Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЏО БАЈДЕН ЈЕ НОВИ ПРЕДСЕДНИК АМЕРИКЕ: Како су се његови ставови мењали кроз време

07.11.2020. 19:04
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Бајден је у новијој историји Србију посетио два пута као потпредседник Барака Обаме, нудећи тим приликама далеко помирљивију реторику од оне из деведесетих.

Демократски кандидат Џо Бајден тријумфовао је на најнапетијим изборима у историји Сједињених Америчких Држава, показали су резултати гласања.

ТРАМПОВ АДВОКАТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ: "Листићи имали исти рукопис, гласали и мртви"

ТРАМПОВ АДВОКАТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ: "Листићи имали исти рукопис, гласали и мртви"

ПРВА РЕАКЦИЈА ТРАМПА НАКОН РЕЗУЛТАТА ИЗБОРА: Бајден се лажно представља, НИЈЕ ГОТОВО!

ПРВА РЕАКЦИЈА ТРАМПА НАКОН РЕЗУЛТАТА ИЗБОРА: Бајден се лажно представља, НИЈЕ ГОТОВО!

ОПШТЕ СЛАВЉЕ БАЈДЕНОВИХ ПРИСТАЛИЦА: Митинзи били празни због пандемија, а сада нема дистанце (ВИДЕО)

ОПШТЕ СЛАВЉЕ БАЈДЕНОВИХ ПРИСТАЛИЦА: Митинзи били празни због пандемија, а сада нема дистанце (ВИДЕО)

И док су се недељама уназад познаваоци политичких прилика на Балкану бавили анализама чија победа би више одговарала Србији, подсећали на Трампову администрацију која је променила став, нарочито када је решавање косовског проблема у питању, домаћа јавност присећала се Бајденових не тако благонаклоних ставова према Србији и заговарања НАТО интервенције током сукоба на КиМ.

Бајден је у новијој историји Србију посетио два пута као потпредседник Барака Обаме, нудећи тим приликама далеко помирљивију реторику од оне из деведесетих. Ипак, од свог става да Косово мора бити независна држава до данас није одустао.

Прва посета била је 20. маја 2009. године када га је дочекао државни врх уз највише државне почасти. Интониране су америчка, па српска химна, а централна тема сусрета са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем била је Косово и Метохија.

Бајден је наглашавао да Америка неће тражити од Србије да призна независност јужне српске покрајине уз објашњење да то није предуслов за подршку САД намери Србије да постане чланица Европске уније.

- Администрација Барака Обаме је управо завршила својих првих сто дана на власти. Ми сматрамо да је веома важно већ на самом почетку нашег мандата да дођемо на Балкан, да дођемо у Србију, да покажемо колико нам је стало до овог региона - говори је.

Друга посета, 16. августа 2016. године, била је праћена сличним порукама. Бајден је дочекан испред Палате Србије, где га је са погачом и сољу угостила девојка у традиционалној призренској српској градској ношњи, а потом се иза затворених врата састао са тада премијером Александром Вучићем.

Уследила је конференција за медије на којој је Вучић рекао да односи Америке и Србије иду "узлазном путањом", а Бајден је први пут изјавио саучешће свима који су изгубили вољене током НАТО бомбардовања.

- Успомене на губитак вољених су и даље свеже. Америка и Србија, наравно, не слажу се око сваког питања, има многих ожиљака и рана које су живе из деведесетих година, али ја се надам да ћемо предузети кораке и да ће то учинити нове генерације - рекао је Бајден и опет поновио да неће од Србије тражити признање Косова.

Он је такође похвалио Александра Вучића, тадашњег премијера, и истакао је да администрација председника Обаме "поштује лидерство које је показао кроз тешке изазове".

Позитивну поруку упутио му је и три године касније, када су се срели на Минхенској безбедносној конференцији.

Оштра реторика деведесетих: "Милошевић узрок свих проблема"

Иако већ годинама уназад интернетом и у појединим медијим круже тврдње да је Бајден о Србима говорио као о "убицама беба, силоватељима и месарима" које треба "сместити у концентрационе логоре", никада нису пронађени извори који би потврдили аутентичност тих изјава.

Оно што је документовано су критике које је за време боравка у Сенату упућивао Милошевићу.

- Главни узрок проблема је Слободан Милошевић. На приватном састанку 1991. године, отворено сам му рекао да је криминалац - изјавио је својевремено Бајден.

После потписивања Дејтонског споразума честитао је Ричарду Холбруку на дипломатској вештини, али је нагласио да тадашњег српског председника не треба посматрати као "део решења".

- Имам помешана осећања према договору са Милошевићем, зато што верујем да он једино разуме силу и верујем да је он крајњи проблем, као и да ће ово морати да буде решено силом, и искрено, желео бих да смо сада искористили силу. Немам илузије да Београд није пун политичара који су читали Џеферсона и Медисона у слободно време и који чекају демократску средину како би се појавили. Међутим, мислим да нисмо довољно пажње обраћали на демократску опозицију која постоји - рекао је Бајден неколико дана након потписивања споразума 1995. године.

Само неколико година касније уследиле су нове тензије на Балкану, овог пута на Косову, а Бајден је и по том питању имао формиран став.

"Срби да погледају себе у лице"

Бајден је у више наврата говорио о потреби да се спречи даље насиље над Албанцима, а неколико година по завршетку сукоба на Косову имао је поруку за Србе.

- Док српски народ не буде погледао себе у лице и разумео шта су његови лидери урадили, и у шта су њих убедили, српски народ неће моћи да се отргне од идеје да су жртве, од идеје коју сви политичари користе и којом манипулишу. Вредност Нирнбершког суђења није била да казни, већ да покаже и учини да Немци погледају себе у очи, и да им не дозволи да рационализују, као у Првом светском рату, да су они били жртве - поручио је тада.