Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ТЕРАПИЈА! Лекари мушкарцима оболелим од короне дају ЖЕНСКЕ ХОРМОНЕ, а ово је разлог

03.05.2020. 14:52
Пише:
Србија Данас/Агенције
Foto: Reuters
Фото: Реутерс / Извор: Реутерс

Научници на обе обале САД ће у два клиничка испитивања давати мушкарцима дозу женских сексуалних хормона на ограничени период.

Како нови корона вирус хара планетом, несразмерно погађајући сиромашне и рањиве, једна група је показала невероватну отпорност - било да су из Кине, Италије или Сједињених Америчких Држава жене имају мању вероватноћу да ће акутно оболети, а далеко већу да ће преживети у односу на мушкарце. То је лекаре натерало да се запитају да ли су у питању хормони које жене производе у већој количини од мушкараца.

Сада научници на обе обале САД тестирају своју хипотезу како би спасили животе. Они ће у два клиничка испитивања давати мушкарцима дозу женских сексуалних хормона на ограничени период.

СЗО РАЗБИЛА СВЕ МИТОВЕ О COVID-19 ВИРУСУ: Откривено да ли 5Г мрежа доприноси ширењу инфекције

СЗО РАЗБИЛА СВЕ МИТОВЕ О COVID-19 ВИРУСУ: Откривено да ли 5Г мрежа доприноси ширењу инфекције

Коначно добијен одговор: Ево која држава има највећу стопу смртности по глави становника и због чега

Коначно добијен одговор: Ево која држава има највећу стопу смртности по глави становника и због чега

Највећи страх у вези са корона вирусом: Шта ако не буде вакцине? Шта ћемо онда?

Највећи страх у вези са корона вирусом: Шта ако не буде вакцине? Шта ћемо онда?

Прошле недеље су лекари са Лонг Ајленда у Њујорку почели да третирају пацијенте оболеле од корона вируса са естрогеном како би појачали њихов имуни систем, а следеће недеље ће њихове колеге из Лос Анђелеса започети третман над мушким пацијентима са другим "женским" хормоном, прогестероном, који има антиупална својства и може потенцијално да спречи штетну претерану реакцију имунитета.

-Постоји упадљива разлика између броја мушкараца и жена на одељењима интензивне неге, а мушкарцима је видно горе - каже др Сара Гандехари, пулмолог и интензивиста болнице Седарс-Синај у Лос Анђелесу, главна истражитељка студије о прогестерону.

Она је указала да мушкарци чине чак 75 одсто пацијената на интензивној нези и оних на респираторима у њеној болници. Труднице, којима је имуни систем ослабљен али имају високе нивое естрогена и прогестерона, обично имају блаже симптоме инфекције.

-Нешто у вези жена и трудноће штити (од вируса) и то нас нагони да размишљамо о хормонима - истакла је Гандехари.

Међутим, неки стручњаци који проучавају разлике између полова на плану имуног система упозорили су да хормоне можда неће бити магични лек како се неки надају - чак и старије жене које су инфициране надживе своје мушке вршњаке, а нивои хормона код жена драстично опадају након менопаузе.

-Испитивање естрогена у Ренесансној школи медицине Универзитета Стони Брук на Лонг Ајленду потекло је из сличних опсервација  каже др Шерон Накман, главни истраживач, додајући да је на ту идеју први дошао хирург Антониос Гаспарис.

Испитавање је прошле недеље укључило и свог првог пацијента, а прелиминарни резултати биће доступни за неколико месеци.

-То је потпуно ван свих оквира, како већ добре идеје често започињу - истакла је Накман.

Полни јаз међу пацијентима опорављеним од короне постао је видан још рано на почетку пандемије. Извештаји из Кине указују да мушкарци имају већу стопу смртности, али је та разлика приписана и већим стопама пушења. Али, последице су биле исте и другим земљама - и у Италији мушкарци имају већу стопу смртности од жена, док у граду Њујорку имају скоро двоструко већу стопу смртности.

Научници који проучавају разлике међу половима кажу да су у игри и биолошке разлике у имунитету и бихевиорални фактори. Мушкарци скоро свуда у свету пуше више од жена, а такође мање перу руке. Иако делује да жене имају јачи имуни систем, стручњаци кажу да су узроци комплексни и мултифакторски и да су хормони само део те слике.

Krvna plazma
Крвна плазма / Извор: Профимедиа/илустрација

-Да су сексуални хормони примарни заштитни фактор код жена, онда би старије жене заражене корона вирусом пролазиле једнако лоше као и старији мушкарци, јер њихови нивои репродуктивних хормона опадају након менопаузе. Али, то није случај - указује Сабра Клајн, научница која проучава полне разлике код вирусних инфекција и реакција на вакцине Школе јавног здравља Џонс Хопкинс Блумберг.

