Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕЛИТНА 82. ПАДОБРАНСКА ДИВИЗИЈА СТИЖЕ У ПОЉСКУ: Пентагон саопштио детаље распореда америчке војске у Европи

02.02.2022. 17:34
Пише:
Србија Данас/Курир
Američka vojska
Америчка војска / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Times Archives

Да ли ће учествовати у одбрани Украјине или само НАТО савезника?

Амерички председник Џо Бајден данас је дао зелено светло да крене распоређивање додтаних америчких снага на исток Европе, како би се супроставили потенцијалној руској агресији на Украјину. После Бајдена огласио се и Пентагон са детаљнији информацијама и списак земаља у које стиже америчка војска, која је већ започела припреме за пребацивање преко Аталнтика. Интересантно је да на број од 8.500 војника придружује још 3.000 војника.

Држава напунила новчанике грађана: Пензионерима више од 50.000 динара и ТУ НИЈЕ КРАЈ! 

Држава напунила новчанике грађана: Пензионерима више од 50.000 динара и ТУ НИЈЕ КРАЈ! 

БАЈДЕН ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Америка шаље трупе у источну Европу! Почиње распоређивање снага!

БАЈДЕН ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Америка шаље трупе у источну Европу! Почиње распоређивање снага!

СТРОГО ПОВЕРЉИВО: Процурио тајни документ НАТО-а, Америка сада Русији нуди договор!

СТРОГО ПОВЕРЉИВО: Процурио тајни документ НАТО-а, Америка сада Русији нуди договор!

Како је саопштио прес секретар Џон Кирби Пентагон додатне снаге разместиће у Пољској, Немачкој и Румунији. Кирби је објаснио и план додатне ротације, па ће тако 1.000 војника из Немачке бити пребачено у Румунију, 2.000 директно из САД у Пољску и Немачку и то су одвојне једнице од оних планираних 8.500 војника који се налазе у пуној приправности.

За сад је познато да у Пољску директно из САД стиже 82. падобранска дивизија и делови 18. ваздушно десантног корпуса из базе Форт Брег. Пољски министар одбране Мариуш Блашчак, навео је цифру од 1.700 војника који долазе из САД у Пољску и да то представља јасан сигнал солидарности у одговору на ситуацију у Украјину

Ове снаге неће да ратују у Украјини. Идемо да ојачамо НАТО савезнике.

82. падобранска дивизија

Ово је најелитинија једница америчке војске и представља језгор Снага за брзо реаговање америчке војске, али и НАТО. То је једница, која прва креће у ратни сукоб или интервенцију коју покрену САД. Учествовали су у свим операцијама од инвазије Гренаде, Хондураса, Панаме, Пустињске олује, дошли су били у мисију ИФОР 1995, али и део снага КФОР-а 1999 кад су долазили на Косово и Метохију јуна 1999. после повлачења Војске Југославије. Ова једница учествовала је у војној интервенцији у Авганистану 2001. и Ираку 2003.

82. падобранска дивизија основана је 25. августа 1917 у Камп Городону, као пешадијска формација у коју су ушли војници из свих савезних држава САД. Због тога ова једница има и изнаку АА (All Америцан) или свеамеричка. Оба слова која су симбол једнице су плава и црвена. Ова једница се калила и у Првом и у Другом светском рату, учествовала је у инвазији на Сицилију и приликом искрцавања у Нормандији 6. јуна 1944.

Основна обука падобранаца изводи се у Форт Брегу, али припадници вежбају широм Америке од Аризоне, до Аљаске, Флориде, Панаме, Тексаса, Колорада, Јужне Кореје, али и у савезничким земљама широм света. Оно што је познато јесте да једница током годину дана обуке изведе 10.000 падобранских скокова, између 100-120 тактичких падобранских скокова.

Вежба се изводи како маневарском, тако и бојевом муницијом. Сви припадници ове јединице су добровољци, од којих се очекује много и да издрже оно што припадници других једница америчке војске не би могли.

Мото ове једнице је: "Нема предаје". У пуном саставу бројно стање ове једнице у случају рата износи 16.000 припадника, док је мирнодопски састав знатно мањи. Поједнице једнице ове дивизије имају попуњеност од 100 одсто у сваком тренутку и спремни су одмах да по добијању наређења крену ка транспортним авионима и буду пребачени на било који део земљине кугле.

Једну падобранску чету обично чине: атриљеријска група, извиђачки вод, инжињеријска група и вод ПВО. Падобрански батаљон чине три пешадијске чете, чета за борбену подршку и штабна чета. Језгро једнице је бригада, коју чине три падобранска батаљона и противоклопна чета. По потреби ове бригаде се појачавају артиљеријским батаљоном водом боребних хеликоптера АХ-64 Апач, водом војне полиције, водом обавештајаца, санитетском и логистичком четом.

Састав 82. падобранске дивизије чине: три бригаде, дивизион артиљерије, чета за подршку и седам батаљона ( авијацијски, хеликоптерски, веза, инжењерија, оклопни, ПВО и војно-обавештајна служба. Од опреме припадници ове једнице пушака Ар-15 и М-16, пушкомитраљеза М-60 имају и лаке хаубице калибра 105 mm, противоклопне ракете TOW и Драгон, хеликоптере Блек Хок и тешке транспртне CH-47 Чинук.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.