Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАМП СЕ ВРАЋА НА ФУНКЦИЈУ ПРЕДСЕДНИКА САД? Републиканац има план за уништење Бајдена, 2024. кључна за све

17.11.2021. 10:15
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Džo Bajden i Donald Tramp
Џо Бајден и Доналд Трамп / Извор: Фото: Профимедиа/СД/илустрација

Актуелни шеф Беле куће све више губи подршку Американаца

Бивши председник САД Доналд Трамп планира велики повратак на изборима 2024. године, а његов утицај над Републиканском странком сваки дан је све интензивнији.

ОВАКО НИЈЕ БИЛО НИ НА ПОЧЕТКУ ПАНДЕМИЈЕ - ДА ЛИ НАС ОВО СВЕ ЧЕКА!? Европска држава ускоро уводи обавезно НОШЕЊЕ МАСКЕ У КУЋИ

ОВАКО НИЈЕ БИЛО НИ НА ПОЧЕТКУ ПАНДЕМИЈЕ - ДА ЛИ НАС ОВО СВЕ ЧЕКА!? Европска држава ускоро уводи обавезно НОШЕЊЕ МАСКЕ У КУЋИ

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА КОЈУ КОРОНА УНИШТАВА: Немачка има рекордан број ЗАРАЖЕНИХ

ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА КОЈУ КОРОНА УНИШТАВА: Немачка има рекордан број ЗАРАЖЕНИХ

ОБЕЋАЛИ ДА ЋЕ БРИНУТИ О ЊОЈ, ПА ЈЕ УБИЛИ: Усвојили ћерку којој су лепили траку преко уста, затварали је у КАВЕЗ за псе

ОБЕЋАЛИ ДА ЋЕ БРИНУТИ О ЊОЈ, ПА ЈЕ УБИЛИ: Усвојили ћерку којој су лепили траку преко уста, затварали је у КАВЕЗ за псе

Најновији његови потези су претње одмаздом републиканских заступника у Доњем дому и Сенату, који су се дрзнули и подржали инфраструктурни план актуелног председника Џоа Бајдена.

Бајден је суочен са бројним проблемима и очајнички му треба значајна победа у очима јавности. Глобална пандемија коронавируса и светски поремећаји у ланцу снабдевања довели су до пада економских активности и пораста инфлације у САД-у, држави где већину бирача примарно занима живе ли боље или лошије него пре.

Анкета коју су спровели Еј-би-си њуз и Вашингтон Пост у недељу показала је да Бајден тренутно ужива подршку тек 41 одсто Американаца, а већина верује да се недовољно фокусира на питања која су њима најбитнија.

Бајденова победа

Инфраструктурни план вредан билион долара који је прекјуче свечано потписан у Вашингтону, представља одређену политичку победу за Бајдена који је на своју страну, бројним компромисима, успео да придобије 13 републиканаца у Доњем дому и чак 19 у Сенату који су подржали његов закон, а међу њима је и вођа републиканаца у Сенату Митч MekKonel.

Бајден ту победу жели да представи као успех компромиса, као пример онога што Америка жели да постигне када се одбије да се подели по страначким линијама.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Међутим, просечног ће гласача занимати само шта тачно тај закон значи за њега. А чињеница је да ће се последице видети тек у годинама које следе, сигурно не на време до избора наредне године. Дотад ће светски поремећаји, над којима Бајден нема никакву контролу, свакодневно урушавати његов рејтинг и изборне шансе његове странке.

Трамп, који жели поново да се кандидује и да победи 2024. године, у међувремену успоставља атмосферу апсолутне лојалности у странци. Сваки од заступника који је гласао за Бајденов план, према Трамповим претњама, добиће противкандидата у својој изборној јединици, којег ће Трамп подржати како би уклонио нелојалног преступника. Назива их РИНО - они који су републиканци само по имену.

Губитник

Један од њих је и конгресмен из савезне државе Охајо, Ентони Гонзалез, који је у недељу позвао страначке колеге да раскрсте са Трампом.

- Видим, у основи, особу која више не би требало да служи због онога што је учинила 6. јануара - изјавио је Гонзалез.

- Али, видим и некога ко је велики политички губитник. И не знам зашто би га пратио било ко ко жели да победи на изборима у будућности. Не разумем то, етички. Сигурно не разумем ни политички. Ниједно од тога нема смисла - додао је.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Међутим, Гонзалез је у мањини. Републиканска странка сада је готово у потпуности Трампова странка, а један од кључних критеријума по којима Трамп оцењује оданост чланова странке јесте признају ли Бајдена као победника избора.

Вишеструко поновљена лаж како су избори украдени сада је лакмус-тест држе ли се заступници Трампове стране или су вољни рискирати његов бес. Ради се о лажи у коју већ верује и две трећине републиканских гласача, иако нико, па чак ни бројне републиканске комисије, није успео да пронађе доказе раширених изборних превара које би ишле на руку Бајдену.

У страху од побеснелог бившег председника све више републиканаца пажљиво бира своје речи када говори о њему, о догађајима 6. јануара, као и о изборној превари.

- Председник Трамп доноси много енергије странци - рекао је у недељу сенатор Џон Барасо из Вајоминга.

- Не слажем се са председником Трампом у свему. Слажем се око политике која је довела до најбоље економије током мог живота и наставићу да подржавам ту политику - рекао је.

Избори

Иако није било доказа да су демократе покушале да украду претходне изборе, све је више забрињавајућих назнака да би републиканци могли то да покушају на следећим. Широм САД-а, поготово у државама које су 2020. године Бајдену донеле квоте, доносе се нови закони чији је циљ да се ограничи право на бирање америчким грађанима.

У истим тим државама бирају се и нови чланови у државна изборна тела, а мењају се и закони о томе која су њихова овлашћења при пребројавању гласова.

Републикански државни секретар савезне државе Џорџије, Бред Рафенспергер, постао је познат након што је одбио да послуша Трампа који му је наложио да ''пронађе 11.780 гласова" за њега како би победио Бајдена у тој савезној држави. Трамп је сада за његову позицију подржао Џодија Хајсеја, заступника који је био међу 147 републиканаца који су у Конгресу одбили да прихвате изборне резултате.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Од 15 републиканских кандидата који се такимиче за државне секретаре у пет кључних савезних држава, њих чак десет су поборници теорије да су избори покрадени. Закони донети у Аризони, Џордћији, Мичигену, Висконсину и Тексасу циљају што је више могуће да смање излазност гласача у срединама са демократским гласачима.