Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОКОНЧАНА ЖУСТРА БОРБА У НЕШВИЛУ! Трамп и Бајден немилосрдно ударали један на другог, пале тешке оптужбе! (ФОТО/ВИДЕО)

23.10.2020. 03:08
Пише:
Србија Данас
Tramp i Bajden
Трамп и Бајден / Извор: Фото: Танјуг/Поол виа АП/Јим Боург

Страховит окршај пред изборе 3. новембра

Председнички кандидат из редова Републиканаца Доналд Трамп и председнички кандидат из редова Демократа Џо Бајден одмерили су снаге у последњем ТВ дуелу уочи предстојећих председничких избора у САД који ће бити одржани 3. новембра.

Претходна дебата завршена је после низа упадица и међусобног прекидања двојице кандидата. Чим би Бајден нешто хтео да каже, Трамп би га "поклопио" својим аргументима, а ни Бајден није остао дужан.  Крајем септембра је дебата трајала дуже од фудбалске утакмице, више од 90 минута. Многи су је окарактерисали као најгору икада.

Међутим, овог пута, независна Комисија за председничке дебате утишала је микрофон сваког кандидата док је онај други говорио два минута у одговору на шест питања која се тичу актуелних тема. Питања за двојицу кандидата је припремила модераторка Кристен Велкер са "НБЦ News" - а (Ен-Би-Си њуза).

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Међу темама дебате били су проблеми настали током пандемије коронавируса, климатске промене, расни немири који потресају месецима уназад САД, муслимани, спољна политика, национална безбедност, социјална угроженост, питања везана за здравство, Обамакер, проблем имиграната из Мексика и Латинске Америке, Русија, Иран, Северна Кореја...

03:05
Почела је завршна дебата у Нешвилу

Завршна председничка дебата 2020. између председника Трампа и демократског председничког кандидата Џоа Бајдена управо је започела у Нешвилу.

Трамп улази у расправу којој је потребно велико уздржавање које ће променити путању трке јер заостаје за Бајденом и према националним анкетама и у кључним државама које ће одредити да ли има шансу да победи путем Електорског колегијума.

03:12
Трамп и Бајден о коронавирусу

Прво питање односило се на нагли пораст случајева коронавируса широм земље.

Трамп је представио шаролику слику у земљи, рекавши да је умрло мање људи него што се предвиђало неким пројекцијама, док је Бајден нагласио да је 220.000 Американаца мртво.

- Ускоро ћемо ући у мрачну зиму, у мрачну зиму, а он нема јасан план - рекао је бивши потпредседник.

Трамп је сугерисао да ће недавни скок оболелих "ускоро нестати".

- Имун сам - рекао је, додајући.

- Све више људи постаје све боље.

Трамп је такође промовисао могућност употребе вакцине против вируса, рекавши да ће једна бити "најављена за неколико недеља".

Када га је притиснула Кристен Велкер, повукао се, рекавши да његова изјава није "обећање". У ствари, његов властити директор ЦДЦ-а, Роберт Редфилд, предвидео је да већина америчке јавности неће имати приступ вакцини до касног пролећа или лета следеће године.

- Очекивало се да ће 2,2 милиона људи умрети - рекао је председник Доналд Трамп који је од самог почетка дебате почео да се користи статистиком.

03:20
Кина и коронавирус

Председник Трамп је последњих месеци критиковао Кину због пандемије коронавируса, али је похвалио кинеског лидера Си Ђинпинга како се месецима бавио смртоносном болешћу на почетку избијања пандемије.

Како су се случајеви Covid-19 први пут почели појављивати у Сједињеним Државама, Трамп је изразио високу захвалност Сијевом поступку са избијањем пандемије у Кини и више пута је рекао да су САД по том питању у блиској сарадњи са Пекингом.

- Мислим да су то решили професионално и мислим да су изузетно способни и мислим да је председник Си изузетно способан и надам се да ће то бити решено - рекао је 13. фебруара.

Трампов став према Пекингу почео је временом да се мења.

- Мало сам узнемирен због Кине, бићу искрен са вама, јер колико год волим председника Сија и колико поштујем земљу и дивим јој се - имам велико дивљење према земљи, и ономе што су учинили у кратком временском периоду. Али требало да нас упозоре на ово - рекао је 22. марта.

Ипак, чак и док су случајеви у САД-у нагло расли, а Трампов гнев према Кини растао, он своје акције није усмерио на Пекинг већ на Светску здравствену организацију.

Трамп је рекао да зауставља финансирање организације средином априла и најавио своју намеру да се повуче из СЗО у мају након што је рекао да "није успела да изврши тражене и преко потребне реформе".

Трамп је осудио амерички допринос СЗО - 400-500 милиона долара - у поређењу са кинеским и доследно је оптуживао организацију да помаже Кини у наводном прикривању порекла вируса и омогућавању његовог ширења.

