Москву, Варшаву, Софију и Будимпешту. Тамо је пронашао савезнике блиског духа и, за разлику од канцеларке, добио велику подршку када је говорио о „националном решењу“ – дакле увођењу горње границе за прихват избеглица. То га је охрабрило у спору са Ангелом Меркел.

Немачки шпијун УЗДРМАО односе Анкаре и Берлина, ТЕНЗИЈЕ расту! (ФОТО)

Али ни по том питању, ни по питању економских санкција ЕУ против Русије, Зехофер није могао да натера канцеларку на промену политичког курса – иако то увек изнова покушава. Ваља подсетити и на посету Путину у фебруару 2016. године, заједно са Штојбером. Срдачно руковање Штојбера и Путина наишло је на оштре критике – у време када је руско бомбардовање у рату у Сирији било у пуном јеку.

Баварске фирме посебно погођене санкцијама 

Уколико и на састанку 16. марта буде захтевао укидање санкција Русији уведених 2014. године, на Зехофера ће се гледати као на помагача Путинове пропаганде, цитира магазин „Шпигл“ једног високорангираног политичара Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Међутим, Зехофер неће одступити од свог става, између осталог и због тога што многе баварске компаније испаштају због санкција против Русије, које су продужене до средине 2017. године. На крају крајева, од укупно 5.500 компанија са немачким учешћем које су у Русији активне, из Баварске је више од једне четвртине. У поређењу са 2012, обим баварско-руске трговине прошле године је смањен са 13 на 7,5 милијарди евра.Заједно са Зехофером, у Русију путује и неколико чланова баварског кабинета, министарка привреде, министри пољопривреде и културе. Са њима ће поново бити и Едмунд Штојбер, као почасни председник ЦСУ.

УОЧИ САСТАНКА ТРАМПА СА МЕРКЕЛОВОМ: Немачка би могла да поднесе тужбу против САД?!

„Управо у оваква тешка времена, морали бисмо да разговарамо једни са другима, а не једни о другима. Само тако можемо да обезбедимо конструктивне перспективе за будућност“, изјавио је Зехофер уочи пута. Он је најавио и оснивање једне баварско-руске радне групе за привредна питања. Поред састанка са Путином, у плану је и састанак са градоначелником Москве Сергејом Собјанином. Зехохер ће разговарати и са више руских министара, али и са представницима невладиних организација.