Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕПИДЕМИЈА ПОД ВЕЛОМ ТАЈНИ И ЗАТАШКАВАЊА: Пет кључних дана у развоју корона вируса

27.01.2021. 16:48
Пише:
Србија Danas/BBC
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Пандемија корона вируса почела је пре годину дана у Вухану, Кини.

Кинеска влада је пре годину дана наложила потпуно затварање града Вухана који броји преко 11 милиона становника "под катанац" због корона вируса.

У наредним недељама, званичници су тврдили да је ширење инфекције било под контролом, а да је регистровано неколико десетина случајева повезаних са пијацом.

До 30. децембра, неколико људи примљено је у болнице у Вухану, због високе температуре и упале плућа.

Први познати случај био је човек у 70-им годинама који се наводно разболео 1. децембра. Многи су били повезани са пијацом "Хуанан Сеафоод Маркет", а доктори су почели да сумњају да ово није обична упала плућа.

ЗА ПРАВЉЕЊЕ ЛАЖНИХ ПРОФИЛА ЗАТВОРСКА КАЗНА: Суд усвојио нову одлуку, нема више кршења приватности на друштвеним мрежама

ЗА ПРАВЉЕЊЕ ЛАЖНИХ ПРОФИЛА ЗАТВОРСКА КАЗНА: Суд усвојио нову одлуку, нема више кршења приватности на друштвеним мрежама

ПУТИН ПОЗВАО НА ЈЕДИНСТВО: Пандемија короне ће се одужити, неопходне нове мере

ПУТИН ПОЗВАО НА ЈЕДИНСТВО: Пандемија короне ће се одужити, неопходне нове мере

ПРЕДСТАВНИК АСТРА ЗЕНЕКЕ ПРЕЛОМИО: Коначно одлучено да ли ће бити састанка са Европском комисијом

ПРЕДСТАВНИК АСТРА ЗЕНЕКЕ ПРЕЛОМИО: Коначно одлучено да ли ће бити састанка са Европском комисијом

30. децембар 2020: Узбуна

Шефица Одељења за хитне случајева у Централној болници у Вухану добила је око 16 сати резултат теста који је обавила лабораторија.

На врху извештаја писало је "САРС коронавирус". Те две речи она је заокружила црвеном оловком, а како је касније испричала државним медијима, док је то читала обливао ју је хладан зној.

Она је извештај проследила колегама преко апликације WeChat, а документ је стигао до офтамологије, односно др Ли Венлијанга. Он је извештај поделио са колегама са универзитетске класе и упозорио их да не шире ову поруку ван групе, већ да "упозоре ближње да воде рачуна и да се заштите".

У наредним сатима, слике његове поруке проширили су се интернетом, а на милионе људи у Кини почело је онлајн да прича о вирусу САРС. Испоставиће се да су истраживачи направили грешку, односно да у питању није САРС, већ коронавирус.

Опет, то је био кључни моменат, јер је процурила информација о могућој епидемији.

Како су се појавиле спекулације о повратку САРС-а, Здравствена комисија у Вухану издала је два наређења болницама у том граду: да пријаве случајеве директно том телу и да не излазе у јавност без одобрења. За само 12 минута, те мере су се нашле на интернету.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Ширењу вести помогао је епидемиолог Марџори Полак. Наиме, она је заменица уредника "Промед-маил", организације која шаље узбуне о епидемијама болести широм света. Добила је поруку од колеге у Тајвану, који ју је питао да ли зна нешто о томе шта се дешава.

"Промед" је у фебруару 2003. године био први који је објавио вест о САРС-у. Полакова је сада имала "дежа ву".

- Моја реакција је била: "У  невољи смо" - казала је она.

31. децембар 2020: Понуде да се помогне

Како су се појавиле нове информације, директор кинеског Центра за контролу болести Џорџ Ф. Гао добијао је понуде од контаката широм света за помоћ.

Кина је урадила обнову инфраструктура за заразне болести после епидемије САРС-а, а Гао је у 2019. години обећао да ће огромни систем за надзирање бити у могућности да спречи ширење вируса налик том.

Међутим, два научника који су контактирали Гаоа тврде да тај стручњак уопште није деловао забринуто.

- Послао сам дугачку поруку Џорџу Гаоу и понудио сам му да пошаљемо тим и да урадимо све како бисмо им помогли  - каже председник групе за истраживање болести "EcoHealth", др Питер Дашак.

Он је објаснио да му је Гао кратко одговорио и пожелео му срећну Нову годину.

koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Епидемиолог са Универзитета Колумбија Јан Липкин такође је покушао да ступи у контакт са кинеским стручњаком.

- Он је идентификовао вирус и знао је да је то нови коронавирус и да се није лако преносио. То ми није ишло у главу, јер сам чуо да су многи људи инфицирани. Не мислим да је био дволичан, мислим да једноставно није био у праву - казао је Липкин.

