Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДОКТОРИ ПОЗВАЛИ БАЈДЕНА НА ТЕСТ МЕНТАЛНЕ СПОСОБНОСТИ: "Заборавља где је, шта ради, не може да се сети имена, а КОНТОЛИШЕ НУКЛЕАРНЕ КОДОВЕ У ЗЕМЉИ!"

09.02.2024. 23:18
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Доктори забринути за здравље председника САД.

Медицински професионалци упутили су позив америчком председнику Бајдену да полаже тест менталне способности након што је у четвртак опасан извештај специјалног тужиоца Роберта Хура открио да 81-годишњак не може да се сети основних чињеница о свом животу и каријери.

ПАЛА НА ВОЗАЧКОМ, А НИЈЕ НИ УПАЛИЛА АУТОМОБИЛ: Разлог је невероватан, "Била је жалосна и у сузама, цела ситуација је сулуда!"obuka

ПАЛА НА ВОЗАЧКОМ, А НИЈЕ НИ УПАЛИЛА АУТОМОБИЛ: Разлог је невероватан, "Била је жалосна и у сузама, цела ситуација је сулуда!"

БОГАМИ, БИЋЕ РАТА?! Ситуација може врло лако да прокључа, оба КАНДИДАТА прогласила ПОБЕДУ!Rat

БОГАМИ, БИЋЕ РАТА?! Ситуација може врло лако да прокључа, оба КАНДИДАТА прогласила ПОБЕДУ!

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ НА ПОПУЛАРНОМ СКИЈАЛИШТУ: Чувени спортиста излетео са стазе, хеликоптером хитно пребачен у болницу (ВИДЕО) helik

ЈЕЗИВЕ СЦЕНЕ НА ПОПУЛАРНОМ СКИЈАЛИШТУ: Чувени спортиста излетео са стазе, хеликоптером хитно пребачен у болницу (ВИДЕО)

У извештају Хура, објављеном у четвртак, Џо Бајден је оцењен као превише сенилан да би био кривично гоњен због његовог погрешног задржавања поверљивих докумената и напомиње да се главнокомандујући "не сећа када је био потпредседник" и "не сећа се, чак ни у року од неколико година, када му је умро син Бо" током два дана интервјуа у октобру, преноси "Њујорк Пост".

 - Нешто није у реду, па чак и ако је незнатно, то се мора објаснити јавности - рекао је за "Пост" др Стјуарт Фишер, лекар примарне неге у старачком дому у Бронксу.

- Не само да Бајден има неку слабост, већ је одложио извођење објективних доказа - додао је интерни медицински експерт, тврдећи да "нико не може да прогута" председникову одбрану о његовом сећању.

Извештаји Беле куће показују да је "способан за своју функцију"

Упркос томе што је најстарији председник у историји САД, Бајден је одбио да уради тестове менталне оштрине упркос поновљеним позивима његових критичара да то уради – као и доследним анкетама које показују да већина Американаца дели те забринутости.

Резултати Бајденовог последњег физичког прегледа, које је Бела кућа објавила у фебруару прошле године, описали су главног извршног директора као "способног да успешно обавља дужности председништва", али нису помињали когнитивни тест или процену његовог ментална спремност.

 Бајден има "симптоме" који би могли да укажу да пати од "заразне болести или умора", додао је Фишер, који је нагласио да он није Бајденов лекар и да његове изјаве не представљају дијагнозу.

- Не знам како овај човек може да има нешто више од благог распореда - додао је доктор, "јер што се више гура тело од 81 године — теже реагује".

"Заборавља где је, неразговетно говори..."

Посланик Рони Џексон (Р-Тексас), лекар оба бивша председника Барака Обаме и Доналда Трампа и члан медицинске јединице Беле куће под председником Џорџом В. Бушом, рекао је за "Њујорк Пост" да би, ако Бајден избори демократску председничку номинацију, требало да "100 одсто" мора да се подвргне тесту менталне способности пре општих избора.

- Није му потребан когнитивни скрининг тест. Потребна му је стварна когнитивна батерија тестова, објективно урађених, стављених на папир и обавештених америчком народу од стране његовог лекара - навео је Џексон и додао:

 - Не постављам дијагнозу. И не кажем да има Alchajmerovu или мултиинфарктну деменцију или Паркинсонову или било шта друго. Али има когнитивне проблеме који су у складу са његовим годинама не хода са лакоћом, неразговетно говори, заборавља где је, шта ради, не може да се сети имена, не може да се сети датума — то није неко који би требало да контролише нуклеарне кодове у овој земљи и да контролише нашу судбину у иностранству - додаје Џексон и наводи да је "говорио о његовом стању, као и да нема когнитивне способности да води државу".