У јулу је званично покренуо повлачење САД-а из СЗО, које ће бити завршено следећег јула. Трамп је прошле недеље рекао да не може да каже када је последњи пут разговарао са кинеским колегом. 

- Већ неко време нисам разговарао с њим, јер не желим да разговарам с њим - рекао је Трамп.

03:32
Бајден: "Свако ко је одговоран за толико умрлих не би требало да остане на месту председника"

Демократски кандидат за председника Џо Бајден отворио је у четвртак завршну расправу на општим изборима указујући да је поступање председника Доналда Трампа са пандемијом коронавируса у Сједињеним Државама требало да гарантује да ће у новембру бити лишен функције председника.

- Не желите да чујете ништа друго што ћу рећи вечерас, чујте ово - Свако ко је одговоран за непреузимање контроле, заправо,  каже да не преузима никакву одговорност у почетку, свако ко је одговоран за толико смртних случајева не би требало да остане на месту председника Сједињених Америчких Држава - рекао је Бајден, позивајући се на Трампа, рекавши новинарима да Трамп не преузима одговорност за вирус.

- Осигурао бих да поставимо националне стандарде како да отвориимо школе и отворимо предузећа како бисмо били сигурни и дамо им средства, финансијска средства да могу да раде - рекао је Бајден.

Бивши потпредседник такође је упозорио да најгори талас вируса тек треба да дође, рекавши да ће земља ускоро "ући у мрачну зиму", а Трамп "нема јасан план и нема изгледа да ће бити доступна вакцина за већи део америчког народа пре средине следеће године".

Коронавирус је доминирао општим изборима, а гласачи су анкетарима и новинарима рекли да им је то најважније питање док размишљају за кога да гласају у новембру.

03:45
Бајден: Трамп каже како треба да научимо да живимо са коронавирусом, али "људи уче да умиру са њим"

Демократски кандидат за председника Џо Бајден напао је председника Доналда Трампа због наводне одговорности око избијања пандемије коронавируса у Сједињеним Државама.

- Трамп каже да треба да научимо да живимо са тим, али људи уче да умиру са тим - рекао је Бајден.

 До тога је дошло након што је председник Трамп тврдио да није рекао да ће се пандемија ускоро завршити, већ да Американци "уче да живе са тим и да немају избора".

- Кажете људима да је сада опасно? Шта треба да ураде у вези с опасношћу? И кажете да не преузимате никакву одговорност - напао је Бајден Трампа.

03:57
Трамп и Бајден о здравственој заштити Американаца

Трамп и Бајден о здравственој заштити Американаца

Председник Трамп и бивши потпредседник Џо Бајден имају врло различите ставове о томе како да поправе оно што није у реду са националним здравственим системом, а њихове разлике су приказане у вечерашњој расправи.

Трамп је већ више пута нагласио рекао да ће открити план замене за "Обамакер" који ће наставити да штити оне који остварују услове за то. Међутим, то још увек није учинио.

Уместо тога, његова администрација указује на низ здравствених мера чији је циљ смањење цена лекова и инсулина, побољшање лечења болести бубрега, ширење приступа алтернативним плановима у односу на "Обамакер" и повећање транспарентности болничких цена, између осталог.

Неки од ових напора су усвојени, али други остају у фази предлога или су их блокирали судови.

С друге стране, Бајден жели да прошири покривеност и повећа приступачност Обамакера па га чак треба и надоградити. 

04:10
Трамп: Имам "веома добре односе" са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном

Председник Трамп је рекао да има "врло добар однос" са севернокорејским диктатором Ким Џонг Уном.

- Имам врло добар однос са њим. Другачији тип, али вероватно исто мисли о мени. Ми имамо другачију везу. Имамо врло добре односе. И нема рата - рекао је Трамп на завршној председничкој дебати.

Бивши потпредседник Џо Бајден у међувремену је критиковао Трампа због легитимисања "диктатора" и затворене нације, која је већ дуго глобална претња због својих "суманутих кршења људских права и нуклеарних амбиција".

- Говорио је о свом добром пријатељу који је силеџија и говори о томе како нам је боље. И они имају много боље ракете, које могу много лакше доћи до америчке територије него икад раније - рекао је Бајден.

Бајден је током расправе рекао да ће се састати са севернокорејским лидером "под условом да се сложи да ће смањити свој нуклеарни капацитет".

- Корејско полуострво требало би да буде зона без нуклеарне енергије - рекао је Бајден.

Трамп је ушао у историју као први амерички лидер који је крочио у Северну Кореју и одржао састанке на врху са Ким Џонг Уном.

- Добар однос са лидерима других земаља је добра ствар - рекао је Трамп.

- То је као да кажемо да смо имали добар однос са Хитлером пре него што је он заправо напао Европу - рекао је Бајден.