Липкин је уверен да је Гао требало да објави генетску секвенцу коронавируса коју је имао.

- Мислим да је требало да изађе у јавност. Ово је било превише важно да би се оклевало - објаснио је он.

Гао је изјавио за кинеске медије да је објавио секвенце вируса најбрже што је могао и да никада није рекао јавно да нема ширења вируса између људи.

Тог истог дана, комисија у Вухану објавила је да је забележено 27 случаја вирусне упале плућа, али да нема доказа да може да се пренесе са човека на човека.

Проћи ће 12 дана када ће Кина поделити генетичку секвенцу коронавируса са међународном заједницом.

1. јануар: СЗО и даље није обавештен

Међународни закон захтева да држава у 24 сата мора да обавести Светску здравствену организацију уколико је дошло до епидемије инфективне болести која прети у светским оквирима. Међутим, 1. јануара СЗО и даље није добила званичну информацију о епидемији.

Дан пре тога, званичници те установе приметили су објаву портала "Промед", те су контактирали кинеску Здравствену комисију.

- Ово је била ствар о којој је требало да се обавести јавност. Изостанак извештаја јасно је кршење међународних здравствених правила - казао је професор Лоренс Гостин.

SZO
СЗО / Извор: Профимедиа/илустрација

Епидемиолог СЗО др Марија Керкхов била је једна од оних који су учествовали у конференцијском позиву 1. јануара, усред ноћи.

- Претпостављали смо да је можда реч о новом коронавирусу. Међутим, то за нас није било питање да ли долази до трансфера вируса са човека на човека, већ размере тога шта се и где се дешава - истиче Керкхов.

То је било два дана пре него што је Кина одговорила питањима СЗО, али према наводима BBC, њихово објашњење је било "шупље" - да су забележена 44 случајева вирусне упале плућа непознатог узорка.

Кина тврди да је комуницирала регуларно са СЗО од 3. јануара. Међутим, евиденција интерних састанака до којих је дошла новинска агенција Associated Press дају другачију слику, и откривају фрустрацију коју су званичници те здравствене установе осећали.

- То да нема доказа да се вирус преноси са човека на човека није довољно. Морамо да видимо податке - казао је директор програма за здравствене узбуне. Мајк Рајан.

2. јануар 2020: "Ућуткивање лекара"

Li Venjang
Ли Вењанг / Извор: Профимедиа

Број заражених коронавирусом удвостручавао се на сваких пар дана и све више људи је долазило да би примило помоћ у болницама у Вухану.

Међутим, како наводе светски медији, уместо да се дозволи лекарима да јавно поделе своје страхове, "почела је медијска кампања како би се они ућуткали".

Кинеска CCTV објавила је причу о докторима који су ширили гласине о епидемији четири дана пре тога. Докторе је испитивао Биро за јавну безбедност у Вухану и "поступао према њима у складу са законом".

Један од њих био је др Ли Венлијанг, офтамолог чије се упозорење ширило интернетом. Он је потписао признање да је наводно ширио гласине. Међутим, Венлијанг је у фебруару преминуо од последица болести Ковид-19.

3. јануар: Тајни меморандум

Лабораторије широм Кине журиле су да ураде комплетну генетску секвенцу коронавируса. 

Kina
Кина / Извор: Профимедиа

Међу њима је био и вирусолог из Шангаја, професор Жанг Јонгжен, који је почео истраживање 3. јануара. Пошто је радио два дана без престанка, успео да дође до комплетне структуре вируса, а његово откриће покзалао је да је вирус сличан САРС-у, те да је врло могуће да може да се преноси.

Жангова канцеларија 5. јануара писала је Националној здравственој комисији и апеловала да се на јавним местима уведу мере предострожности.

- Истог дана покушавао да је да објави информацију што је пре могуће, тако да би остатак света могао да види о чему се ради и да се почне са дијагностиком - казао је Жангов партнер у истраживању, професор Едвард Холмс са Универзитета Сиднеј.

Међутим, Жангова истраживања нису могла да буду објављена. Наиме, 3. јануара Национална здравствена комисија наводно је објавила тајни меморандум који је забранио лабораторијама и неовлашћеним научницима да раде на вирусу и информације поделе са јавношћу.

Проћиће шест дана пре него што је објављено да је нови вирус заправо коронавирус, а чак ни тада није откривена генетичка секвенца која би дозволила земљама да развију тестове и почну да прате ширење инфекције.

Три дана касније, 11. јануара, Жанг је одлучио да је време да ризикује. Пошто се укрцао на авион у Пекингу за Шангај, овластио је Холмса да објави секвенцу вируса.

Ова одлука га је много коштала, његова лабораторија затворена је следећег дана, али његов потез разбио је незнање о вирусу. Државни научници следећег дана објавили су секвенцу, а међународна истраживачка јавност је кренула у акцију, а већ 13. јануара били су доступни тестови за коронавирус.