"Не можете онда бити главнокомандујући"

Хуров извештај је такође ставио демократе у незавидну позицију да морају да бране Бајденову способност да обавља функцију на основу одлуке да га не оптужи, а игноришући разлог за то, према Џексону, наиме да је "он превише ментално и когнитивно неспособан да би могао да издржи суђење".

- Ако сте превише некомпетентни и превише когнитивно оштећени због својих година да бисте се одбранили од ових оптужби — ако је оптужен - онда се апсолутно, позитивно, подразумева да не би требало да будете главнокомандујући - додао је посланик.

 Чувени неурохирург др Бен Карсон, бивши секретар за становање и урбани развој при председнику Доналду Трампу, такође је за "Њујорк Пост" изразио забринутост због Бајденовог здравља.

- Као неко ко зна нешто о људском мозгу, ментални пад Џоа Бајдена је очигледан већ неколико година. Јучерашњи извештај, синоћња конференција за новинаре и тренутно стање у синдикату додатно доказују ту тачку. Наша јужна граница је под опсадом, у току су два велика глобална сукоба, а наш правосудни систем је постао наоружани крак председникове кампање. Американци би требало да се питају ко води државу? - навео је Карсон.

Карсон је раније изјавио да верује да Бајден има знаке деменције, с обзиром на председниково агресивно држање, очигледну конфузију и проблеме са његовим говором.

"Прављење гафова је једно, али..."

Др Артур Олива, психијатар са Универзитета у Луисвилу, написао је на X (Твитер) платформи да је, као демократа, био "забринут" због Хуровог извештаја и тврдио да би потпредседница Камала Харис била најбоља опција да замени Бајдена на листи демократа.

- Ово је најзабрињавајућа вест коју сам чуо о Бајдену. Прављење гафова током говора или саплитање око речи је једно, али је његово памћење оправдано лоше. Обично се прво губи краткорочно памћење људи, али проблеми са памћењем када је он ВП је лош - написао је Олива.

 Бајден је често нападао, јавно и приватно, о питању његових година, понављајући да би амерички народ требало да га "пази" када одлучује да ли је ментално способан за функцију.

У четвртак увече, Бајден се журно заказао за појављивање у Белој кући како би одговорио на извештај Хура, одсецајући окупљене новинаре док је покушавао да одбрани своје ментално стање.

- Моје памћење је добро - Бајден се обрушио на једног новинара, рекавши другом: "Моје памћење је тако лоше, пустио сам те да говориш. Ја сам добронамеран, ја сам старији човек и знам шта дођавола радим - додао је председник.

Бела кућа тврди да су Хурове тврдње о Бајденовом сећању "нетачне" и да је главнокомандујући био заокупљен одговором САД на напад Хамаса на Израел 7. октобра, који се догодио дан пре него што је председник први пут сео са испитивачима специјалног тужиоца.

Забринутост око Бајденових година није ограничена на његово сећање.

Председник је претрпео неколико падова током свог мандата, укључујући пад на позорници на почетним вежбама Ваздушне академије у Колораду и пад са бицикла на одмору у Делаверу.

Извештаји такође показују да је Бајден одлучио да иде малим степеницама када се укрцава у "Аир Форце Оне" како би избегао потенцијално оклизнуће, и одлучио је да носи патике за додатну удобност последњих месеци.

Бајденови потенцијални противници у 2024. години Доналд Трамп (77) и Ники Хејли (52) дуго су позивали политичаре да полажу тестове менталне способности, а извештај Хура их је подстакао да понове те захтеве.

- Бајден неће бити ништа оштрији у новембру - рекао је Трампов виши саветник Џејсон Милер за "Њујорк Пост", док је Хејли објавила видео у којем истиче да се становници Јужне Каролине слажу са њеним залагањем за тестове менталне способности за политичаре старије од 75 година.

Још један изазивач Бајдена 2024., представник Деан Филипс, чија је примарна кампања била усредсређена на Бајденов ментални пад, рекао је да је четвртак назвао "још једним тужним даном за Америку, а посебно за председника Бајдена и његову породицу".

- Већ суочен са најнижим бројем одобрења у модерној историји и губљењем у свакој од кључних држава на бојном пољу, овај извештај је скоро предао изборе 2024. Доналду Трампу ако је Џо Бајден демократски кандидат. И позивам колеге да се суоче са истином - рекао је Филипс у изјави за "Њујорк Пост".

Извор: Србија Данас/Блиц/Марија Сушић/М.А.