Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРАМА НА МОРУ: Погледајте како ГРБАВИ КИТ тежак 22,6 тона спасава рониоца од ТИГРАСТЕ АЈКУЛЕ дуге шест метара! (ВИДЕО)

14.07.2023. 16:42
Пише:
Србија Данас
Kit spašava ženu od ajkule
Кит спашава жену од ајкуле / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/The Додо

Невероватан снимак, до сада никада забележен

Велики грбави кит је својом главом и устима гурао биолошкињу Нан ​​Хаузер испод прсног пераја, па ју је чак у једном моменту извукао из воде. Ово је тренутак од којег застаје дах када је џиновски грбави кит тежак 22,6 тона заштитио жену рониоца од ајкуле гуравши је кроз воду.

ХОРОР: Пронађена раније непозната животиња са 486 ногу!

ХОРОР: Пронађена раније непозната животиња са 486 ногу!

ЈЕЗИВ ЗЛОЧИН У ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Ухапшено шест младића због силовања девојке (18)

ЈЕЗИВ ЗЛОЧИН У ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Ухапшено шест младића због силовања девојке (18)

ДОМАР У ШКОЛИ ДЕВОЈЧИЦУ УХВАТИО ЗА СТРАЖЊИЦУ Шок одлука суда: Није било вулгарних намера, трајало је мање од 10 секунди (ВИДЕО)

ДОМАР У ШКОЛИ ДЕВОЈЧИЦУ УХВАТИО ЗА СТРАЖЊИЦУ Шок одлука суда: Није било вулгарних намера, трајало је мање од 10 секунди (ВИДЕО)

Тим Нан Хаузер успео је да сними запањујући снимак где се види како је кит главом и устима одбранио морског биолога. Мужјак ју је гурнуо испод свог прсног пераја - и чак ју је једном приликом подигао из воде - што се не види на снимку.

Нан (63) верује да је то доказ интуитивне природе китова да заштите друге врсте животиња - укључујући људе - нешто за шта верује да никада није снимљено на филму. То је интуиција коју биолог упоређује са ватрогасцима који су спремни да улете у запаљену кућу како би помогли да спасу животе оних које не познају.

Она се скривала у близини сисара тешког око 22,6 тона, а близу ње ​​је била тиграста ајкула од чак 4,5 метра, рекла је Нан, иако је животиња била видљива само у даљини на снимку, њен тим је такође снимио рониоца са оближњег чамца, који је упозоравао на ајкулу.

На том снимку је ухваћен тренутак како ронилац излази на површину и виче да је ајкула у близини. Изван снимка, други кит је упорно ударао репом и одвраћао ајкулу од Нан и кита који ју је чувао.

Када је Нан видела ајкулу, у почетку је помислила да је то још један кит, све док није приметила да се њен реп помера лево-десно уместо горе-доле, као што је то случај код кита.

Док се Нан враћала у чамац, кит је чак изронио да провери да ли је ок. Све то се дешавало у водама код плаже Мури, у Раротонги, на Куковим острвима, у октобру.

- Нисам била сигурна шта је кит смерао када ми је пришао, и није престајао да ме гура около више од 10 минута. Чинило се као да траје сатима. Била сам у модрицама. Провела сам 28 година под водом са китовима, и никада нисам имала кита тако осетљивог и толико упорног да ме стави на главу, стомак или леђа, или да ме сакрије испод свог огромног прсног пераја. Покушала сам да побегнем од њега из страха да ће ми, ако ми се превише приближи, или ме удари перајима или репом, сломити кости и покидати органе. Да ме је држао испод грудног пераја, удавила бих се. Нисам желела да паничим, јер сам знала да ће он осетити мој страх. Остала сам до неке тачке мирна, али сам била сигурна да ће то највероватније бити смртоносни сусрет. Осећам велику блискост са животињама, па сам упркос стрепњи покушала да останем смирена и да смислим како да побегнем од њега. Никада нисам скидала поглед с њега и зато нисам одмах видела ајкулу - рекла је Нан, која живи на Куковим острвима.

Иако се на снимку види како биолог китова успоставља контакт са џиновским сисаром - нешто што би требало охрабрити - рекла је да је кит био тај који је на силу ступио у директан контакт са њом.

- Никад не додирујем китове које проучавам осим ако су болесни или насукани на плажи. У глави сам се мало забављала пошто пишем Правила и прописе о узнемиравању китова, а овде ме је кит малтретирао - рекла је Нан.

Нан раније није видела кита пре него што је тог дана ушла у воду. Камерман који је снимио сусрет у близини такође никада раније није снимао китове, тако да није био свестан колико је ово понашање јединствено.

Међутим, на Нанином оближњем истраживачком броду, њен тим је био забринут за њену безбедност, напуштајући снимање дроном јер, како Нан описује тај тренутак,"нису хтели да сниме моју смрт".

Нан је раније чула за алтруистичко понашање грбавих китова - који штите своје младе, друге врсте китова, фока и делфина - али научници никада нису видели да грбавци заправо штите људе. Познато је да делфини показују заштитничко понашање и испричане су многе приче.

Нан никада није лично доживела такав догађај са грбавим китом, нити је видела сличне снимке у протеклих 28 година проучавања китова. Више од 10 минута, рекла је Нан, била је фокусирана на кита, несвесна ајкуле у близини.

Биолошкиња се нада да ће поделити снимке које су она и њен тим успели да направе, како би проширили истраживање и свест о таквим акцијама китова.

- Постоји објављени научни рад Роберта Питмана о грбавим китовима који штите друге врсте животиња. На пример, скривају фоке испод својих прсних пераја како би их заштитили од китова убица. Они заиста показују алтруизам, понекад ризикујући да изгубе сопствени живот - рекла је Нан.

- Ово је први документовани случај где је грбави кит заштитио човека од огромне тиграсте ајкуле. Други рибари и рониоци су видели ову исту ајкулу у близини гребена и кажу да је велика као камионет. Неки су рекли да је дугачка чак шест метара. Смешно је како се ствари овде мењају. Провела сам протеклих 28 година штитећи китове, а у овом тренутку нисам ни схватила да они штите мене - рекла је Нан.