Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Радев неће преоријентисати Бугарску према Русији!

14.11.2016. 10:32
Rumen Radev
Румен Радев / Извор: Реутерс

Опозициони кандидат Румен Радев победио је на изборима за председника Бугарске, премијер Бојко Борисов најавио је оставку.

 Опозициони кандидат Румен Радев победио је на изборима за председника Бугарске, премијер Бојко Борисов најавио је оставку, а Бугарска иде ка нестабилности, сматра уредник редакције "Дојче велеа" (ДВ) на бугарском Александар Андрејев, који међутим не верује да Радев намерава да Бугарску преоријентише ка Русији.

Он каже да ће резултат изборне победе бившег генерала Радева на председничким изборима у Бугарској бити нова нестабилност на граници између Турске и Европе коју потреса криза.

- И то не зато што је Радев проруски оријентисан, већ зато што ће земља у наредним месецима практично остати без владе. Много већи проблем је у томе што је Радев неискусан и националистички оријентисан и што је до сада политички био углавном беспомоћан и безбојан - објашњава Андрејев.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Он наводи да ће бугарски премијер Бојко Борисов, чија партија ГЕРБ припада породици европских народних партија, поднети оставку најкасније сутра зато што је његова кандидаткиња за председника државе Цецка Цачева потучена до ногу.

- Борисов је желео да за њу мобилише гласаче тако што је већ недељама претио оставком, али тиме није могао да надокнади њену непопуларност и безидејност. Сада је он упао у сопствену замку и мора да оствари своју претњу - пише Андрејев.

Додаје да су западни аналитичари више пута опомињали да ће Румен Радев, уколико буде изабран, водити проруску политику.

- Тај утисак створен је зато што је он кандидат проруске Социјалистичке партије и зато што је он фактички већ признао руску анексију Крима. Тај утисак, међутим, вара - тврди уредник редакције "Дојче велеа" на бугарском.

Андрејев саматра да се "политички наивне изјаве бившег генерала о томе коме припада Крим, као и о неопходности укидања санкција Русији, могу се објаснити искључиво његовим одсуством политичког искуства".

- Људи који га знају, сматрају да тај генерал који се школовао у САД и радио при НАТО, који течно говори енглески, немачки и руски, нема намеру да преоријентише спољнополитички курс Бугарске и да је удаљи од Европске уније и НАТО - оцењује он.

Међутим, по Андрејеву, "Радев са собом доноси другачију опасност".

Cecka Cačeva i Rumen Radev
Цецка Цачева и Румен Радев / Извор: Реутерс

- Као и највећи број бугарских официра, он је крути националиста који гаји традиционалне, бугарске предрасуде према суседној Турској, такође чланици НАТО. Осим тога, бугарско становништво се налази на рубу масовне хистерије у страху од могућег избегличког таласа из Турске. Девет од десет Бугара се плаши да ће Турска за избеглице отворити границе према Бугарској и да ће њихова земља бити преплављена десетинама хиљада Арапа и муслимана који су у Бугарској крајње непопуларни - пише Андрејев.

Он очењује да "нису случајно ултранационалисти пре недељу дана, са агресивном кампањом против странаца и избеглица, освојили 17 одсто гласова у првом кругу председничких избора".

- Радев је био права особа за многе бираче у оваквом времену: бивши генерал чврсте руке, који ће да затвори границу према Турској и који ће, ако треба, да се супротстави том суседу. Мада у Бугарској председник нема великог утицаја на политику, он ће поћи трагом Орбана и Качињског, те ће Бугарску повести у правцу држава Вишеградске групе - нарочито у времену када Бугарска буде без владе - каже Андрејев.

По мишљењу уредник редакције "Дојче велеа" на бугарском, "потрајаће неколико месеци док се не организују нови парламентарни избори, јер по уставу, председник државе Росен Плевнелијев не може да распише изборе у мандату који му истиче".

Rumen Radev
Румен Радев / Извор: Реутерс

- До нових избора ће земља која је поприлично нервозна, остати без стабилног политичког вођства. Долази и зимска сезона, са великим рачунима за грејање што Бугаре често истера на улице да демонстрирају. Можда је то и некакав циничан план Борисова - да остави људе неколико месеци да се крчкају у несигурности и страху, како би се он после вратио на белом коњу, као победник на изборима - сматра Андрејев.

Он тврди да "у случају да такав план постоји - он је изузетно опасан".

- Наиме, мешавина страха, несигурности и нетрпељивости према странцима, осећање сиромаштва и уверење да је Бугарска заборављена од Европе, у комбинацији са очекиваним масовним протестима који ће бити прожети национализмом, изузетно је експлозивна. И то директно на фрагилној граници између Турске и Европе коју потреса криза - закључује Андрејев.