Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДВЕ ДОЗЕ СЛАБО ШТИТЕ ОД ОМИКРОН СОЈА, А ШТА ЈЕ СА ТРЕЋОМ? Ово је начин на који нас БУСТЕР штити од мутације

17.12.2021. 10:23
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Све вакцине су развијене за борбу против првог облика вируса, који се појавио пре две године.

Мутирана варијанта коронавируса названа омикрон озбиљно је нарушила способност вакцине да нас заштити од ковида.

Две дозе не нуде готово никакву заштиту од инфекције омикроном, али смањују ризик од хоспитализације.

ХИТНО! НАЈАВЉЕН МАСАКР ПРЕКО ТИК-ТОКА! Освануле анонимне претње, спрема се НАПАД на школе?

ХИТНО! НАЈАВЉЕН МАСАКР ПРЕКО ТИК-ТОКА! Освануле анонимне претње, спрема се НАПАД на школе?

"ЉУДИ СЕ ПЛАШЕ НУСПОЈАВА ВАКЦИНА КОЈЕ УОПШТЕ НЕ ПОСТОЈЕ" Научници обелоданили најновије истраживање

"ЉУДИ СЕ ПЛАШЕ НУСПОЈАВА ВАКЦИНА КОЈЕ УОПШТЕ НЕ ПОСТОЈЕ" Научници обелоданили најновије истраживање

РАЗОРНИ ТАЈФУН ОПУСТОШИО ФИЛИПИНЕ: Уништена села и шуме, 300 хиљада људи морало да бежи, има мртвих! (ВИДЕО)

РАЗОРНИ ТАЈФУН ОПУСТОШИО ФИЛИПИНЕ: Уништена села и шуме, 300 хиљада људи морало да бежи, има мртвих! (ВИДЕО)

Све вакцине су развијене за борбу против првог облика вируса, који се појавио пре две године.

Дакле, може ли додатна доза ових оригиналних вакцина направити било какву разлику или је омикрон већ надмудрио заштиту коју може да пружи, пита се Би-Би-Си.

Бустер није само још једна доза више

На нашу срећу, иако садржај инјекције може бити идентичан, бустер није само још једна доза за имуни систем. Заштита која остаје након треће дозе већа је и трајнија него раније. Људски имуни систем мора научити да се бори против коронавируса.

Једна од могућности је да имуни систем то схвати када наиђе на вирус. Међутим, тада постоји ризик од озбиљне болести. Вакцине су више као школа - безбедније окружење за даље образовање нашег имуног система о ковиду. Прва доза је основно образовање, које одређује основе. Друга и трећа доза су упоредиве са слањем нашег имунолошког система у средњу школу, а затим на универзитет како бисмо драматично продубили наше разумевање. То није само понављање основне школе

vakcine, vakcinacija
вакцине, вакцинација / Извор: Профимедиа/илустрација

- Имуни систем има богатије знање и разумевање вируса - ​​рекао је професор Џонатан Бол, виролог са Универзитета у Нотингему.

Бол каже да је упркос свим причама о подлим триковима омикрона, обучени имуни систем "невероватно тешко и непријатељско окружење" за вирус и његове варијанте. Антитела су главни корисници овог образовања.

То су лепљиви протеини који се везују за спољашњи део коронавируса. Неутрализирајућа антитела могу угушити вирус тако да не може да нападне наше ћелије. Они се везују за вирус као биолошки еквивалент ужареног неонског знака који каже "убиј овај вирус". Бројне лабораторијске студије и подаци из стварног света показују да су неутрализујућа антитела далеко мање ефикасна против омикрона након две дозе вакцине.

Професор Дени Алтман, имунолог са Империјал колеџа у Лондону, каже да смо у таквој ситуацији "патка која седи и чека да избије инфекција".

- Наша антитела се све боље уклапају како време одмиче. Свака доза вакцине покреће нови круг еволуције антитела унутар имуног система. Вакцина захтева боља антитела, која се чвршће везују за вирус. Ово је процес који се зове сазревање афинитета. Наша антитела се све боље уклапају како време одмиче, постајући модернија и софистициранија - рекао је професор Алтман.

Ако се антитела могу чвршће везати за коронавирус, онда ће мутације омикрона отежати његово ослобађање. Иако је нова варијанта у великој мери мутирала, она је и даље исти основни вирус и има делове који се уопште нису променили.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

Накнадне дозе вакцине такође узрокују да имуни систем прошири свој репертоар антитела док проналази нове начине да нападне вирус. Не ради се само о квалитету антитела, већ се и њихова количина повећава са додатном дозом.

- Што се више пута вакцинишете, имунитет дуже траје - професор Чарлс Бангам из Империјала каже:

- Има више антитела, њихова концентрација у крви се повећава и не знамо колико ће то трајати, али што се више пута вакцинишете, имунитет дуже траје. Утицај свега овога је јасан из студија које су показале да су две дозе слабије од омикрона. Заштита од појаве било каквих симптома ковида повећана је на око 75% након треће дозе. На другим местима у имунолошком систему, додатна доза даје нашем телу предност у односу на будуће сојеве. Б ћелије су део тела који масовно производи антитела. Неки сазревају да производе ова супер-лепљива, високо рафинисана антитела након треће дозе. Други могу приметити коронавирус, али остају напола завршени и флексибилни - наводи он. 

- Када се антитела умножавају, почињу да прате нову варијанту. Антитела могу да иду у различитим правцима и, када се умноже, почињу да прате нову варијанту вируса - ​​рекао је професор Бол и додао:

- Ту су и Т ћелије, које поново постају бројније и боље нападају ковид вирусе након треће дозе. Т ћелије користе другачији трик да уоче вирус и патролирају нашим телом тражећи било какав знак да су ћелије заражене ковидом. Они препознају делове коронавируса који вирусу теже мутира. Док омикрон покушава да побегне од нашег имунолошког система, свака доза вакцине и свака инфекција дају одбрани нашег тела више алата за лов. Имунитет против вируса скоро никада није апсолутан, скоро увек се можете поново заразити и зато је боље да се поново заразите тако тривијално да ни не знате да имате вирус или је болест веома блага - закључио је Бангам.