Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗА МЕНЕ ЈЕ СВАКИ ДАН 11. СЕПТЕМБАР" Двојица Срба међу погинулима у нападу - Ово су њихове приче (ФОТО/ВИДЕО)

11.09.2021. 08:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
11. septembar
11. септембар / Извор: Фото: Profimedia/Twitter Printscreen/@zivdus

Међу мртвима су и држављани Србије.

Данас се навршава 20 година од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године, у којима је погинуло готово 3.000 људи, док је више од 25.000 цивила повређено. 

До тада се напад великих размера на америчко тло сматрао незамисливим. Шок који је изазвао 11. септембар заувек је променио Америку, али и свет у којем је поћео глобални рат против тероризма.

СРПСКИ АНАЛИТИЧАР О НАПАДУ КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕТ: Америка после 11. септембра постала рањива и изгубила осећај безбрижности

СРПСКИ АНАЛИТИЧАР О НАПАДУ КОЈИ ЈЕ ПРОМЕНИО СВЕТ: Америка после 11. септембра постала рањива и изгубила осећај безбрижности

БАЈДЕН ЋЕ ПРИМИТИ ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ: Одлучио да сачека само због једног разлога

БАЈДЕН ЋЕ ПРИМИТИ ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ: Одлучио да сачека само због једног разлога

"ТЕРОРИСТИ НАМЕТНУЛИ СВОЈ ТЕРЕТ ТУГЕ И ПАТЊЕ" Џонсон повезао 11. септембар са повратком талибанске власти

"ТЕРОРИСТИ НАМЕТНУЛИ СВОЈ ТЕРЕТ ТУГЕ И ПАТЊЕ" Џонсон повезао 11. септембар са повратком талибанске власти

Након напада Америка је извршила инвазију на Авганистан ради свргавања талибана који су одбили захтев те земље да протерају вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена. Бин Ладен је одговорност за напад 11. септембра преузео 2004. године, а као мотив навео је подршку Израелу и присуство америчке војске у Ираку и Саудијској Арабији.

Седам година касније Бин Ладен је убијен у Пакистану у рацији коју су спровеле америчке снаге, а рат у Авганистану окончан је прошлог месеца повлачењем америчке војске и поновним успостављањем талибанског режима.

Напади припадника Ал Каиде почели су ударима два отета авиона у куле Светског трговинског центра у Њујорку, после чега је уследио удар трећег авиона на зграду Пентагона у Вашингтону. На крају је оборен авион у Пенсилванији.

Из “Кула близнакиња” у Њујорку свега је 20 људи, који су били на спратовима изнад места удара, успело безбедно да напусти зграде пре него што су се урушиле. Међу бројним жртвама које свет оплакује сваког 11. септембра била су и двојица Срба. Ово су њихове приче.

"Сваки дан је 11. септембар"

Владимир Томашевић рођен је 25. јануара 1965. на Косову и Метохији. Као четворогодишњи дечак са родитељима и млађом сестром Јеленом преселио се у Београд, где је дипломирао на Електротехничком факултету. Затим се преселио у Канаду где је радио на развијању софтвера.

Брзо је напредовао у служби и био постављен за потпредседника компаније "Оптус бизнис солушн". Са супругом Тањом живио је у Торонту, у слободно време се бавио тенисом и голфом.

Кобног 11. септембра 2001. године допутовао у Њујорк да би присуствовао семинару из информационе технологије. У тренутку напада био је на последњем спрату једне од Кула близнакиња, у просторијама које су се звале “Прозори света”.

Тања је седела у њиховој дневној соби у Торонту и гледала весто о нападу знајући да се њен супруг налази на врху јегне од зграда.

- Не могу да се сетим да ли сам мислила да је то филм. То је један од оних тренутака које ваш мозак не региструје. Само сам седела тамо залеђена - испричала је у једном од интервјуа које је након несреће дала за канадске медије.

Девет наредних месеци делић ње је веровао да је Владимир преживео. У глави је конструисала сценарио по коме је њен супруг успео да изађе из зграде, али са повредама због којих је изгубио памћење. Када је неколико дана после несреће отишла у Њујорк потајно се надала да ће га срести.

Међутим, у јуну 2001. године претраживачи су у рушевинама нашли оно што је остало од човека кога је волела - десни кук, комад колена и део панталона.

- До тада ми је било дозољено да верујем. Након тога ми је и то одузето - испричала је својевремено за "Глоуб енд мејл".

Стално је размишљала о статистичкој вероватноћи да се њен супруг, који никада раније није био у Њујорку, тамо нађе баш на дан напада.

- Не прође сат да не помислим на њега. Сваки дан је 11. септембар - рекла је Тања.

Андрија Томашевић, отац настрадалог Владимира, испричао је за "Политику” да су власти Њујорка после терористичких напада сматрале да неће бити могуће пронаћи посмртне остатке настрадалих, па су зато понудиле свим породицама жртава урне са згаришта разрушених кула близнакиња. Породица Томашевић је то прихватила, па је у новембру 2001. године на Топчидерском гробљу положила урну која је стигла из Њујорка.

Власти Њујорка власти преместиле су разрушене остатке Светског трговинског центра на једно острво на реци Хадсон где су тражени ДНК узорци настрадалих. Тамо су пронађени пронађени први посмртни остаци Владимира Томашевића, а касније је нађено још неколико делова његовог тела који су сахрањени поред урне.

Спреман за држављанство

Бојан Костић се у тренутку првог удара отетог авиона у Светски трговински центар налазио на 104. спрату у канцеларијама чувене брокерске компаније "Кантор Фицџералд”. Минут после страховите експлозије Бојан је телефоном позвао своју вереницу Швеђанку Сузан и мирним гласом јој оставио поруку на секретарици: „Авион је ударио у зграду, покушаћемо да се евакуишемо”. Његово тело никада није пронађено, а он је, са још хиљадама људи несталих у рушевинама, проглашен је мртвим.

Бојан је рођен 1968. године у Београду где је завршио основну школу и гимназију. Као један од најталентованијих омладинаца у кошаркашкој школи "Партизана” добио је стипендију на Универзитету Ајова, где је једну сезону играо кошарку и школовао се, али онда се тешко повредио и морао да заврши спортску каријеру.

У Њујорку, у који се заљубио видевши Гранд Арми Плазу, радио је као трговац. И у Сузан се заљубио на први поглед, па ју је исте вечери питао да се досели код њега. Вече пре напада, Сузан је проверавала његово знање, будући да се спремао да полаже тест за добијање америчког држављанства. Успешно је одговорио на сва питања.

- Био је спреман - изјавила је Сузан касније за "Њујорк тајмс".