Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО КАКО СУ СВЕТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНЕЛИ ВЕСТ О ХАПШЕЊУ ТРАМПА: Бивши лидер САД поручио - "Наша земља иде у пакао!"

05.04.2023. 20:16
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Фото: Tanjug/AP/Andrew Kelly

Оптужница против Трампа продубиће велики јаз у Америци?!

Бивши амерички председник Доналд Трамп саслушан је у уторак на суду на Менхетну, где је оптужен за 34 кривична дела везана за тајне исплате новца, међу којима су и оне уплаћене глумици из филмова за одрасле Сторми Данијелс и Плејбој зечици Карен Мекдугал. Он се изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних докумената које му се стављају на терет.

"600 МЕТА И ТО ЈЕ ТО" Израелски обавештајац објаснио сценарио нуклеарног рата Русије и САД (ВИДЕО)

"600 МЕТА И ТО ЈЕ ТО" Израелски обавештајац објаснио сценарио нуклеарног рата Русије и САД (ВИДЕО)

УКРАЈИНСКИ АВИОН СЕ СРУШИО У РУСИЈИ: Пилот приведен, огласила се ФСБ (ФОТО)

УКРАЈИНСКИ АВИОН СЕ СРУШИО У РУСИЈИ: Пилот приведен, огласила се ФСБ (ФОТО)

ДРАМА У МОСКВИ! Гори зграда Министарства одбране (ВИДЕО)

ДРАМА У МОСКВИ! Гори зграда Министарства одбране (ВИДЕО)

У оптужници, која је отпечаћена после Трамповог изјашњавања, тврди се да је бивши председник био умешан у заверу за подривање интегритета избора 2016. године, кроз низ исплата чији циљ је био да се сузбију тврдње које би могле да нанесу штету његовој кандидатури. Исплате, како је саопштено, биле су део "незаконитог плана да се идентификују и сузбију негативне информације које би могле да подрију његову кампању за председника".

Судија Хуан Мерчан, који води поступак против бившег председника САД Доналда Трампа у Њујорку, заказао је следеће саслушање за 4. децембар, отприлике два месеца пре званичног почетка републиканских примарних избора за председничку трку 2024. године.

Привођење Трампа и његово појављивање пред судом сматра се догађајем без преседана у америчкој историји. Стивен Колинсон пише у својој анализи за CNN да је постојао страх да ће Трамп реаговати бесно, што би унело још дубље поделе у нацију и подстакло нова превирања која би могла додатно да наштете кључним политичким и правосудним институцијама. Али, Трамп је био тих у судници, једва да је прозборио да "није крив" и није хтео да разговара са новинарима након саслушања.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Фото: Танјуг/Стевен Hirsch/New York Пост/АП

Међутим, кад се поново нашао у безбедном окружењу свог одмаралишта Мар-А-Лаго на Флориди, био је спреман на паљбу. Рекао је да "никада не би помислио да би се тако нешто могло догодити у Америци" и да је једини злочин који је починио био "да неустрашиво брани нашу нацију од оних који желе да је униште". Изразио је бес и због "прогона" од када је покренуо своју кампању 2016. Он је такође осудио упад ФБИ на његов посед 2022, кад су заплењена поверљива владина документа у његовој вили на Флориди, што је потенцијално озбиљнија истрага од ове тренутне на Менхетну.

- Наша земља иде у пакао. Свет нам се већ смеје из много других разлога – рекао је он.

Бесна Трампова реакција на те случајеве показује да је све више забринут због своје рањивости док тужиоци у одвојеним истрагама испитују његов покушај да украде изборну победу од Џоа Бајдена у Џорџији 2020, његово гомилање поверљивих папира и наводно подстицање на немире уочи упада у Капитол хил 6. јануара 2021. Са неколико истрага које су близу свог краја, постоји и могућност да би Трамп ускоро могао да се суочи са још више оптужница.

Stormi Danijels
Сторми Данијелс / Извор: Профимедиа

Дан кад је бивши председник оптужен за злочин биће заувек запамћен, али могао би се видети и као почетак злокобног процеса за Трампа пре него као историјска кулминација, пише Колинсон.

Са месецима до избора републиканског кандидата за председника – Трамп је у марту обећао наставак председничке кампање чак и ако буде оптужен – немогуће је знати како ће се догађаји од уторка надаље развијати.

Иако се до сада показало да што је Трамп екстремнији, то је популарнији код своје базе гласача, екстремизам који је испољио у уторак увече пред телевизијском публиком у ударном термину управо је она врста радикализма који је допринео разочаравајућим резултатима републиканаца на изборима 2020 и средњемандатним 2022, истиче Колинсон.

- Волео неко Трампа или не, спектакл бившег председника који се појављује у судници на Менхетну да одговара за кривичне оптужбе трагичан је из историјске перспективе. То заувек блати и умањује председничку канцеларију, а тиме и саму нацију - рекао је "Њујорк тајмсу" маркетиншки стручњак Марк Гоудс.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Шел Селигсон, бивши јавни бранилац, рекао је да Трамп, као и сви други оптужени, има право на претпоставку да је невин.

- Нека чињенице говоре саме за себе – рекао је он.

Арнолд Меклур, уредник и издавач из Пенсилваније, запитао се "да ли се ствари овако раде у Њујорку".

- Да ли изаберете политичку фигуру коју мрзите и копате по њеној прошлости док не нађете нешто да изградите (кривични) случај на томе? Постављате опасан преседан. Моји пријатељи кажу да сте нас претворили у "банана републику", где је уобичајено да се нападају бивши лидери. Прва икад оптужница Менхетна против бившег председника ставила је председника Бајдена и сваког будућег председника и будућност наше земље у опасност. Срамите се – поручио је Меклур.

Анкуш Хардори, бивши федерални тужилац, слаже се да оптужнице против бивших председника постављају опасан преседан. Историјска појава Трампа пред судом доминирала је насловним странама светских медија.

Тако је "Гардијан" пренео дешавање на насловници под насловом: "Трамп се изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице у случају мита", истичући наређење судије да се бивши председник уздржи од реторике која би могла да подстакне цивилне немире.

Магазин "Тајм", који је зарадио репутацију култним насловницама током Трамповог мандата, у уторак је имао једноставан наслов: "Без преседана".

"Вашингтон пост" је, попут "Гардијана", срочио наслов у: "Трамп се изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице".

"Тајмс" је био језгровитији. "Трамп на оптуженичкој клупи", наслов је овог листа чији су дописници описали како је "Трамп каменог лица пуштен из притвора након једносатног саслушања уочи суђења које ће се вероватно догодити следеће године".

Немачки "Тагешпигл" објавио је слику Трампа како улази у судницу под насловом "Ништа сем истине?", док је "Њујорк тајмс" у чланку насловљеном "Трамп оптужен за 34 кривична дела" навео да је окружни тужилац упро на исплате звезди филмова за одрасле, "Плејбој" манекенки и портиру.

"Трамп у оку Сторми", наслов је "Мирора" који се односи на игру речи – "сторм" је на енглеском "олуја".

Шпански "Ел Паис" пише да је "Трамп оптужен за 34 злочина", уз слику бившег председника уз судници окруженог адвокатима.

"Њујорк дејли њуз" посветио је читаву насловницу слици бившег председника уз наслов "Ухапшен".

Италијански "л’Опинионе" пропратио је догађај уз наслов "Најдужи Трампов дан". Већину њихове насловне стране заузела је фотографија Трампа.