Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"РАТ НЕЋЕ СТАТИ ДОК НЕ ИСПУНИМО ТРИ ЦИЉА" Нетанијају ОДЛУЧАН да настави борбу, САД упозоравају: "Сукоб би лако могао да се ПРОШИРИ"

08.01.2024. 09:34
Foto: Youtube/Printscreen/CBS Evening News
Фото: Youtube/Printscreen/CBS Евенинг News / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/CBS Евенинг News

Од почетка сукоба у Гази убијено је преко 22.000 људи

Амерички државни секретар Ентони Блинкен одржаће данас разговоре у Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијској Арабији пре него што се упути у Израел, након упозорења да би се рат у Гази без заједничких усклађених мировних напора могао проширити широм региона.

ТЕШКО КРВОПРОЛИЋЕ У ПАКИСТАНУ! Најмање шест полицајаца убијено у свирепом бомбашком нападу исламских екстремиста (ФОТО)Foto: Twitter Printscreen/@arawacorojo

ТЕШКО КРВОПРОЛИЋЕ У ПАКИСТАНУ! Најмање шест полицајаца убијено у свирепом бомбашком нападу исламских екстремиста (ФОТО)

ИЗРАЕЛ НАПАО ЛИБАН! Извршени снажни удари током ноћи, положаји Хезболаха у ПЛАМЕНУ!Izrael i Liban

ИЗРАЕЛ НАПАО ЛИБАН! Извршени снажни удари током ноћи, положаји Хезболаха у ПЛАМЕНУ!

ПРОНАЂЕНО ЈОШ БОМБИ: Ухапшено ПРЕКО 20 терориста, иранске власти спречиле још један напад?!Kasem Sulejmani

ПРОНАЂЕНО ЈОШ БОМБИ: Ухапшено ПРЕКО 20 терориста, иранске власти спречиле још један напад?!

Блинкен је у недељу посетом Јордану и Катару започео петодневну блискоисточну турнеју у настојању да се избегне ширење рата у регији те би уз УАЕ и Саудијску Арабију и Израел ове недеље требао да посети Западну обалу и Египат.

"Ово је сукоб који би лако могао да се прошири"

- Ово је тренутак великих напетости у регији. Ово је сукоб који би лако могао да се прошири и изазове још више несигурности и патње - рекао је Блинкен у Дохи пред одлазак у Абу Даби.

Израелски министар обране Јоав Галант је рекао да интензитет офензиве у Гази показује одлучност његове земље да уништи милитантну исламистичку групу Хамас која влада енклавом и да одврати потенцијалне проиранске супарнике, укључујући Хезболах у Либану.

- Мој је фундементални став: Боримо се против групе, а не само једног непријатеља. Иран гради војну силу око Израела како би је употребио - рекао је Галант.

Нетанијаху: Рат на сме да стане све док не испунимо три циља

Израел и Хезболах (Божја војска) често размењују ватру преко либанске границе, а јеменски Хути, такође уз потпору Ирана, не смањују нападе на бродове у Црвеном мору и траже да Израел престане с бомбардовањем Газе.

Рат у Гази ескалирао је након напада Хамаса на Израел 7. октобра.

Након проглашења ратног стања Израел је покренуо офензиву на Појас Газе. Према здравственим властима, под контролом Хамаса, од тада је у енклави убијено преко 22.000 људи.

Блинкен је је након посете Јордану рекао да ће израелским званичницима дати до знања да је важно више учинити у заштити живота цивила те да се Палестинцима мора омогућити да се врате кућама и да се на њих не врши притисак да напусте Газу.

Хамас још увијек у тунелима држи таоце.

Benjamin Netanijahu
Бењамин Нетанијаху / Извор: Профимедиа

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је одлучан да настави борбу.

- Рат на смије стати све док не испунимо три циља: док не елиминишемо Хамас, вратимо све таоце и све док Газа више не буде представљала претњу Израелу - рекао је Нетанијаху.

- Поручујем то и нашим непријатељима и нашим пријатељима - додао је.

Хамас у својим тунелима још увијек држи преко 100 талаца отетих пре више од три месеца. До сада ни једна хуманитарна организација није успела да обиђе таоце, укључујући и Међународни одбор Црвеног крста (ИЦРЦ) као ни једна агенција УН-а.

Тренутно се борбе воде у средишњем делу Појаса Газе, а припадник Хамаса Сами Абу Зухри је на X-u изразио жаљење што арапске и муслиманске земље још увек нису подржале тужбу ЈАР-а против Израела за геноцид.

Израел одлучно одбацује оптужбе да гађа цивиле и тврди да се терористи Хамаса намерно скривају међу цивилима и користе их као људски штит.

Хамас, у чијем статуту се као циљ наводи уништење Израела, негира те оптужбе.

САД: Важно је да Израел на северу земље има сигурност

Као део своје турнеје, Блинкен ће настојати да притисне пасивне муслиманске земље Блиског истока да се припреме да одиграју своју улогу у обнови, управљању и сигурности Појаса Газе када и ако Израел успе да елиминише Хамас.

У интересу је готово свих земаља на Блиском истоку да обуздају борбе, рекао је Блинкен новинарима у суботу навечер након посете Турској и Грчкој.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

- Желимо да будемо сигурни да земље које се тако осећају такође користе своје везе, користе свој утицај, користе своје односе с неким од актера који би могли бити укључени како би држали ствари под контролом, како бисмо били сигурни да неће доћи до ширења сукоба - рекао је пре него што је одлетео за Јордан.

Либанска група Хезболах, коју подупире Иран, рекла је у суботу да је испалила ракете на Израел који је узвратио нападом на "терористичку ћелију".

Блинкен је рекао да је јако важно да Израел има сигурност на северу земље.

- Из перспективе Израела, јасно је да није заинтересован за ширење сукоба, не жели ескалацију... али такође морају бити потпуно спремни да се бране - рекао је амерички државни секретар.

Извор: Србија Данас/Index.hr