-Ту поделу виђамо током читавог живота. Старији мушкарци су и даље несразмерно погођени што ми говори да мора да је у питању генетика или нешто друго, да нису само хормон. Да ме не схватите погрешно - естроген има имуно модулациона својства. Можете имати благотворни ефекат и код жена, али ако се жене боље опорављају у 93. години, сумњам да су у питању хормони - истиче Клајн.

Истраживање је показало да естроген може имати утицај на протеин познат као ангиотенсин-конвертујући ензим 2 (АЦЕ2).

-Корона вирус користи рецепторе АЦЕ2 на површини ћелија као улаз, а АЦЕ2 се регулише другачије код мушкараца и жена - каже Кетрин Сендберг, директорка Центра за проучавање полних разлика у здрављу, старењу и болести Универзитета Џорџтаун.

Др Накман указује да естроген има комплексну улогу и у раној реакцији имуног система која може помоћи у чишћењу од вирусне инфекције и у секундарном чишћењу, што се може развити у такозвану цитокинску олују.

-Можда не разумемо како тачно функционише естроген, али може видети како се понашају пацијенти. Иако видимо да се жене инфицирају, њихова реакција је другачија. Мало је оних које имају други, поремећени одговор имунитета - истиче она.

Испитивање естрогена на Универзитету Стони Брук тражи 110 пацијената који су дошли у хитну са симптомима попут кашља, грознице, кратког даха или упале плућа и који су или тестирани позитивно на Covid-19 или се претпоставља да имају болест, све док није потребно да се интубирају.

vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа

Истраживање је отворено за одрасле мушкарце и жене старости више од 55 година, јер оне имају ниске нивое естрогена. Половина учесника добијаће естрадиол недељу дана, док ће друга половина служити као контролна група, а истраживачи ће их пратити да виде да ли естроген заиста смањује последице инфекције.

Студија болнице Седарс-Синај је мања, са свега 40 испитаника, све мушкарци, од којих ће половина бити контролна група.

У овом истраживању могу учествовати само болнички пацијенти са благим до умереним симптомима који су тестирани позитивно на Covid-19. Они ће добијати две инјекције прогестерона дневно током пет дана, а научници ће их пратити да виде да ли се њихово стање побољшава, да ли су се промениле њихове потребе за кисеоником и да ли требају интензивну негу или респиратор. Њихов напредак упоредиће се са пацијентима из контролне групе.

Истраживачи из Лос Анђелеса више се уздају у прогестерон него естроген јер је студија показала да овај хормон смањује про-упалне ћелије имуног система и подржава оне које се боре против упале. Хипотеза је да ће прогестерон спречити или умањити штетну претерану реакцију имунитета познату као цитокинска олуја, те смањили вероватноћу од акутног респираторног дистрес синдрома.

Верује се да су оба хормона безбедна, посебно кад се користе на кратке стазе. Учесници ће бити упозорени на могућа споредна дејства која ће за многе мушкарце бити несвакидашња, попут осетљивих груди и валунга.

МРАЧНА ПРЕДВИЂАЊА НАУЧНИКА ДО 2022. ГОДИНЕ: Биће чак ДВА ТАЛАСА короне, следи нам велика криза и глад

МРАЧНА ПРЕДВИЂАЊА НАУЧНИКА ДО 2022. ГОДИНЕ: Биће чак ДВА ТАЛАСА короне, следи нам велика криза и глад

У Русији за 24 сата оболело још 10.633 особа: Укупно умрло 1.280 људи

У Русији за 24 сата оболело још 10.633 особа: Укупно умрло 1.280 људи

МИСТЕРИЈА СЕВЕРНОКОРЕЈСКИХ ЛИДЕРА: Ким Џонг Ун није први који је НЕСТАО и други су се "ВРАЋАЛИ ИЗ МРТВИХ"

МИСТЕРИЈА СЕВЕРНОКОРЕЈСКИХ ЛИДЕРА: Ким Џонг Ун није први који је НЕСТАО и други су се "ВРАЋАЛИ ИЗ МРТВИХ"

Муке трочлане породице оболеле од корона вируса: "Спавали смо на смену да неко не престане да дише"

Муке трочлане породице оболеле од корона вируса: "Спавали смо на смену да неко не престане да дише"

Швајцарски епидемиолог упозорио грађане на тежину ситуације: Ево колико ГОДИНА ЋЕМО МОРАТИ ДА НОСИМО МАСКЕ

Швајцарски епидемиолог упозорио грађане на тежину ситуације: Ево колико ГОДИНА ЋЕМО МОРАТИ ДА НОСИМО МАСКЕ