Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАНБРАЧНО ДЕТЕ, ПЛЕЈБОЈ ЗЕЧИЦА И ЗВЕЗДА ФИЛМОВА ЗА ОДРАСЛЕ: Детаљи оптужнице против Трампа и колико је новца плаћао за ћутање

04.04.2023. 23:52
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Фото: Танјуг/Стевен Hirsch/New York Пост/АП

Трамп се изјаснио да није крив

Бивши амерички председник Доналд Трамп данас се пред судом на Менхетну изјаснио о оптужници коју је против њега поднело њујоршко тужилаштво. Оптужница садржи 34 тачке и досад није било јасно за шта се све тачно бивши председник Америке теретио, али данас је тужилац отпечатио документ и изнео све детаље. Трамп се пре тога изјаснио да није крив.

ТРАМП СЕ ИЗЈАСНИО ПРЕД СУДОМ: Изустио само ове две речи (ВИДЕО)

ТРАМП СЕ ИЗЈАСНИО ПРЕД СУДОМ: Изустио само ове две речи (ВИДЕО)

ОГЛАСИЛА СЕ БЕЛА КУЋА НАКОН ХАПШЕЊА ТРАМПА: Ево шта је у фокусу актуелном председнику

ОГЛАСИЛА СЕ БЕЛА КУЋА НАКОН ХАПШЕЊА ТРАМПА: Ево шта је у фокусу актуелном председнику

ОТПЕЧАЋЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРАМПА! Бивши председник САД напустио суд и кренуо ка Флориди - а ЕВО за шта се терети

ОТПЕЧАЋЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРАМПА! Бивши председник САД напустио суд и кренуо ка Флориди - а ЕВО за шта се терети

У оптужници, тужиоци терете Трампа да је "фалсификовао криминалну пословну документацију како би од гласачке јавности током председничких избора 2016. прикрио криминално понашање".

План скован са саучесницима

Од августа 2015. до децембар 2017. оптужени је с другим саучесницима осмислио план како би утицао на председничке изборе 2016. тако што је спречио објаву информација које му нису ишле у прилог - стоји у оптужници.

- Како би спровели овај незаконити план, саучесници су прекршили изборне законе и фалсификовали пословне књиге разних субјеката у Њујорку - додаје се у оптужници, у којој се помињу случајеви Сторми Данијелс и Карен Мекдугал.

Према оптужници, главни уредник и извршни директор "Нешнал Енквајера" пришао је Трамповом бившем адвокату Мајклу Коену и рекао Коену да звезда филмова за одрасле Сторми Данијелс тврди да је имала аферу са Доналдом Трампом.

Коен је, како се наводи у оптужници, преговарао о тајној исплати новца са Данијелс како би "обезбедио њену тишину и спречио откривање штетних информација у последњим недељама пре председничких избора". Трамп је, међутим, наводно дао инструкције Коену да одложи плаћање Данијелс што је дуже могуће.

- Он је дао инструкције Коену да ако могу да одложе исплату до после избора, могу у потпуности да избегну плаћање, јер у том тренутку не би било важно да прича постане јавна - наводи се у оптужници.

Трамп је дуго негирао тврдње глумице да су имали аферу, али је признао да јој је платио мало пре него што је на председничким изборима победио.

Према изјавама о чињеницама из канцеларије окружног тужиоца Менхетна, иста компанија је у једном тренутку купила причу о Трамповом наводном ванбрачном детету.

Stormi Danijels
Сторми Данијелс / Извор: Профимедиа

- У октобру или новембру 2015. године, извршни директор је сазнао да је бивши вратар у Трамповом торњу покушавао да прода информације у вези са дететом које је оптужени наводно добио ванбрачно - наводи се и додаје:

- По упутству извршног директора, "Американ Медија Инц" (АМИ) је преговарао и потписао споразум да плати том човеку 30.000 долара за стицање ексклузивних права на причу. АМИ је погрешно окарактерисао ову уплату у АМИ-јевим књигама и евиденцијама, укључујући и своју главну књигу. АМИ је купио информације од портира, а да није у потпуности истражио његове тврдње, али је извршни директор АМИ-ја наредио да се посао догоди због његовог договора са оптуженим и адвокатом А - наведено је у оптужници.

Donald Tramp, amerika
Доналд Трамп, америка / Извор: Профимедиа

Исплаћене две жене

У изјавама окружног тужиоца на Менхетну наводи се да је компанија АМИ исплатила жену која је тврдила да је имала сексуални однос са Доналдом Трампом.

- АМИ је на крају платио 150.000 долара жени 1 у замену за њен пристанак да не говори о наводној сексуалној вези, као и за два наслова часописа Жене 1 и низ чланака који ће бити објављени под њеним ауторским именом - наводи се у саопштењу и додаје да је и та уплата погрешно заведена.

Након што је Трамп упутио свог адвоката да АМИ-ју врати новац у готовини, посебни саветник рекао му је да би плаћање требао извршити преко лажне фирме, а не у готовини. АМИ је на крају одбио да прихвати накнаду.

"Гардијан" преноси да се верује да је та жена Карен Мекдугал, бивша Плејбој манекенка која каже да је имала ванбрачну везу са Трампом.

АМИ је рекао властима да никада нису намеравали да објаве њену причу и да су платили Мекдугаловој тако да она "није објавила штетне наводе" о Доналду Трампу "пре председничких избора 2016. и тиме утицала на те изборе", наводи се у саопштењу.

У документу се такође цитира Коеново федерално потврдно изјашњавање о кривици, у коме се каже да је Коен радио по Трамповом наређењу да организује исплату за две жене, Мекдугал и Сторми Данијелс, како би зауставиле приче које би могле бити штетне за Трампа.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Учесници наводне илегалне шеме скривања новца, укључујући Мајкла Коена, признали су да су исплате двема женама биле незаконите, наводи се у саопштењу тужиоца.