Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО СУ ТРИ МОГУЋЕ ОПЦИЈЕ: Шта ће бити са Макроном након губитка апсолутне већине у парламенту?

20.06.2022. 10:14
Пише:
Србија Данас
Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Избори, у теорији, неће утицати на француску спољну политику, која је у домену председника, али ће Макронове домаће бриге вероватно бити константна претња и могле би да утичу на његов утицај у иностранству

Само два месеца након што је освојио други мандат на месу председника, француски председник Емануел Макрон у недељу је доживео ударац након што његова странка није успела да освоји апсолутну већину у парламенту. Шта ће се даље дешавати?

СИ ЂИНПИНГ ПОКАЗАО НОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Од ове ракете дрхти ЦЕО СВЕТ, технологија која је претња за СВЕ (ВИДЕО)

СИ ЂИНПИНГ ПОКАЗАО НОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Од ове ракете дрхти ЦЕО СВЕТ, технологија која је претња за СВЕ (ВИДЕО)

РЕВОЛУЦИОНАРНЕ ПРОМЕНЕ: Колумбија добила првог левичарског председника, Афроамериканка потпредседница државе

РЕВОЛУЦИОНАРНЕ ПРОМЕНЕ: Колумбија добила првог левичарског председника, Афроамериканка потпредседница државе

"ОТКИНУЋЕМО АМЕРИКАНЦИМА ПРСТЕ И ПОЛОМИТИ НОГЕ" Кинези упозорили САД да се не мешају у питање Тајвана

"ОТКИНУЋЕМО АМЕРИКАНЦИМА ПРСТЕ И ПОЛОМИТИ НОГЕ" Кинези упозорили САД да се не мешају у питање Тајвана

Његова коалиција "Заједно" је завршила као највећа странка у парламенту са освојена 245 мандата у скупштини, што је мање од 289 потребних за већину.

Овај сценарио је екстремно редак у модерном француском председничком режиму, чак и пре уставних промена 2002. године, који су имали за циљ да олакшају председнику државе да обезбеди парламентарну већину.

Избори, у теорији, неће утицати на француску спољну политику, која је у домену председника, али ће Макронове домаће бриге вероватно бити константна претња и могле би да утичу на његов утицај у иностранству.

Ово су могући сценарији:

Стварање савеза

Рад на овоме почеће у понедељак ујутру, обећала је премијерка Елизабет Борн у кратком говору у недељу увече.

Усред највеће кризе трошкова живота у једној генерацији, владајућа странка је у журби да прогура закон како би помогла породицама са малим примањима пре летњих одмора у августу. За то, заједно са другим кључним деловима Макроновог манифеста, као што су реформа социјалне заштите или подизање старосне границе за одлазак у пензију, биће потребна подршка савезника у Народној скупштини.

Сматра се да ће "Заједно" највероватније доћи до традиционалне француске десничарске странке, републиканаца (ЛР), који су до сада освојили 61 место, и њеног савезника десног центра УДИ.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

- Формираћемо већину веома брзо - рекао је Оливијер Веран, министар задушен за парламентарне односе.

Министар економије Бруно Ле Мер рекао је да ће владајућом странци бити потребно "пуно маште" и позвао је странке који деле Макронове "чисте идеје" да га подрже.

Неки су неки унутар ЛР познати по томе што желе да сарађују са Макроном, укључујући бившег председника Николаса Саркозија, шеф странке Кристијан Џејкоб то је искључио у недељу.

- Ми смо опозициона странка, ми смо у опозицији и тамо ћемо остати - рекао је он.

Међутим, поставља се питање да ли је ово преговарачка тактика, можда како би се привукла министарска места и други уступци.

Ако би се формирао савез, Макрон би морао да се помери удесно, али би можда могао да прогура своје цењено смањење пореза, социјалну и пензиону реформу.

Преговори "закон по закон"

У недостатку формалног савеза, мањинска влада ће морати да се ослони на подршку опозиционих партија за сваки део закона.

Ово ће захтевати дуге преговоре пре него што сваки закон буде стављен на гласање - а влада би била рањива на повлачење у последњем минуту што би могло да доведе до пораза.

Опет ће републиканци бити кључни, с обзиром да је подршка других странака искључена.

Marin le Pen
Марин ле Пен / Извор: Профимедиа

- Можете да владате са мањином све док опозиционе странке не удруже снаге против вас - рекао је стручњак за уставно право Доминик Русо за АФП.

Социјалистички премијер Мишел Рокар водио је мањинску владу левог крила од 1988. до 1991. године након што га је десница победила на изборима 1988.

Очекује се да ће Борн у наредним недељама одржати свој први говор у новом парламенту и суочиће се са гласањем о поверењу које би могло да је сруши.

Да би усвојио законе, француски устав даје Макрону алат за спровођење закона, члан 49.3 устава.

Ово омогућава премијеру да прогура закон без икакве парламентарне дебате, али може бити и поништен ако му се већина успротиви у року од 24 сата од његове употребе и може се користити само једном на свакој седници парламента.

Нови избори

Као крајње средство, ако парламент остане у ћорсокаку и не може да се формира стабилна влада, Макрон има још једну опцију: распуштање скупштине и расписивање нових избора.

Али исход овога би био веома неизвестан, са растућим бесом због инфлације и повећањем подршке партијама против естаблишмента, као што је  НУПЕС Жан Лика Меланшона и Национално окупљање Марин Ле Пен.