Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАД СЕ ОДМОР ПРЕТВОРИ У ТРАГЕДИЈУ... Египат завијен у ЦРНО - некада омиљено летовалиште Срба постаје ПРАВА НОЋНА МОРА

07.07.2022. 17:34
Пише:
Србија Данас
Egipat
Египат / Извор: Shutterstock

Ово су разлози због којих не треба отићи у Египат на летовање.

Црни јул месец у Египту. Под овим називом ћемо памтити овогодишње летовање на неким од плажа Црвеног мора. Наиме, од прошле недеље медији не престају да пишу и преносе трагична дешавања из једног од омиљених летовалишта српских туриста.

КОРОНА ХАРА ГРЧКОМ: У познатим летовалиштима стопа заражених преко 50 одсто!

КОРОНА ХАРА ГРЧКОМ: У познатим летовалиштима стопа заражених преко 50 одсто!

"ЈА САМ РОЗАЛИЈА, ВРАТИТЕ НАС КУЋИ, МОЛИМ ВАС..." Потресне речи мајке преминулог дечака (6) - умро у Египту због ТРОВАЊА

"ЈА САМ РОЗАЛИЈА, ВРАТИТЕ НАС КУЋИ, МОЛИМ ВАС..." Потресне речи мајке преминулог дечака (6) - умро у Египту због ТРОВАЊА

ЦРНИ ЈУЛ У ЕГИПТУ: Још једна велика трагедија у туристичкој Меки!

ЦРНИ ЈУЛ У ЕГИПТУ: Још једна велика трагедија у туристичкој Меки!

НИЗ СТРАВИЧНИХ ТРАГЕДИЈА

Ајкула у Харгади однела два живота

Црни низ трагедија је, подсетимо, почео од момента када се прочуло за вест да су две жене, једна за другом, погинуле у нападу ајкуле у месту Сал Хашиш у близини Хургаде, што је касније и званично потврдило и саопштило египатско Министарство за заштиту животне средине, и потврдило спекулације које су се појавиле на друштвеним мрежама.

- Жене су нападнуте док су пливале - објавили су из Министарства на Фејсбуку. Подсетимо, у тој објави нису објављени идентитети трагично преминулих жена.

Гувернер Црвеноморске области Амр Ханафи наредио је одмах затварање свих плажа у овој области на три дана како би се испитали сви узрочници овог стравичног догађаја.

Одмах након доношења ове мере, појавили су се снимци плажа у Хургади на којима се могло видети да је место потпуно пусто, без иједног јединог туристе који су у страху и нервози били приморани да седе у својим смештајима, док се целокупан случај не испита до детаља. Како се незванично сазнаје на друштвеним мрежама и коментарима, сходно томе да је једну жену ајкула напала у близини понтона, а другу нешто даље, туристи се нису усуђивали да тих дана посете било који плажу у околини.

Инциденти напада ајкула у египатском Црвеном мору, поред овогодишњег, у јавности је остао запамћен и напад у ком су погинули 12-годишњи украјински дечак и египатски туристички водич у Рас Мохамеду, од којих су обојици морали да ампутирају удове након бруталног инцидент.

Тровање храном - преминуле две жене и дечак (6)

Да несрећама у Египту овде није крај потврдила је још једна лоша вест, наиме, данас је дечак (6) из Италије преминуо у египатском летовалишту након што је добио стомачни вирус због којег је стално повраћао.

Како тамошњи медији преносе, отац дечака Антонио Мирабиле (46) и његова трудна супруга Росалиа Маносперти били су на одмору са својим сином у Шарм ел Шеику у Египту, када се малишан разболео.

Брат Росалие Роберто Маносперти рекао је за Ла Стампу да су дечак и његов отац били најгоре погођени, док је мајка имала блаже симптоме.

Како даље објашњава, прво су мислили да имају проблема са стомаком због воде из базена коју су прогутали, али како симптоми нису престајали, отишли су код лекара где су им дате таблете од којих им није било боље.

- Стално су повраћали. Отишли су 26. јуна и требало је да остану у Египту две недеље. Месецима су планирали одмор - рекао је он и додаје да ни после одласка код лекара симптоми повраћања нису престајали ни данима касније, након ћега су позвали Хитну помоћ.

Доктори су сат времена покушавали реанимацију, али нису могли да спасу дечака.

Његов отац је примљен у болницу са "симптомима почетка отказивања бубрега" и сада се налази на интензивној нези, рекао је.

- Не видимо никакав излаз из ове ноћне море, желимо да заједно пролазимо кроз тугу у нашем дому у Италији, али не знамо како то да урадимо - додао је он.

Према последњим подацима, поред дечака погинуле су жене из Аустрије и Румуније.

Египат храну увозио из Украјине - највише пшеницу

Стручњаци претпостављају да је оскудан избор хране, али и њен квалитет последица рата у Украјини, отуда и све лошија производња и све више случајева попут овог трагичног у ком је страдао дечак (6) из Италије - тровање храном.

Наиме, у Египту су ризици од рата у Украјини били унапред јасни. Та земља има врло велико, врло сиромашно становништво које преживљава захваљујући томе што је цена хлеба нижа од трошкова његове производње.

Она увози 13 милиона тона пшенице годишње, већина те пшенице увози се из Русије и Украјине, допрема се преко Медитерана у луке Александрије и Дамијете, а одатле се превози у млинове у делти Нила или северно од Каира.

Pšenica, Ukrajina
Пшеница, Украјина / Извор: Профимедиа/илустрација

У првим недељама рата, цена хлеба у приватним пекарама порасла је за 50 одсто, те је Влада је увела ограничење цена, али раст цене пшенице је већ постао превелико оптерећење за државну касу. Египатска фунта је изгубила 15 одсто своје вредности. Само у марту влада је више пута морала да подигне цену за пролаз кроз Суецки канал. Двадесет трећег марта Египат је затражио помоћ од ММФ-а због недостка основних животних намирница.

Поред основних животних намирница, у априлу је влада подигла цену бензина, што је последње у низу поскупљења која ММФ подстиче од 2016. године, па, уколико идете колима на ову дестинацију, припремите се за високе цене горива.

Тешка саобраћајка због лоших путева и саобраћајних закона

Осам особа је погинуло, а 44 је повређено у саобраћајној несрећи у близини египатске јужне провинције Асуан, јавила је данас државна новинска агенција МЕНА.

Како се наводи у извештају агенције, несрећа се догодила у раним јутарњим сатима када се путнички аутобус сударио са камионом, на аутопуту који повезује Асуан са Абу Симбелом, седиштем древних храмова Рамзеса II, пренео је АП.

Додаје се да је екипа хитне помоћи пожурила на лице места да пренесе тела настрадалих и да рањене пребаци у главну болницу у провинцији.

Egipat
Египат / Извор: Профимедиа/илустрација

Сваке године смртоносне саобраћајне несреће однесу хиљаде живота у Египту, који има лошу безбедност у саобраћају.

Несреће и судари углавном настају због лоших путева или лошег спровођења закона.