Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Познати амерички комичари ИСМЕВАЛИ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА: "Као да гледаш младог Стаљина, упропастио је цео свет" (ВИДЕО)

05.01.2024. 15:16
Пише:
Србија Данас
Rogan i Gilis
Роган и Гилис / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/EverydayJRE

Како кажу, "Стаљин је за њега био мало дете"

У јутјуб емисији чувеног америчког комичара и водитеља подкаста и коментатора UFC борби Џоа Рогана недавно је гостовао Шејн М. Гилис, амерички стендап комичар. Они су коментарисали почетак Првог светског рата и атентат на аустроугарског надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву.

НЕТАНИЈАХУ ОДЛУЧИО: Израелу ће се судити за геноцид у Хагу - "Одбранићемо се од клевете"Foto: Profimedia

НЕТАНИЈАХУ ОДЛУЧИО: Израелу ће се судити за геноцид у Хагу - "Одбранићемо се од клевете"

УДАРНА ВЕСТ У ИЗРАЕЛУ! Умро бивши шеф МосадаMosad

УДАРНА ВЕСТ У ИЗРАЕЛУ! Умро бивши шеф Мосада

КАТАСТРОФАЛНА ШТЕТА: Руси ГРЕШКОМ гађали САМЕ СЕБЕ (ВИДЕО)Foto: Printscreen/Iks/IAPonomarenko

КАТАСТРОФАЛНА ШТЕТА: Руси ГРЕШКОМ гађали САМЕ СЕБЕ (ВИДЕО)

Током разговора се спомиње и име српског атентатора на надвојводу, Гаврила Принципа и то под погрешним именима, намерно или ненамерно изреченим - Горила и Гравила.

Како се наводи у разговору, иза угла улице у центру Сарајева одјекнула су два хица, смртно ранивши надвојводу Франца Фердинанда, престолонаследника Аустроугарске и његову супругу Софију, војвоткињу од Хоенберга. Ухапшен је осумњичени, 19-годишњи босански Србин Гаврило Принцип.

Најпре је разговор вођен око тога како је започео Други светски рат и ко је био крив за избијање тог сукоба. Закључили су - Хитлер, али је онда речено како је то кренуло раније и споменут је управо Гаврило Принцип.

Gavrilo Princip
Гаврило Принцип / Извор: Профимедиа

Како су закључили, Други светски рат није био неопходан и почео је потпуно без икакве потребе. Роган у једном тренутку пита Гилиса због чега је морао да избије Други светскли рат и да ли је то морало нужно да се догоди?

Како је рекао, Хитлер је желео да узме све!

На то му Гилис одговара, да је све базирано на ономе што се десило током Првог светског рата, тако да су два светска рата прилично повезана. Како је додао, ту није било много велике временске разлике.

- Дошло је до неке врсте прегруписања у Немачкој и онда је почео је*ени шоу, као да се Први светски рат није завршио. То је био крајњи, најглупљи циљ - рекао Гилис.

- Аустроугарски надвојвода је убијен у Србији. То је тачно. Тада је младић наоружан потрчао из ресторана ка њему наоружан покушавајући да га убије. Зар не? Онда је његов ауто био паркиран испред ресторана. Он је био у фазону, тамо је, он је тамо и убио га - додао је гост емисије.

- Тада је српски савезник била Русија, а савезник Аустрије Немачка. Немачка је кренула у помоћ Аустрији и зато су окривљени. И онда је цео свет ушао у рат, они су сви били добри једни са другима, рођаци - рекао је Гилис.

Роган га је потом питао зашто су убили Франца Фердинанда.

- Зато што су Аутрија и Србија, мислим, имале веома дугу историју међусобног сукоба и он је ваљда био у Србији и Црној Гори. То је била врста разметања. Франц Фердинанд је био заправо један од оних у Аустрији којима се свиђала Србија и био је један од оних који је желео да јој помогне. Био је попут некаквог адвоката и онда се догодила "Црна рука" и увек заборављам његово је*ено име (мисли на Гаврила Принципа). Он је је*ено важан момак који га је упуцао. Још увек нисам упамтио његово име. Мало сам посрамљен што нисам запамтио то име. И мислим да Србија само о њему прича. Мислим да је био из Краљевине Србије - рекао је Гилис.

Ово није мислим ствар која тако изгледа. Није имао своје име.

- Дакле, шта се дешава са Немачком током Првог светског рата? Први светски рат није ништа решио, јел да? - упитао је Роган.

- Они су се борили, сви су изгинули, милиони људи је умрло и углавном је то био рововски рат који је трајао четири до пет година. Нису постигли ништа, изгубили су много, тако да на крају, када су Француска, Немачка и Енглеска потписале мир, биле су као савезници који су победили - рекао је гост.

Automobil u kojem je ubijen prestolonaslednik i njegova supruga
Аутомобил у којем је убијен престолонаследник и његова супруга / Извор: Србија Данас

Он је додао, да је на први поглед деловало да су савезници поразили Немачку.

- Горила Принцип је то урадио тако добро. Имао је 19 година. Упропастио је цео свет - додао је он.

- Један Гравила тинејџер? Замисли да једна особа то уради и да се догоди толико ствари због тога што је урадио један 19-годишњак - запитао је Роган.

- Ово је слика тог момка, замисли да те тај момак упуца, сра*е. Је*ени лик. Лепи обрашчићи, као да гледаш младог Стаљина. Стаљин је мала беба. Јел да? Добио је 20 година робије. Умро је три године касније. Тај серо*а је све започео. Током те три године имао је прилику да види шта је све урадио. Ту је научио лекцију - разговарали су Роган и Гилис ругајући се српском јунаку Гаврилу Принципу.