Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАДАЈУ СЕ ДА ЋЕ СЕ НАЋИ НА УНЕСКОВОЈ ЛИСТИ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА: Зашто су трбушне плесачице угрожене у Египту?

31.12.2021. 21:15
Пише:
Србија Данас/Гардијан
trbušna plesačica
трбушна плесачица / Извор: Фото: Профимедиа

Док се прилив туриста полако враћа у Египат, ноћни клубови дуж Нила поново су почели да раде.

Трбушне плесачице су поново веома тражене. Блиставе касноноћне представе привлаче посетиоце из целог света, а посебно из арапских држава Персијског залива, са плесачима у занимљивим одевним комбинацијама које наступају уз пуну традиционалну музичку подршку, преноси Гардијан.

ИСПЛИВАЛА ИСТИНА О ПОЛИЦАЈЦУ КОЈИ ЈЕ ПРЕСУДИО БРАКУ принцезе Дајане и Чарлса: Нови детаљи краљевске афере који бацају другачије светло на љубав која интригира деценијама!

ИСПЛИВАЛА ИСТИНА О ПОЛИЦАЈЦУ КОЈИ ЈЕ ПРЕСУДИО БРАКУ принцезе Дајане и Чарлса: Нови детаљи краљевске афере који бацају другачије светло на љубав која интригира деценијама!

БАЈДЕН И ПУТИН РАЗГОВАРАЛИ СКОРО САТ ВРЕМЕНА: Русија покушава да смири ситуацију и тензију - да ли је Америка спремна на мир?

БАЈДЕН И ПУТИН РАЗГОВАРАЛИ СКОРО САТ ВРЕМЕНА: Русија покушава да смири ситуацију и тензију - да ли је Америка спремна на мир?

ДАЧИЋ ЗАПЕВАО "КАЉИНКУ" СА ШОЈГУОМ И ЛАВРОВИМ Открио музичке способности својих руских колега

ДАЧИЋ ЗАПЕВАО "КАЉИНКУ" СА ШОЈГУОМ И ЛАВРОВИМ Открио музичке способности својих руских колега

Али док су многи плесачи срећни што се враћају на посао, расте забринутост због тога што ова уметничка форма постаје блиско повезана са пићем и културом ноћних клубова.

Сматра се да трбушни плес, који је дубоко укорењен у египатској историји, све се више сматра сличнијим стриптиз плесу, и да ово дружење отежава живот плесачицама.

- Оно што све више видимо је да се овај плес крије у овим подземним кабареима и баровима - каже египатска плесачица Ами Султан.

- Нормална египатска породица која жели да иде у позориште и гледа представу никада неће видети овај плес - додала је.

Као део кампање за промену перцепције традиционалне уметничке форме, Султан је покренула понуду да се египатски трбушни плес уврсти на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа.

Иако је плес веома популаран - уобичајено је видети трбушне плесачице на муслиманским и хришћанским венчањима, а звезде су саме по себи познате личности - Султан каже да све чешће гледају на њих као на сексуалне раднице него као на уметнице.

У египатском конзервативном друштву, плесачи се суочавају са интензивном друштвеном стигмом, па чак ризикују и кривично гоњење због ношења одеће коју власти сматрају превише промискуитетном.

- Мајка ће унајмити плесачицу за венчање свог сина, али никада неће дозволити да њена ћерка постане плесачица - рекла је.

Рођена у Сингапуру, Султан је своју плесну каријеру започела као балерина. Када је 2014. померила фокус на трбушни плес, била је шокирана културом у којој се извођачи такмиче ко ће носити отвореније костиме и често се подвргнути естетским операцијама и повећању груди.

-Не свиђа ми се чак ни израз 'trbušni плес', каже Султан, која сада предаје оно што више воли да зове египатски плес.

Трбушни плес, каже она, је израз који су измислили француски колонијалисти у Египту. Вратили су га у Француску и назвали га данце ду вентре (плес стомака), али ми то никада на арапском тако не зовемо, објаснила је.

Њен програм за младе играче води се на сличан начин као и балетска обука.

Студенти се уче да плешу у стилу звезда из египатског ''златног доба'' кинематографије, као што су Самиа Гамал и Наима Акеф, и да се дистанцирају од сексуализованијих стилова који се налазе у ноћним клубовима, где Султан каже да су традиције разводњене са другим плесни стиловима.

Повезивање трбушног плеса са сексуалним радом може отежати живот плесачицама.

Жене које покушавају да уђу у то као каријеру ризикују отуђење од својих породица, несигуран смештај, препуштене на милост и немилост сумњивих станодаваца и сексуално узнемиравање.

Kairo, Egipat
Каиро, Египат / Извор: Профимедиа

Познато је да бескрупулозни менаџери гурају плесачице на сексуални рад.

Плесачице такође могу да прекрше строге владине прописе о одећи. Једна Рускиња је 2019. године осуђена на годину дана затвора због кршења правила облачења.

Учитељ плеса Али Абделфатах каже да су трбушне плесачице стигматизоване на начин који не утиче на друге професионалне плесаче.

- На балет се гледа као на нешто грациозно, каже он, "али када људи виде трбушне плесачице" то изазива много питања. То није добра слика."

Абделфатах каже да већина његових ученица похађа његове радионице без знања својих породица.

Због потешкоћа са којима се суочавају Египћани, многи од оних који плешу у клубовима, кабареима и на свадбама долазе из иностранства, посебно из Русије и Јужне Америке.

Лурдијана, бразилска плесачица која ради у Каиру, каже да је регрутована за трбушни плес у Шарм ел Шеику.

- Овде су им потребни плесачи - каже она. Чак и унутар индустрије, египатски плесачи се суочавају са потешкоћама.

Лурдианин бивши менаџер једном је објаснио да воли стране плесаче.

- Рекао је да ако девојка из Египта ради као трбушна плесачица, то значи да не долази из добре породице нити има добро образовање. Они мисле да она то ради само зато што жели да добије новац и нема друге опције. Не могу да замисле да би то урадила само зато што то воли - рекала је она.