04:17
Трамп и Бајден су одговарали на недавне вести о наводном мешању Ирана и Русије у изборе

Од обојице председничких кандидата затражено је током дебате да одговоре на недавне вести да су Иран и Русија прибавили информације о регистрацији бирача из САД-а у покушају да се умешају у изборе.  Демократски кандидат за председника Џо Бајден је рекао:

- Јасно сам рекао, да ће свака земља, без обзира која се умеша у америчке изборе платити цену. Они ће платити цену ако будем изабран - наставио је Бајден, посебно мислећи на мешање Кине, Русије и Ирана. Они се мешају у амерички суверенитет. То је оно што се догађа - запретио је Бајден.

04:26
Трамп и Бајден се не слажу по питању имиграције

Трамп против Бајдена о имиграцији: Ево како се упоређују њихови ставови

На првој демократској председничкој дебати у јуну 2019. године, Бајден је рекао да имигранти без докумената и без кривичне евиденције "не би требало да буду фокус депортације".

У интервјуу за CNN у јулу 2019. године, Бајден је рекао да се противи декриминализацији преласка границе без документације, што подржавају и други кандидати на терену.

- Мислим да би људи требали да стану у ред, али ако људи долазе јер заправо траже азил, требало би да имају прилику да изнесу свој случај - рекао је Бајден.

Током своје кампање 2016. године, Трамп је предложио изградњу зида дуж америчко-мексичке границе и поставио га као начело своје имиграционе политике као председник.

Након ступања на дужност, издао је наредбу којом се на 90 дана обуставља улазак људи из већег броја муслиманских земаља; налог је прошао кроз неколико понављања на суду пре него што је прихваћен.

Политика администрације "нулте толеранције" у 2018. години - кривично гоњење одраслих који су илегално прешли границу - резултирала је хиљадама породичних раздвајања на граници док су родитељи били притварани.

04:33
"Бајденкер": Бајден изнео свој план здравствене заштите пошто је Обамакер нападнут

Упитан шта ће учинити ако Врховни суд у новембру укине Закон о приступачној нези, Бајден је изразио свој план да се надогради закон, познатији као "Обамакер", додавањем опције јавног здравственог осигурања. То ће "постати Бајденкер", рекао је бивши потпредседник, наговештавајући да ће покушати да донесе побољшану верзију садашњег закона.

Бајден је такође одбацио тврдње да жели да донесе социјализовани лек у Сједињене Државе. Бајден се жестоко ангажовао против "Медицаре фор All", прогресивног плана да осигура сваког Американца као део владиног система, током примарне кампање и назвао је Трампову тврдњу "смешном".

- Људи заслужују доступну здравствену заштиту и тачка - рекао је.

- Предлог Бајденкера то предвиђа - рекао је он.

04:46
Трамп: "Џо, кандидовао сам се због тебе"

Председник Трамп је критиковао бившег потпредседника Џоа Бајдена и бившег председника Барака Обаму због тога што су током два мандата у Белој кући урадили "лош посао".

- Џо, кандидовао сам се због тебе. Ушао сам у трку сам због Барака Обаме. Јер си лоше урадио посао. Да сам мислио да си добро обавио посао, никада се не бих кандидовао - рекао је Трамп.

Док је Бајден говорио о свом плану расне политике и реформу кривичног права, Трамп је оптужио бившег потпредседника да током свог мандата у Белој кући није чинио "ништа".

- Зашто то нисте учинили пре четири године, чак и мање од тога? Били сте потпредседник. Стално причате о свим тим стварима које ћете радити - додао је Трамп.

04:52
Разговор се претворио у спаринг Трампа и Бајдена око тога ко је расиста

Разговор се претворио у спаринг Трампа и Бајдена око тога ко је расиста

Председнику Доналду Трампу и Џо Бајдену постављено је провокативно и важно питање о раси.

 Да ли могу да разумеју зашто црни родитељи уче децуо томе како да се опходе током сусрета са полицијом?

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Фото: Танјуг/АП

Трампов инстинкт био је да инсистира - опет - да је за Афроамериканце учинио више од било ког претходног председника од Абрахама Линколна - и да напада Бајдена због његовог досијеа, укључујући и оптужбе за криминал из 1990-их. Није се посебно позабавио питањем.

Али када га је модераторка Кристен Велкер, која је и сама Афроамериканка, притиснула због оклевања да осуди супремацију белаца, Трамп је храбро изјавио:

- Ја сам најмање расистичка особа у овој соби - рекао је Трамп.

04:59
Трамп: Ненси Пелоси плеше на улицама Кинеске четврти

Председник Трамп је тврдио да је председница Дома Ненси Пелоси "плесала на улицама у кинеској четврти у Сан Франциску", након што је његова администрација усвојила ограничења за путовања из Кине.

05:00
Ево ко је највише говорио током вечерашње дебате

На крају вечерашње последње председничке дебате, председник Трамп задржао је слично вођство у времену излагања које је одржавао током расправе, говорећи још отприлике три минута дуже од бившег потпредседника Бајдена.

Трамп је говорио укупно 41:16 минута, док је Бајден говорио 37:53 минута.